Mijn lul in bubbeltjesplastic

Het zal niet bij iedereen hetzelfde werken.  Ik spreek dus enkel vanuit mijn eigen ervaringen. En dan doel ik vooral op de wijze waarop ik al mijn reeds opgedane kennis tegenwoordig gebruik.

Zelfs als je je uiterste best doet om een staatsmongool te blijven, weet je na een jaar of veertig toch echt aanzienlijk veel meer dan toen je nog met je piemeltje speelde, enkel omdat dat ding tussen je benen bungelde. Extreme drinkers en lui die hun halve schedel verliezen bij een brommerongeluk laat ik dan even buiten beschouwing. Maar verder kan geen mens voorkomen dat die grijze massa met iedere indruk en iedere ervaring wordt bijgevuld.

Zo hoef je in principe maar één keer met je voorhuid tussen de rits te komen. Daarna zul je voortaan toch echt eerst je jongeheer achter je onderbroekje draperen. Een enkeling gaat nog een korte periode over op de weigering ondergoed te dragen, maar dat idee sneuvelt toch wel weer bij het eerstvolgende bloedbad.

Zo leren we iedere dag een beetje bij. Elke dag nieuwe ervaringen. Ieder al dan niet letterlijk bloedbad betekent een nieuwe ervaring waarmee we ongelukjes in de toekomst voorkomen. Met als resultaat dat we uiteindelijk niet zo gek veel risico's meer nemen.

Als kind denk je gewoon nergens bij na. Als tiener ben je nieuwsgierig, slurp je alle kennis op en wil je ook alles ervaren. Als twintiger denk je alles al te weten. Als dertiger denk je alles aan te kunnen. Maar als dikke veertiger ben je onderhand wel behept met alle benodigde informatie en de meest gangbare ervaringen. Je bent dan eindelijk in staat om risico's structureel te overwegen en zaken te relativeren. Met als resultaat dat je leven nogal gezapig wordt.

Dan moet je juist weer op zoek naar nieuwe ervaringen! Dit kun je natuurlijk vertalen naar een dikke midlifecrisis. Een enkeling koopt ook die Porsche en duikelt hier een te jong, doch legaal neukertje mee op. Van de andere kant hoeft dit niet meteen zo extreem te gaan. Zelf ben ik stevig beperkt qua salaris en een tweedehands Gazelle is nu eenmaal geen 'babe magnet'.

Je kunt nooit echt alles weten en ervaren. Toch zul je op den duur voldoende kennis en ervaring hebben om de meest gangbare ongelukken te voorkomen en kun je er voor kiezen om het verder op safe te spelen. Maar is dat dan wat we nog dertig jaar willen?

SAAI!

Eigenlijk is leven pas leuk als je ook af en toe weer eens op je bek gaat. Ik heb er nogal eens een puinbak van gemaakt. Op mijn bek gaan was minder, maar de tijd daarna was altijd weer geweldig.

Zet ik dan nu al mijn kennis in om opnieuw de ellende op te zoeken? Nee joh! Ik kan nu alleen wel wat meer overwogen kiezen voor nieuwe ervaringen, zonder meteen mijn lul weer al te zwaar te molesteren. Al die kennis en ervaringen zijn nu het bubbeltjesplastic, waar ik mijn kruis in kan verpakken.

Puur voor de spanning zet ik af en toe geen helm op. Maar dat is dan weer zeer vrij te interpreteren.