Schadevergoeding voor moordchauffeur?

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Vandaag een bijdrage van submitter n00b13.

Laten we hem het voordeel van de twijfel geven: hij wist er niks van.

Het echte verhaal

Je rijdt die mensen in onwetendheid naar die juwelier, wel gek natuurlijk, dat iemand zegt: "Yo G, ik heb hier een auto, die is niet van mij, maar goed. Ik wil dus even langs die juwelier, je weet. Nee deze bivakmuts is niet om te overvallen. Nee, ik kom net uit Suriname, daar was het 45 graden, hier is het maar 30 graden dus ik heb het koud, daarom ook die handschoenen. Dit pistool? Nee, dat is van mijn neefje, cowboypistool, je weet wel, met zo'n vlaggetje. "Dus die jongen, die denkt: Deze jongens zijn oké, allemaal gewoon toeval, niks aan de hand."

Dan rij je daar naartoe. Er wordt natuurlijk met geen woord gerept over een overval. Die jongens praten leuk over school en over het harde leven op zolder bij moeder. Ze spreken onderweg nog even het proefwerk wiskunde door en eenmaal bij de juwelier lopen de jongens (met bivakmuts, want het is koud! - maar 30 graden!) naar binnen. Het cowboypistool gaat mee voor de grap, want zo’n vlaggetje, dat vindt die ouwe van Stratman echt gaaf.

Vervolgens gebeurt er wat je helemaal, echt niet, totaal niet, nee, echt, absoluut, volledig niet kon verwachten. Niet dus. Niet dat je denkt dat hij het kon verwachten. Hij verwachtte het dus niet. Ze overvallen de zaak. En wat denk je? Hij wilde natuurlijk wel vertrekken, maar ja. Die auto - die dus niet gestolen was, maar ook niet van iemand was - die sloeg ineens af! En starten: ho maar. En wat denk je? PANG. Ja, denkt 'ie, nu wil ik toch wel weg, maar ja: de auto start niet, hoor. Niet dat je denkt dat hij daar stond te wachten op zijn vrienden. Die auto startte niet.

Die jongens komen naar buiten rennen, nog steeds met bivakmuts (want het is koud! - maar 30 graden!) en ineens, vanuit het niets, zomaar, toevallig, per ongeluk start de auto. Gelukkig maar. Die jongens stappen in. Toch jammer, want ja, hij wist van niets en nu is ‘ie erbij gelapt.

En wat doe je dan? Als twee jongens bij je in de auto stappen, die net een juwelier overvallen hebben? Precies dan ga je niet naar de politie. Stel je voor, dat je twee moordenaars, dieven en steeltuig bij de politie aangeeft. Dat doe je niet. Gaat tegen elke vezel in je lichaam in.
Dus: gas. Wegwezen. Rijden. Weg hier. Naar het buitenland. Want ja. Waar anders? De politie. Nee. Dat doe je niet. Moordenaars of dieven aangeven? Ben je gek? Je bent toch geen snitch? Je weet wat ze zeggen: Een snitch wordt geditcht.

De rechter spreekt in jouw voordeel, logisch, want hoe kon jij nou weten dat er iets mis was? Er stond echt niet op hun voorhoofd dat ze een overval gingen plegen: pech en toeval. Dat was het.
Je wordt vrijgesproken. Na 9 maanden mag je weer naar buiten.
Je rot schamen? Dat er een man dood is en je twee jongens wekenlang uit de handen van de politie hebt gehouden? In een hoekje gaan zitten en je bek houden? Welnee! Je hebt verdomme niets gedaan. Ja, twee mannen geholpen met een overval, maar dat wist jij niet. Dat die twee mannen een vrouw alleen achter zou laten in het leven. Het levenswerk van een hardwerkende ondernemer naar de kloten zouden helpen. En tot slot van rekening de man zelf ook nog eens naar de hemel helpen. Dat wist jij niet. Daar kon jij niets aan doen. Dat die vrouw wekenlang in angst heeft moeten leven omdat de moordenaars van haar man nog vrij rondliepen, dat kon jij niet helpen.

Jou is groot onrecht aangedaan. Wist je dat? De hele wereld is tegen je. Je kon er niets aan doen. En volkomen onschuldig heb je negen maanden in de gevangenis gezeten. Je hebt recht op een schadevergoeding. Dat is misschien in de rechtspraak misschien niet zo, maar moreel gezien heb je gewoon onschuldig een half jaar in de gevangenis gezeten. Eigenlijk negen maanden, maar die resterende drie ben je nog bereid af te dingen, omdat je zonder rijbewijs reed: volkomen buiten jouw schuld, je wist het niet en die anderen: die zetten je ertoe aan. Een schadevergoeding. Dat is waar je recht op hebt, dat is wat je krijgen zult.