Sms-test verplicht tijdens rijexamen

Vanaf 1 januari 2014 wordt de 'sms-test' verplicht tijdens het praktijkexamen voor de personenauto. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) neemt een advies daartoe over van de Raad voor Verkeer en Waterstaat. De test zal deel gaan uitmaken van de bijzondere verrichtingen. In het rijbewijs zal een kleine letter 's' worden toegevoegd achter de 'B', als bewijs van bekwaamheid.

Tijdens het rijexamen krijgt de kandidaat drie teksten van honderdveertig tekens gedicteerd. De examinator bepaalt per bericht of het als sms, tweet of facebookpost dient te worden verzonden. De kandidaat kan voorafgaande aan het examen de voorkeur geven voor een toestel. Die keuze bestaat uit een iPhone 4(S), een Samsung Galaxy S III of een Nokia Lumia 920. Op de toestellen is van tevoren ingelogd op de accounts van het CBR, zodat de kandidaat niet op zijn of haar eigen accounts hoeft te posten.

Met de test heeft het ministerie zich de woede van Veilig Verkeer Nederland op de hals gehaald. Directeur Linda van der Eijck: "Iedereen die straks slaagt voor het examen, geef je op deze manier een vrijbrief voor het gebruik dan de smartphone in het verkeer. Iets waar wij al jaren tegen strijden. We vragen ons ten zeerste af wat de status is van de campagne 'Social media en verkeer gaan niet samen' van de Rijksoverheid."

"Onderzoek wijst uit dat bezoekers die site vooral delen vanuit de auto. Dan heb je als beleidsmaker duidelijk gefaald", stelt directeur van het CBR Susi Zijderveld. "De test mag tijdens de tussentijdse toets worden afgenomen en bovendien is het niet verplícht om te slagen voor dit onderdeel. Indien de kandidaat faalt, ontbreekt enkel de toevoeging van de letter 's' op het rijbewijs."

Een politiewoordvoerder in een reactie: "Daarin zit nu precies het probleem. Het zal voor onze agenten erg lastig worden om aan de buitenkant van een voertuig te kunnen zien of de bestuurder bekwaam is of niet. Iemand die aan het sms'en is, kunnen we nu aanhouden en bekeuren. Dat is straks nog maar de vraag."

"Het merendeel van de ANWB rijscholen is voorbereid op de sms-test en reeds in het bezit van de voorgeschreven toestellen. We kunnen ons echter voorstellen dat de aangesloten 'rijinstructeur op de hoek' niet meteen over de drie toestellen zal beschikken", aldus Guido van Woerkom,  directeur van de ANWB. "We zijn hierover in onderhandeling met T-mobile. Zij voorzien ons van de juiste toestellen en in ruil daarvoor krijgen alle medewerkers van T-mobile de mogelijkheid om de sms-test bij een ANWB aangesloten rijschool te doen, waarna ze de 's' op hun roze pasje mogen bijschrijven."

Ook NS-directeur Timo Huges vindt het plan onverstandig. De trein is bij uitstek geschikt voor het gebruik van de smartphone. Zo'n tachtig procent van onze reizigers gebruikt tijdens het reizen een smartphone. Op deze manier jaag je mensen juist weer de auto in."

De Stichting Traject Bemiddeling Allochtonen meldt in een reactie op hun site dat ze bang is dat vooral allochtonen de dupe zullen worden vanwege hun taalachterstand. Susi Zijderveld spreekt dit tegen: "Op spelfouten zullen we niet letten tijdens de test."