De brief: Willem Alexander

Luc van Lier buigt zich over het nieuws. Op dinsdagochtend een serie brieven aan Nederlanders die onderwerp zijn van de actualiteit. Vandaag een brief aan onze koning.

Beste Willem Alexander,

Je zult je wel behoorlijk opgelaten hebben gevoeld, afgelopen zaterdag. Wát een poppenkast. Het weer eens naspelen van de landing van Willem I op de kust van Scheveningen, die in werkelijkheid 200 jaar geleden plaatsvond. Die landing wordt nu door velen beschouwd als het begin van het Nederland zoals wij dat nu kennen.

Makkelijk. Je vaart van open zee naar de kust, springt van boord, wandelt het strand op en beweert, zonder zelfs maar de geringste wettelijke grondslag, dat het gebied achter de duinen voortaan jouw land is. En van die wetteloze Willem I ben jij dus een nakomeling.

Maar het wordt nog veel beschamender. In Scheveningen wordt iedere zoveel jaar dus de aanlanding van Willem I nagespeeld. Hier in IJmuiden valt ook wel een historisch feit na te spelen. Ik was er zelf bij, op 12 mei 1940. Van een afstand sloeg ik, als jong meisje, de meest beschamende daad van jouw familie gade. Erger dan de corruptie van je opa. Belachelijker dan die hele Greet Hofmans-affaire. Op 12 mei 1940 sloeg je overgrootmoeder met haar gevolg op buitengewoon laffe wijze op de vlucht voor de naderende Duitse bezetter. Vanuit een gepantserde auto van De Nederlandsche Bank stapte je overgrootmoeder en haar gevolg op de boot naar Engeland.

Ook in moeilijke tijden behoort een vorst of vorstin op zijn of haar post te blijven. Zoals de koning der Belgen wél heeft gedaan. Nederland beging na de oorlog een historische vergissing. Tot verbijstering van velen werd je overgrootmoeder na de bevrijding weer met open armen op ons grondgebied ontvangen. Zij en haar gevolg hadden moeten worden uitgejouwd, niet toegejuicht.

Willem Alexander, je hebt niets te zoeken in welk paleis dan ook. Echt, de geschiedenis van ons land laat daar geen enkele onduidelijkheid over bestaan. Al meer dan 70 jaar schaam ik mij diep. Voor mijn land.

Een inwoonster van IJmuiden