De Rollercoaster-deuntjes

Rollercoaster Tycoon staat al anderhalf decennium in mijn top vijf meest gespeelde spelletjes. Na elke keer weken of maanden intensief spelen ben ik het soms jaren zat, om het dan te herontdekken en opnieuw weer uit te spelen, delen één en twee plus uitbreidingen, opnieuw en opnieuw. Dynamite Dunes, Bumbly Beach, Twisters, Coasters, handymen, kraampjes. En zelf achtergrondmuziek opzetten? Dat was dankzij de draaimolen nooit nodig.

Het verhaal van die continue loop van bijna een uur aan verschillende (o.a. Strauss)walsen en andere stukken die iedereen onder de veertig mee kan neuriën, is er één dat niet in het spel zelf verteld wordt. Toch is het het vertellen waard, dus blijft u vooral lezen. Wat wel elke keer in beeld komt in RCT, is de naam van de ontwikkelaar: Chris Sawyer. De goede man groeide op in de sixties en seventies in Schotland, begon met programmeren in '83. Zijn vader kocht midden jaren zeventig een plaat die veelvuldig werd gedraaid in Sawyer's ouderlijk huis.

U raadt het al: het was een plaat met Strauss-melodieën, dé plaat. De C.J. Mead Organisation liet de inmiddels wereldbekende arrangement inspelen op een draaiorgel in 1976 – het arrangement was samengesteld door de Ruth Fair Organ Company. Het inspelen gebeurde op een Voigt-orgel zonder toetsen in het Bressingham Steam Museum in Norfolk. Het orgel stond er jaren, waardoor het 'The Bressingham Voigt' genaamd werd, maar werd om financiële redenen uiteindelijk door het museum verkocht.

Sawyer bleef in de jaren tachtig en negentig doorprogrammeren en kwam in '94, op 31-jarige leeftijd, met zijn eerste simulator: Transport Tycoon. Na het lezen van een boek over achtbanen kwam het idee voor RCT. Tijdens het ontwikkelen daarvan was er natuurlijk draaiorgelmuziek nodig. Bij Sawyer ging er een lampje branden. Hij ging snel naar zijn ouderlijk huis, om inderdaad die ene plaat aan te treffen in vaders verzameling. De deuntjes werden naar midi-formaat omgezet en in de game geïncorporeerd. De rest is geschiedenis.

Het orgel werd zoals gezegd verkocht. Dat is niet heel bijzonder, maar voor ons Nederlanders uiteindelijk iets heel prettigs: de nieuwe eigenaar is namelijk een 'Ollander. Of om preciezer te zijn, een Groninger met een (straat-/draai)orgel- en draaimolen-verhuurbedrijf. Ter meerdere eer en glorie van zijn bedrijf heeft hij de verhuurbare orgels gefilmd en op YouTube geüpload. Ook heeft iemand die dezelfde plaat als Sawyers vader bezit, de hele plaat (dus de originele, niet de RCT-midi) online gezet.

Daarmee kunt u dus genieten van twee zaken: het eindelijk weten van de namen van al de walsen die zijn gebruikt in Rollercoaster Tycoon (in de goede volgorde hier in een afspeellijst te vinden), daarnaast het eindelijk (min of meer) in levenden lijve zien en horen van het Enige Echte Orgel (hier, vanaf 6 minuten). Heeft u tot slot een evenement, kinderfeestje of Sweet 16, dan weet u hoe u daar een geslaagde dag van kunt maken. Wel even vragen of ze de orgelboeken uit 1976 erbij kunnen leveren.

Hieronder het lijstje in RCT gebruikte deuntjes, klikbaar naar concertopnames die ik kon vinden.

#1: Children of the Regiment (Die Regimentskinder Marsch) [Julius Fucik] 
#2: Heykens' Serenade [John Heykens] 
#3: In Continental Mood [?]
#4: Wedding Journey [?]
#5: Tales from the Vienna Woods [Johann Strauss]
#6: Slavonic Dance [?]
#7: Das Alpenhorn [?]
#8: The Blond Sailor [?]
#9: Poet & Peasant Overture [Franz von Suppe]
#10: Waltz Medley [Johann Strauss] Walsen in de medley:
10.1 Morgenblatter 
10.2 Kunstlerleben 
10.3 Die Fledermaus
10.4 Wiener Blut
10.5 Du and Du
10.6 Blue Danube
10.7 Rosen aus dem Süden 
#11: Bella Bella Bimba [?]


Verreweg de vrolijkste van 't stel, die ik kon vinden. Geschreven door een Nederlander ook nog. Pa-da-daaa, pa-da-daaa...