Sabia Boulahrouz en Agent Orange

Even met Den Haag gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Wethouder Kool in de buurt?”

De zwaar onderbetaalde secretaresse vroeg mij om een ogenblik geduld. Haar overbetaalde werkgever was druk bezig met het verorberen van een blikje kaviaar; hij legde nu eenmaal een voorkeur voor een luxer leven aan de dag; hij werkte er immers hard genoeg voor. Na enige tijd kreeg ik de nog nagenietende stadsbestuurder aan de lijn. “Dag Henk, jongen. Vertel eens, voelt het fijn?” De geachte wethouder vroeg mij nieuwsgierig, waarop ik doelde. Tijd voor een stukje uitleg mijnerzijds: “Je krijgt de hartelijke groeten van Harry. Die was eerst straatveger. Totdat hij werd ontslagen. Nu heeft hij een uitkering. Te weinig om behoorlijk van te leven en te veel om dood te gaan. En is hij opnieuw aan het werk gezet. Bij de zelfde baas. Als straatveger. Krijgt ‘ie alleen wel 400 euro per maand minder voor.” Henk Kool antwoordde met de mededeling dat het altijd goed is als mensen worden geholpen bij hun terugkeer in het arbeidsproces. Deze flauwekulopmerking was niet echt heel goed voor mijn humeur, dus ik bromde: “Terugkeer. Dat noem jij terugkeer. De man wordt buiten zijn schuld ontslagen. Daarna wordt hij zwaar onderbetaald weer aan het werk gezet in zijn oude baan. En dat noem jij terugkeer.” Kool stelde dat het opdoen van werkervaring Haagse Harry zeker zou helpen bij het vinden van een baan. Ik was niet onder de indruk: “Harry hééft al een baan. De baan die hem was afgepakt. Die hij nu voor een schijtloontje staat te doen in plaats van tegen een fatsoenlijk salaris. En dan lul jij over een betere kans op een baan. Die hád hij al. Tegen een behoorlijk salaris. En jij noemt je vertegenwoordiger van de PvdA? Zelden zag ik een bestuurder van PvdA-huize niet alleen de VVD rechts inhalen, maar zelfs de hele samenleving. Hardwerkende arbeiders worden met jouw hartelijke instemming gedegradeerd tot rechteloos werkvolk. Ik weet wel een prachtig motto. Iets dat een vakkundige smid best even uit een stuk plaatstaal kan hameren. Een prachtige tekst voor boven de deur van dat stadhuis van je.” Nieuwsgierig vroeg Wethouder Kool, welke tekst ik in gedachten had. Ik antwoordde: “Arbeit macht frei.” Zwaar beledigd verbrak de PvdA-ideoloog de verbinding. Zo gaat dat vaker, met die PvdA’ers. Een grote bek over hoe sociaal en toegankelijk ze zijn, maar bij het eerste de beste woord van kritiek zijn de heren op hun pik getrapt. Terwijl ik zo’n opmerking die refereert aan lekker een beetje stevig doorwerken tegen een bescheiden salaris persoonlijk wel een inkoppertje vind.

Over inkoppen gesproken. Niet goed voor je. Als je als voetballer veel kopballen geeft, gaan je hersens stuk.  Op die manier kan je brein dus degraderen van dat van een weldenkend mens tot dat van een politicus. Dat heeft onderzoek aan het licht gebracht. Voetballers die vaak koppen, hebben verschijnselen die overeenkomen met die van slachtoffers van bij voorbeeld ernstige ongelukken met traumatisch hersenletsel. Neem nou zo’n Rafael van der Vaart. Heeft zijn Sylvie verlaten voor zo’n gastarbeidersvrouwtje. Sabia Boulahrouz. Die roept nu tegen een Duits blad dat Rafael wel een kind van haar wil. Arme Rafael. Sta je toch mooi in je hemd. Want je hebt echt niets aan die buitenlandse meisjes. Slaan wartaal uit, hebben de hardnekkige gewoonte om drie meter achter je te lopen in plaats van gezellig hand in hand en laten hun neef op de Islamitisch-achterlijke scholengemeenschap een paar examens jatten, wat vrij simpel is omdat hun oom de sleutel van de kluis heeft laten rondslingeren. Echt, je hebt er niets aan, die gastarbeidersvrouwtjes. Maar Rafael vindt dat dus best lollig, met zijn kapotgekopte hersens, zo’n ietwat Arabisch vrouwtje. Moeten ze trouwens niet in Amsterdam gaan wonen, qua onderwijs voor het toekomstige kind. Want daar houdt de gemeente de komst van een nieuwe islamitische middelbare school tegen. Al genoeg rottigheid gehad met het Islamitisch College Amsterdam. Dat werd gesloten omdat de kwaliteit van het onderwijs ondermaats was. De Stichting Islamitisch Onderwijs wil nu op dezelfde locatie een nieuwe scholengemeenschap beginnen voor mavo, havo en vwo. Met in het bestuur van die zogenaamd nieuwe school veel oud-medewerkers van dat oude Islamitisch College Amsterdam. Ze denken blijkbaar dat de Amsterdamse onderwijswethouder niet goed snik is. Pech voor ze: Pieter Hilhorst hield niet van voetballen, dus zijn hersens zijn nog wél aardig in orde. Geen toekomst voor een haatbaardenschool met uiterst beroerd onderwijs en smerige halal-brokken in de kantine. Gelukkig maar, want het is van belang om gevarieerd te eten, en dus niet alleen maar gestoomde geitenballen.

Wat niet wil zeggen dat het ongezond is om dierlijk voedsel te eten. Integendeel. Vlees is nog altijd beter dan al die vegetarische groententroep. Want die zit vol met bestrijdingsmiddelen. En, zo wees een laboratoriumonderzoek uit, dat landbouwgif komt dus in je urine terecht. Echt, uw en mijn pis barsten van de glyfosaat. Dus je vreet een paar kroppen sla en een kilo boontjes en je urine is fataal voor alles wat groeit en bloeit. Agent Orange is er niks bij. Echt. De Rijdende Rechter kan wel inpakken, met al dat gezeur over de zoveelste drie centimeter voorbij de kadastrale erfgrens groeiende coniferenhaag. Burgerlijk Wetboek? Gemeenteverordening Struiken en Bomen? Niks ervan. Ik vreet een halve rode kool, ik wacht een dag en ik pis hem zo omver.

Aankondiging Columnistencabaret 22-6