Haags Cabaret met Mark Rutte

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Mark Rutte had eigenlijk bij het studentencabaret gewild. Daar is ‘ie destijds hoogstwaarschijnlijk wegens gebrek aan talent voor afgewezen. Maar Mark heeft zich niet laten ontmoedigen. Hij is nooit gestopt met zijn grapjesmakerij. Zoals gisteren op het congres van de VVD: “Mijn kabinet is een van de allerbeste sinds de Tweede Wereldoorlog”. Cabaret is een lastig vak. Slechts een enkeling is in staat, een leugen zo te verpakken dat de zaal in lachen uitbarst. Mark heeft dat talent niet. Zijn lolletjes slaan dood als een scheet in een berg zand. “Mijn kabinet is een van de beste sinds de Tweede Wereldoorlog”. Een deerniswekkende uitspraak van een sneue man.

Een van de beste kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog. Als ik het goed heb begrepen, is Nederland, op een paar knoflookstaten na, zo’n beetje het slechtst presterende land van Europa. Explosieve stijging van de werkloosheid en bijna iedereen houdt met een angstige blik in het gelaat de hand op de knip. Een van de beste kabinetten. Sommige grapjes missen iedere vorm van leukheid.

Ik vind het sowieso een hele prestatie. De BTW fors verhoogd en toch zo’n acht miljard euro minder belastingopbrengst dan was geraamd. Dan ben je een stelletje eersteklas prutsers, als kabinet. Keer op keer lichten bewindspersonen namens dit kabinet de Kamer niet, te laat, onjuist of onvolledig in. Het begon al met staatssecretaris Mansveld van spoorwegzaken. Die blijkt de Kamer te hebben voorgelogen over de kosten van winkels op stations. En een vernietigend rapport bleek door haar ambtenaren te zijn weggemoffeld. Een als communicatiefoutje vermomde ambtsovertreding. Dat sta je echt in je hemd, als bewindspersoon. Toen dat gedoe met die achterlijke Frans Weekers, die zich een enorme verkiezingsposter langs de snelweg cadeau had laten doen door VVD-prominent Jos van Rey op wiens ambtelijke corruptie en de gevolgen voor de integriteit van zijn partij ik op een ander moment nog wel zal ingaan. De ene blunder na de andere leugen. Doof en blind voor de waarschuwingen van zijn ambtenaren. Stukken niet naar de Kamer. En dan nu weer die Edith Schippers. Neuzelt wat over meer controle op het declaratiegedrag van ziekenhuizen, maar rotzooit wel vervelende passages uit een ambtelijk rapport dat door RTL boven tafel is geWOBt. ChristenUnionist Arie Slob deed deze week wat neerbuigend over het grote aantal moties van wantrouwen of van afkeuring dat inmiddels al tegen dit kabinet werd ingediend. Die neerbuigendheid is niet terecht. De moties werden steeds tegengehouden door de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ze waren stuk voor stuk terecht. Het besodemieteren van de Kamer is iets waar in de tijd dat we nog fatsoenlijk werden bestuurd, bewindslieden voor naar huis werden gestuurd. En wat loopt er verder zoal rond, in “een van de beste kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog”? Een lichtelijk dementerende oude heer van wiens welbespraaktheid nul komma niets is overgebleven als justitieminister. Een onversneden rechtsliberaal als Volkshuisvestingsminister die mensen met een laag middeninkomen voor scheefwoner uitscheldt, terwijl er niets wordt gedaan om te zorgen dat er voor die groep voldoende behoorlijke en betaalbare woningen komen, en dan niet in cultureel en sociaal minderbedeelde Nick & Simon-getto’s als Almere, Spijkenisse en Zoetermeer.

Door steeds maar te dreigen met harde ingrepen in de rechtszekerheid van mensen, met mogelijk griezelige gevolgen voor hun inkomens, lukt het natuurlijk wel om de economie krakend en piepend tot stilstand te laten komen. Vervolgens wat holle retoriek over ophouden met somberen is natuurlijk niets meer en niets minder dan een beschamend rondje poppenkast. Het moge duidelijk zijn: de studentikoze cabaretier Mark Rutte mist elk talent om het land écht aan het lachen te maken.

Natuurlijk, er zijn heus wel slechtere kabinetten geweest. De kabinetten-Van Agt. Balkenende-I met die fascisten van de tijdig aan zijn einde gekomen Professor Pim. Maar ik zou graag het geheugen van lolbroek Mark Rutte even op willen frissen, qua zelfbeeld en zelfinzicht. Het meest betreurenswaardige kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog was natuurlijk Rutte-I, een krachteloos stel prutsers dat liever naar het pijpen van de eenentwintigste eeuwse variant van de NSB danste, dan dat ze nog een redelijk fatsoenlijke andere partij tot hun kabinet toelieten.

Mark Rutte ontbreekt het, gezien zijn prestaties in het recente verleden,  aan gezag om überhaupt uitspraken te doen over de kwaliteit van zijn kabinet of welk kabinet dan ook. Laat die beoordeling maar over aan historici. Of columnisten. Of cabaretiers. Maar dan wel van een betere signatuur dan lolbroek Mark. Mark Rutte is de Seth Gaaikema van de Nederlandse politiek.