De lol van Wie is de Mol?

Carolien Borgers, Paulien Cornelisse of Kees Tol. Wie is de Mol? Ik denk het te weten, Paulien namelijk, en heb daarin aardig wat medestanders. Ik ken ook genoeg mensen die één van de andere twee absoluut als de Mol zien. Maar niemand weet het echt, daar zorgen de makers van het programma wel voor. Daarom is dit dan ook het laatste seizoen geweest dat ik trouw kijk.

Ik heb hiervoor al eerder een paar seizoenen niet meer gekeken, vanwege een paar redenen. Nul kans om de Mol zelf als kijker te ontmaskeren, ieder seizoen weer onbekendere BN’ers maar net niet zó onbekend dat het weer leuk als vanouds was; ik was er wel klaar mee. Nu ik het weer een seizoen heb gevolgd komen al die redenen om niet te kijken weer boven. Het is als kijker onmogelijk om de Mol echt te ontdekken, terwijl de titel van het programma toch anders suggereert.

Eén seizoen, een paar jaar geleden, dacht ik het eindelijk te hebben geflikt: vanaf aflevering 1 zat ik op één Mol, en die kwam bij de laatste drie, in de finale dus. De ‘verborgen hint’ die ik bij Roderick Veelo’s voorstelfimpje dacht te zien, bleek uiteindelijk echter geen hint. De tekst “Het aandeel Endemol...” die hij in dat fragment uitsprak was er blijkbaar niet bewust in gemonteerd als zijnde een Mol-tip. Jammer, lelijk, en bovenal erg frustrerend.

Nu heb ik het programma dus weer een kans gegeven. De BN’ers waren voor mij dit keer ook aardig bekend, dus dat was alvast een verbetering. Maar ik vind het opnieuw jammer, lelijk en bovenal erg frustrerend dat de kijker gewoon 10 weken lang allerlei kanten op wordt gestuurd zonder dat deze echt de Mol kan ontdekken. Natuurlijk, ik had het kunnen weten: van de paar honderd uur aan materiaal zien we er maar een stuk of 10. Logisch dat de Mol dan niet zomaar te ontmaskeren is. En logisch ook wel dat de verborgen hints een stuk moeilijker zijn dan dat ik een paar jaar terug dacht en hoopte. Maar wat is de lol van het kijken dan?

Ik zie het in ieder geval niet meer. Ik zie de Mol en de lol niet. Ja, de opdrachten zijn soms spectaculair om te zien, en het mindfucken van de deelnemers is erg boeiend. Maar het programma heet Wie is de Mol? Dáár zou het dan ook echt om moeten draaien.