Sylvie van der Vaart goes Ancilla Tilia

Even met het Noorden gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Wiegel in de buurt?”

De huishoudster verbond mij meteen door met het geweten van de VVD. Afgemeten vroeg Hans, wat hij voor mij kon betekenen. “Niets, Hans. Helemaal niets. Ik bel je alleen maar even om je hartelijk te bedanken voor de vrolijke momenten die je mij bezorgt. Nu ook weer, met dat Bouwhuis Vastgoed, waar jij de belangen van de obligatiehouders moest behartigen. Zo grappig!” Kwaad meldde de heer Wiegel dat ik goed op mijn woorden moest passen, omdat hij er heus niet voor terugdeinsde om de rechter in te schakelen. Ik was niet onder de indruk: “O, zoals je Quote ook had geflikt, nadat dat blad aandacht had besteed aan je totale falen als toezichthouder op het geld van de beleggers. Die zaak won je destijds, maar inmiddels is het duidelijk dat het geld van de beleggers nagenoeg geheel is verdampt. Dus voor lul sta je toch.” Ziedend riep de heer Wiegel dat hij uitsluitend in zee ging met betrouwbare financiële instellingen. Weer fout: “Nee, Hans. Dat Bouwhuis Vastgoed maakte reclame in het programma van fraudemakelaar Harry Mens. In dat spotje zit jij erg belangrijk, voornaam en gewichtig uit je ogen te kijken. En laten we wel wezen: een bedrijf dat bij Harry Mens adverteert, dat moet wel een stel boeven, oplichters en financiële kneuzen zijn. Ik zeg Palm Invest. Ik zeg Homburg. Ik zeg Easy Life. Dus dat je betrokken was bij een zooitje schorem, dat kán je niet zijn ontgaan. Dus dat er nu beslag is gelegd op een handvol protserige villa’s van je, is volkomen terecht.” Met overslaande stem riep de liberale mannetjesputter dat zijn mening nog altijd van groot belang was. Maar ik raakte niet onder de indruk: “Jouw mening van groot belang? Hou toch op. Zelfs op het hoofdkantoor van de VVD schiet men in de lach als jouw naam valt. Het is iedereen een volslagen raadsel waarom jij nog uitspraken doet over welke kant het op moet met ons land en met de VVD. Een samenleving die gebaseerd is op leugenaars en graaiers is jouw ideaalbeeld, maar daar trapt niemand meer in. Amsterdam heeft heel veel goeds voortgebracht, maar jouw opvoeding was een tragische miskleun. Tuig uit de Kinkerbuurt, dat is wat je bent, met die belachelijke pogingen van je om je in het Fries verstaanbaar te maken!”

Ach, Amsterdams tuig. Een actueel onderwerp. In ieder geval in de ogen van de directeur van de Amsterdamse Gemeentelijke Tram-, Bus- en Metrodienst GVB. Bart Schmeink. Die klaagt in de krant en op internet dat passagiers soms voordringen en dat dat ellebogenwerk hoogst ongepast is. Een heel erg rare stellingname. Schmeink gaat voorbij aan twee belangrijke aspecten. Ten eerste vervoert het GVB de samenleving. Dat betekent dus dat de meeste mensen gewoon heel oké zijn, maar dat er een enkeling tussen zit die voordringt. Net als in de rij voor de kassa van de Albert Heijn. Maar ik zie Albert Heijn nog niet klagen in de krant dat er hufters tussen zijn klanten zitten, want dan doet vanaf volgende week iedereen zijn boodschappen bij de Jumbo, de C1000 of de Plus. En ten tweede heeft Schmeink onvoldoende nagedacht over de reden waarom sommige mensen zich bij zijn bussen naar binnen worstelen. De metro was voor de zoveelste zomer op het drukste traject opgeheven wegens door technisch, bestuurlijk en organisatorisch gepruts uitgelopen werkzaamheden. Het vervangende busvervoer was volstrekt onvoldoende, dus als je niet een beetje duwde om in te kunnen stappen, stond je tot na de spits voor lul op de bushalte, bij wijze van spreken. Het GVB had betere afspraken met de NS moeten maken over het  meenemen van de gedupeerde metroklanten, of een vervangende tramlijn moeten inleggen die heel veel passagiers had kunnen vervoeren als aanvulling op de bussen. Maar dáár horen we Bart Schmeink niet over. Dus zelf je zaakjes niet op orde hebben, en vervolgens je klanten afblaffen omdat ze zich niet al te braaf gedragen en elkaar daar niet op aanspreken. En dan heb ik het nog niet eens over sommige Tokkies, die zich als eersteklas hufters gedragen in hun rol van tramconducteur. Echt. Verbeter de wereld, begin bij het GVB.

