Privacy pinpas rammelt

"De opslag van persoonsgegevens binnen het huidige betalingsverkeer moet eens flink tegen het licht worden gehouden", waarschuwt D'66 Kamerlid Stientje van Veldhoven, die afgelopen week Kamervragen stelde over de anonieme OV-chipkaart. "Dit is vele malen kwalijker dan het opslaan van reisgegevens bij de OV-chipkaart. De banken weten echt álles van je. Ze weten exact waar je bent geweest, wanneer dat was en hoeveel geld je daar heb uitgegeven."

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) erkent dat het CBP steken heeft laten vallen: "Dat we dit nooit hebben opgemerkt. Het alternatief is dat je weer gewoon met contant geld gaat betalen, maar in veel automaten kún je tegenwoordig alleen nog maar met je pinpas terecht."

In de algemene voorwaarden van banken wordt met geen woord gerept over de privacy van de klant aangaande pintransacties. "We gaan ervan uit dat de consument op de hoogte is van de vastlegging van gegevens", aldus een zegsman van ABNAMRO.

Webwereld meldt dat zelfs met iDeal je gegevens niet veilig zijn. Zonder dat de consument het weet, staat er op het afschrift wanneer je welke website hebt bezocht en wat je daar hebt uitgegeven. Het maakt daarbij niet uit of je de cookies aan of uit hebt staan.

Alexander Klöpping denkt dat dit wel eens de doorbraak kan betekenen voor de Bitcoin: "Met de Bitcoin kun je immers altijd en overal anoniem betalen."

Bestuursvoorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit voor een herintroductie van de Chipknip, maar dan een anonieme: "Je ziet zulke pasjes ook al als cadeaukaarten bij warenhuizen als de V&D."

'Charlie' van datingsite Second Love is een groot voorstander van zo'n anonieme betaalkaart: "Op die manier kun je als 'vreemdganger' veilig en overal betalen zonder dat je partner ziet dat je op plekken bent geweest die alleen maar vragen oproepen." Wanneer we 'Charlie' wijzen op het feit dat je bij Second Love alleen via het eerder genoemde iDeal kunt betalen, antwoordt hij: "De informatie op de bankafschriften is discreet. Er wordt nooit verwezen naar Second Love."

Fred Teeven haalt zijn schouders op wanneer we hem naar zijn mening vragen: "We zouden juist álles moeten weten van élke burger. Iemand die iets te verbergen heeft, is in dit land simpelweg niet welkom."

"Je mag alles van mij weten, behalve..."