Schaliegas is voor gekke Henkie

Je zag deze week eurotekentjes in de ogen van Henk Kamp tijdens de persconferentie over het onderzoeksrapport naar de risico's van het opsporen en winnen van schaliegas. Maar ondanks die eurotekentjes in zijn ogen is hij voorzichtig. Er wordt nog een extra onderzoek gedaan voordat een 'helder politiek besluit' wordt genomen en ook dat wordt nog voorgelegd aan de Kamer.
Maar duidelijk is al wel dat Henkie zelf voorstander is van proefboren en uiteindelijk winning van schaliegas. 'Het is goed voor de koopkracht van de gewone mensen,' zei hij. Hoe dan? Krijgen we dan belastingverlaging vanwege de twintig miljard die Henk denkt te kunnen verdienen met de winning van het gas?

De economische belangen gaan dus weer eens voor de gezondheid van de mensen. Henk wil nog wel een Milieu Effect Rapportage. Die moet eind september klaar zijn. Maar de effecten staan ook al enigszins aangegeven in het onderzoek naar de risico's. Er zijn risico's op de volgende terreinen:

• vervuiling grond- en drinkwater door een lekkage langs het boorgat, door het weglekken van methaan of andere stoffen en door lekkage en morsingen;
• bodembeweging (aardbevingen en inzakkingen);
• ruimtebeslag;
• veiligheid.

Het risico van vervuiling acht men in het onderzoek zeer klein, omdat nagenoeg dezelfde technieken worden gebruikt als bij gewone gaswinning. De risico's kunnen worden ondervangen door zorgvuldig werken en adequate handhaving.
Er moet dan wel veel beter worden uitgevoerd en gehandhaafd dan in de Verenigde Staten en Canada, want daar blijkt dat grondwater vervuild is geraakt met methaan. Natuurlijk zijn in Nederland de milieu- en veiligheidsvoorschriften veel strenger dan in de VS. Maar een paar jaar geleden hebben we nog een bijna ramp gehad bij Rotterdam, toen er vanwege de slechte veiligheidsmaatregelen tweehonderd ton butaan kon ontsnappen bij Odfjell. Je kunt wel strenge milieu- en veiligheidseisen hebben, maar als de controle waardeloos is, dan is de veiligheid van burger en milieu niet gewaarborgd.

In het onderzoek wordt ook de mogelijkheid van aardbevingen aangegeven. Maar die zullen niet hoger zijn dan 3.0 op de schaal van Richter. Vraag maar eens aan de mensen in Groningen hoe het is om dat soort aardbevingen mee te maken. Houd er maar vast rekening mee dat de waarde van de huizen in de wingebieden flink zullen dalen. Maar ja, dat zijn problemen van de bewoners en de gemeenten in de wingebieden en die doen er volgens Henk Kamp niet toe. Het gaat om het landsbelang.

Het landsbelang?
In Frankrijk is de winning van schaliegas verboden vanwege het landsbelang. In Duitsland is het verboden om schaliegas te winnen in gebieden waar drinkwater wordt gewonnen uit grond- en oppervlaktewater.
Maar het zijn niet alleen de burgers en gemeenten uit de wingebieden die bezwaren maken. En het zijn ook niet alleen de milieugroeperingen die tegen zijn, Henkie.
Door 55 hoogleraren op het gebied van milieu, duurzaamheid en energie is een petitie ondertekend tegen schaliegas. Zij stellen dat de schade van schaliegas een veelvoud zal zijn van de opbrengst. Deze hoogleraren vergelijken de Amerikaanse winning met die in Europa en komen tot de conclusie dat winning van schaliegas voor Nederland niet interessant is.Ten eerste is winning van schaliegas in Europa veel lastiger dan in de VS, want het schaliegas zit veel dieper en het kost dus meer energie om het uit de grond te halen.
Je hebt ook veel boringen op korte afstand van elkaar nodig en dat maakt het in Nederland nog eens extra lastig. Wij hebben nu eenmaal een dichte bevolkings- en bebouwingsdichtheid, een sterk ontwikkelde infrastructuur en een drukke waterwinning. De hoogleraren vinden verder dat met de hoge boortorens, de dag en nachtproductie, miljoenen kuub water en duizenden liters giftige chemicaliën wel erg grote ecologische risico's worden genomen om een relatief geringe hoeveelheid schaliegas te exploiteren.

Vorige week hebben mijn vrouw en ik een weekje door Münsterland in Duitsland gefietst. Het viel ons op dat alle boerderijen en bedrijven daken hadden die waren behangen met zonnepanelen. Ik zie dat niet in Nederland. Nederland heeft al jaren een achterstand als het gaat om het investeren in duurzame energie. Doe daar dan eens iets meer aan als overheid. Dat is bovendien ook nog eens goed voor de economie en dus voor de koopkracht van de gewone mensen.