Waar is Gesink?

Na “Parijs is nog ver” en “Het treintje van Cavendish” is het misschien wel de meest gedane uitspraak door de Nederlandse wielercommentatoren tijdens de Tour de France de afgelopen jaren: “Waar is Gesink?” Hij zit namelijk vrijwel nooit op de plek waar hij hoort te zitten, of waar wij Nederlanders hopen dat hij zit. En hij ontbrak vandaag in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl hij vorige week ook al de Amstel Gold Race liet voor wat het was. Toch apart, voor een klimmer van zijn kaliber.

Een goede Gesink, die zou op de Cauberg toch gewoon met de besten omhoog moeten kunnen. En wie weet wat er dan mogelijk is. Maar wanneer zien we een goede Gesink? Wanneer zien we een goede Nederlander? Twee weken geleden schreef ik dat we maar blij moesten zijn met de derde plaats van Terpstra in Parijs-Roubaix, want beter is het al jaren niet geweest in de klassiekers. Na vandaag zit het wielervoorjaar erop en inderdaad: die derde plaats is het beste wat we hebben gehad. Vandaag kwamen de Nederlanders niet eens in de buurt van de prijzen.

Laurens ten Dam zagen we even doen waar hij goed in is: laten zien hoe sterk hij is door in een aanvalletje te rijden. Maar winnen of meedoen om de prijzen, dat was toch weer wat te veel gevraagd. En op 6 kilometer van het einde sprong Herbert Dijkstra even op in zijn commentaarhokje: “Ha, daar komt Weening!” Ja, daar kwam Weening. Eventjes maar. Het was indrukwekkend dat hij met een dergelijk zware plaat omhoog reed, maar het leverde niets op.

Na de finish van de pakweg eerste 15 renners stelde Herbert een even treffende als verdrietig makende vraag: “En de eerste Nederlander, hebben we die al binnen zien komen?” Nee Herbert, die hadden we absoluut nog niet binnen zien komen. Na het Weening-momentje hadden we helemaal geen Nederlander meer in beeld gekregen, dus we hoefden helemaal niets bij die eerste 15 te verwachten. In de uitslag is te zien dat pas op plek 33 de eerste Nederlander staat. Diezelfde Pieter Weening. Wat zou Gesink hebben gekund?

Niet (veel) meer waarschijnlijk. Hij is meer van de langere klimmen, zoals hij in Californië regelmatig heeft laten zien. Maar toch, Tourfavorieten Contador en Froome waren er vandaag wel, en ook redelijk aanwezig. Niet in de finale, maar blijkbaar past zo’n klassieker wel in hun voorbereiding. En straks in de Tour zullen Contador en Froome vast weer van voren rijden, en stellen wij maar één vraag: waar is Gesink?