Dirk Poeploers en Uranusje69

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag wil Petertjeprik u nogmaals de volgende vraag voorleggen: als onbekend onbemind maakt, maakt onbemind dan ook onbekend? Petertje kreeg drie jaar geleden al antwoord op deze vraag door een ontmoeting met Dirk Poeploers en Uranusje69: de vader en moeder van Petertje's politieke correctheid.

Beste Driek,

In mijn laatste column stelde ik een open vraag: als onbekend onbemind maakt, maakt onbemind dan ook onbekend? Hoewel ik het als de kernvraag van deze column beschouwde, nam niemand de vrijheid om deze aansporing tot discussie onder de column voort te zetten. Tot mijn teleurstelling zag ook jij, Driek, geen reden om woorden vuil te willen maken aan deze oprechte vraag. In plaats daarvan maak je liever grapjes over vermeende juridisch/filosofische gaten die je zegt te hebben ontdekt. Dit terwijl je vervolgens weigert om in deze gaten te duiken en de handen vuil te maken. Jammer.

Daarom nog maar een keer: als onbekend onbemind maakt, maakt onbemind dan ook onbekend? Misschien is mijn vraag de vorige keer niet aangenomen als reden tot discussie omdat het een te abstracte vraag is, niet grafisch genoeg. Uit je column over woonwagenkampen van gisteren mag ik opmaken dat anekdotisch bewijsmateriaal nog steeds volstaat, want zelfs de aangehaalde cijfers heb je niet weergegeven. Goed, laat mij dan eens een grafisch voorbeeld geven.

Een columnist genaamd Dirk Poeploers – een vreemde naam maar als Petertjeprik zijnde heb ik in dezen misschien weinig spreekrecht – gedraagt zich op de website JOK!, een slap aftreksel van GeenStijl, als een ware totaalmalloot. Hij schoffeert minderheden, nuance vindt hij een doodzonde, bedrijven en bestuurders wenst hij failliet en politici dood. De vrouw van Dirk Poeploers, Uranusje69, is een al even belachelijk figuur. Ze gedraagt zich graag als een kenau, gelooft bovendien in sprookjes en meent daar eveneens over te moeten schrijven. Driek, nu zie ik het je al bijna schrijven voor de volgende column: geef die mensen een Nekschot.

Maar ik wil je vragen dat oordeel nog even uit te stellen zodat ik het kan nuanceren. Politiek correct, ik weet het, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Goed, uiteraard had ik geen enkele behoefte om deze mensen in het echt te ontmoeten of spreken. Echter, de schikgodinnen besloten anders. Zat ik daar in Amsterdam ineens naast dat stel. Naast Uranusje69 en Dirk Poeploers. Wat bleek: aardige mensen. Die Dirk Poeploers is best pienter en heeft een charmante stem. Netjes gekleed ook. Uranusje69? Hartelijke vrouw en volgens mij stiekem 29. Kortom, na een paar uurtjes praten met deze mensen was mijn beeld van de twee enigszins gekanteld.

Waarom vertel ik je dit? Ik durf sinds mijn gesprek met Uranusje69 en Dirk Poeploers niet meer zomaar mensen in een hoek te zetten. Ik weet dat ze voor JOK! schrijven, een site waar het nieuws van ANP en NOVUM door een stel salonfähige typegeiten vrijwel letterlijk wordt afgetrokken. Maar als je ze ontmoet, en ze je de groep waartoe ze behoren even laten vergeten, ontdek je de individuen. De ontmoeting met Uranusje69 en Dirk Poeploers heeft mij geleerd dat het reduceren van mensen tot de negatieve aspecten van de groep waartoe ze behoren een uiterst ridicule aangelegenheid betreft. Ik wil beiden dan ook expliciet bedanken voor de ontmoeting en de daaruit voortgekomen levensles.

Nogmaals, waarom vertel ik je dit? Omdat ik alleen dingen weet over woonwagenkampen en de bewoners via de media. Af en toe lees ik dat er ergens weer een wietplantage is opgerold of wapendepot is gevonden. Ergens heb ik nog een rapportje liggen waarin staat dat er in minstens zes procent van de woonwagenkampen criminele activiteiten plaatsvinden. Maar de bewoners? Ik heb er nog nooit een gezien, laat staan gesproken. En als je langs zo’n kampt fietst is slechts de hond te bekennen. Als jij dan zo’n stukje publiceert over woonwagenkampen en die oh zo criminele bewoners, dan denk ik aan Uranusje69 en Dirk Poeploers en vraag mij af: als onbekend onbemind maakt, maakt onbemind dan ook onbekend? Ik durf te wedden van wel.

Groet,

Petertjeprik