Tweede verliezer

Zoals verwacht won Fabian Cancellara vanmiddag de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Na winst in de Ronde van Vlaanderen vorige week dankzij een solo van 10 kilometer en de afwezigheid van meervoudig winnaar Tom Boonen was de Zwitser dé favoriet. En hij maakte het waar. Wellicht was de manier waarop niet helemaal zoals verwacht, hij kwam dit keer immers niet solo over de streep, maar hij won wel. Prima, leuk voor hem. Maar ‘wij’, Nederland, Niki Terpstra, wij zijn derde geworden!

Tja, derde, dan ben je in de sport toch de tweede verliezer. Tenminste, als we het cliché over de tweede plaats even doortrekken. En laten we dat hier nu juist niet doen. Ik ben blij met deze derde plek. Nederlands succes in de grote klassiekers, dat is nu eenmaal verschrikkelijk zeldzaam. Het schijnt dat Boogerd, Knaven en Erik Dekker iets meer dan een decennium geleden wel eens wat wonnen, maar dat was voor mijn tijd. Alhoewel, ik keek de Tour de France wel, maar op zondagmiddag wielrennen kijken zat er nooit in.

Zo zeldzaam als de overwinningen van Nederlanders toen waren, zo zeldzaam is het nu met ‘onze’ podiumplaatsen gesteld. Maarten Tjallingii deed het een paar jaar geleden ook in Parijs-Roubaix, maar naar mijn herinnering is het daar voorlopig bij gebleven. Tot vandaag dus, met Niki Terpstra. Misschien wel de beste renner voor dit soort klassiekers die we hebben. Tjallingii stond weliswaar eerder op het podium en Boom en Langeveld worden vaker genoemd bij de lijst der outsiders, maar toch: Nederlands kampioen Terpstra is volgens mij onze grootste hoop in deze toch wel bange wielerdagen.

Natuurlijk, zijn kopman Tom Boonen was er zoals gezegd niet bij. Dat leverde hem een wat vrijere rol op, omdat er binnen zijn ploeg niet een heel duidelijke nummer twee aan te wijzen was. En dat heeft Terpstra misschien zelfs wel de kans op meer ontnomen. Immers, met een Sylvain Chavanel in de ploeg en met vandaag Stybar en Vandenbergh in de aanval, kon Terpstra niet helemaal voor eigen kans gaan.

Want als Terpstra’s ploeggenoten Stybar en Vandenbergh niet vooruit waren geweest en Terpstra in de aanval had kunnen gaan, wat was er dan mogelijk geweest? Meer dan een derde plek? Jazeker! Een tweede plek. Want Cancellara, die was niet te verslaan. Dus ik, als Nederlander, koester deze derde plek. Tweede verliezer? Absoluut niet. Mooi derde. Heel mooi derde.