Nog meer Amsterdams wangedrag vinden wij samengebald in de persoon van opperproleet Gordon. Stijf van de cocaïne maakte hij in het nieuwe televisieprogramma van Humberto Tan de enige studiogast die wél iets van belang had te melden het spreken onmogelijk. Ging over (computer-)privacy. Gordon kwam niet verder dan het uiten van beledigingen over de tieten van mevrouw Ancilla Tilia, die namens Bits of Freedom het woord voerde. Maar dat hele privacyverhaal gáát helemaal niet over blote plaatjes op schunnige websites. Wat aan de hand is, is dat de overheid stiekem grasduint in allerlei persoonlijke gegevens, kentekenregistraties, pinbetalingen en het surfgedrag van burgers. Dat is een heel ernstige zaak, maar de doorgesnoven aandachtsnicht kwam niet verder dan steeds opnieuw dwars door het betoog van Ancilla Tilia te raaskallen. Terecht werd zij na verloop van tijd kwaad, dus vroeg ze Gordon of het wat minder kon met zijn cocaïnegebruik. Gordon diep beledigd. Wel een grote smoel hebben, maar er niet mee om kunnen gaan als je op je gedrag wordt aangesproken. Dan ben je dus een sneue kneus. Terwijl het zo enorm leuk was geweest om die mevrouw Tilia echt op de kast te jagen. De vileine grap is zo gemaakt. Tits of Freedom! Overigens moet wel worden gezegd dat Humberto Tan zijn onvermogen om een talkshow in goede banen te leiden overduidelijk heeft laten zien. Hij had veel eerder moeten ingrijpen. Ik zie het sowieso somber in. Pauw en Witteman zijn nog niet gestart, De Wereld Draait Door is nog niet begonnen, geen hond heeft zin om te verschijnen bij Knevel en Van den Brink, dus zijn er zat geschikte personen om in dat programma van Tan aan te schuiven. En wie heeft Humberto als gasten? Een afgeserveerde, levenslang geschorste voormalige advocaat, twee zangersnichten uit de B-categorie, en de enige gast die iets van belang te melden heeft, die Ancilla Tilia van Bits of Freedom dus, wordt het spreken onmogelijk gemaakt. Dan ben je lelijk door het ijs gezakt met je ouwehoerprogramma, als degenen met de grootste smoelen bij jou aan tafel de dienst uitmaken!

Net als in het voetbalstadion. Daar worden ook de grootste smoelen het best gehoord. Al heel lang werd vanaf menig tribune het prachtige chanson ‘Sylvie is de hoer van Amsterdam’ ingezet wanneer de toen nog bij Ajax spelende woonwagenbewoner Rafael van der Vaart aan de bal was. Lang geleden heb ik al eens voorgesteld, dat dan ook het tarief bekend moest worden gemaakt. Ik geef toe, dat was een flauwe grap in een flauwe column. Maar als ik die Sabia Boulahrouz mag geloven, hoereerde die Sylvie er wérkelijk op los. In de Duitse roddelkrant Bild beweert Sabia dat haar toenmalige hartsvriendin het met allerlei types heeft gedaan. Een piloot, een bodyguard, een danser uit het programma Let's Dance, noem maar op. Toch leuk, dat Sylvie dus blijkbaar op een heel andere wijze invulling heeft gegeven aan dat nieuwe begrip waarvan Ancilla Tilia de inspiratiebron vormde. Tits of Freedom…

Volg Driek op Twitter.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns