Que pasa, Monsanto?

Henk zegt: Wat nou Monsanto?Op complottheorieën heb ik het niet zo. Amerika dat haar eigen bewoners vermoord en het doet lijken alsof terroristen ervoor verantwoordelijk zijn, UFO's en buitenaardse wezens waar de overheid echt wel wat vanaf weet en het in scene gezet zijn van de maanlanding... Vooral bedacht door mensen met teveel vrije tijd en een waarschijnlijk genegeerd recept voor antidepressiva van de huisarts in het nachtkastje. Maar dat verklaart nog niet waarom het protest tegen Monsanto zo opvallend weinig nieuws genereerde.

Wanneer er vijftien moslimfundie's in Almere gekke dingen roepen staat elke nieuwsbron er vol van, maar wanneer er alleen al in Nederland bijna drieduizend mensen de straat op gaan moet je op Google ook nog je best doen om er iets over te vinden. Volgens de mensen die er zeker van zijn dat het gebruik van een mobiele telefoon op den duur een krimpende neus veroorzaakt is het simpel; Monsanto heeft hier en daar wat druk uitgeoefend, waardoor de mainstream media haar journalistieke taken met liefde verzuimden. Klinkt idioot, ik weet het. Wat nog idioter klinkt, is wat een bedrijf als dit nog meer doet.

Frankenfoods by MonsantoHet verkoopt bijvoorbeeld een hoop zaden voor de landbouw. Deze zaden zijn dan wel dusdanig bewerkt dat een tweede oogst onmogelijk is. Met andere woorden, voor een Afrikaanse boer die mais verbouwd, is het onmogelijk om een paar maiskorrels te pakken en een nieuwe stuk mais te planten. De plant is namelijk steriel, onvruchtbaar. Hij moet het volgende jaar gewoon weer zaden kopen bij de groothandel. Inderdaad, niet echt een goede manier om de honger in de wereld uit te roeien.

Voorts wordt er nu gewerkt aan een wetgeving die het verbouwen van sommige zaden verbiedt. Nu ga ik hier niet eens verder op in, want het moge duidelijk wezen dat er hier maar een partij voordeel kan trekken en dat is, hoe erg ik het ook vind om te zeggen, de multinationals. Want wat heb ik eraan dat ik mijn willekeurig in Argentinië gevonden peultje eerst naast een database van goedgekeurde zaden moet leggen? He-le-maal niets.

Er is een groeiend aantal mensen dat zich hier zorgen over maakt. Zelf heb ik totaal geen moeite met genetisch gemanipuleerd voedsel, maar ik begin me wel af te vragen wat er nu daadwerkelijk meer te verbergen valt.