'Nieuws' over de koning

Vijf miljoen mensen keken gisteravond naar het interview. Waaronder ik. Het NOS-panel in de studio zei te hopen op nieuws en dat hebben we gekregen hoor. Althans, als we bijvoorbeeld Teletekst moeten geloven. PUUR CEREMONIËLE ROL GEEN PROBLEEM. Dat was na het interview te lezen op NOS Teletekstpagina 101. Ja, in dergelijke hoofdletters. Volkomen onzinnig natuurlijk, want 101 is al de voorpagina van Teletekst, dus extra benadrukken is onnodig.

Bovendien: het stond in een apart blok met allemaal ‘nieuws’ uit het interview met Willem-Alexander en Máxima. En het stond nog helemaal bovenaan ook. Kunnen we dus eens stoppen met die hoofdletters als er extra groot nieuws is? 101, bovenaan de pagina, dat ís al het belangrijkste nieuws van dat moment. Het ergste was: het was helemaal geen nieuws. Pas als onze toekomstige koning had gezegd dat hij het democratische proces dat aan zo’n besluit voorafgaat prima vindt, maar níet zijn handtekening zal zetten, dan was het nieuws geweest.

Mijn krant nrc.next kwam ook al met berichtgeving die ik vol verbazing heb gelezen. Gezien het feit dat ze het in de categorie ‘next weten’ plaatsten, naast een pagina over de bomaanslag in Boston, neem ik aan dat het een serieus stuk is. Alhoewel de vorm en de inhoud me toch doen twijfelen. De krant bracht het namelijk als een review van een toneelstuk, met als beoordeling 4 van de 5 bolletjes. De kop: Onze koning heeft een pleister. Daar werd nog serieus op ingegaan in het stuk ook: "Al gebaart hij weinig met zijn handen, toch valt opeens op dat zijn rechterpink omwikkeld is met een pleister. (…) Deze pleister heeft de regisseur niet weggepoetst en dat siert het personage.”

Kom op zeg, waar zijn we mee bezig? Het interview was een toneelstuk, maar dat hadden we kunnen verwachten. Oh, wat was het mooi ontroerend toen het over Friso ging. Dat hadden we toch ook gewoon kunnen verwachten? Alsof Willem-Alexander het niet erg zou vinden dat Friso er straks op 30 april niet bij is. Dát was nieuws geweest. Maar goed, dat het een toneelstuk zou worden, dat wisten we. Maar dat hoeven we daarnaast toch niet nog eens te stimuleren door nieuws te brengen wat geen nieuws is? En later op de avond zagen we zelfs nog een toneelstuk over het toneelstuk: Pauw en Witteman vroegen de interviewers Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke of er geknipt was in het interview, en zo ja, wat er dan uit is gehaald. “Ja, dat gaan we niet zeggen natuurlijk.” Goh, ook al zo verrassend.

Uiteindelijk blijven er voor mij dan ook eigenlijk maar twee dingen bij van dit interview. De ingestudeerde grap over Bertha 38, wat overigens een prima grap was, en alle onzin om heel het interview heen. Het ‘nieuws’ uit het interview, heel het toneelstuk. Ik kan niet wachten tot 30 april. KONING WILLEM-ALEXANDER BEËDIGD, zal Teletekst dan wel koppen.