Een stomende doos

Na maanden van geruchten is de kogel nu eindelijk door de kerk: Valve komt met een eigen 'gameconsole', de Steam Box. Maar zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Even terug naar het begin. Valve is een ontwikkelaar en bekend van onder andere Half-Life en Left 4 Dead. Daarnaast hebben ze Steam gemaakt. Steam is op dit moment de populairste service voor pc-gamers om hun games te kunnen downloaden. De service is vooral bekend vanwege de enorme aanbiedingen die periodiek verschijnen.

Volgens de laatste informatie zou de Steam Box draaien op Linux, in 2013 verschijnen en wordt het apparaat officieel getoond tijdens de GDC dat plaatsvindt in maart 2013 of tijdens de E3 in juni 2013. Het grote idee achter de Steam Box is dat het een pc is waarbij de hardware vastligt zoals bij een gameconsole als de Xbox 360 of PlayStation 3.

Een hoop gamers verwachten, of liever gezegd hopen, dat Valve tegelijk met zijn Steam Box ook de nieuwe Source 2-engine gaat tonen en misschien zelfs Half-Life 3 als launchgame presenteert. Als je dit dan combineert met de enorme hoeveelheid games die er nu al beschikbaar zijn via Steam zou de Steam Box voor een hele hoop gamers een must-have worden.

Ik begrijp de hele hype echter niet helemaal. Het eerste punt dat me verbaast is het feit dat de Steam Box op Linux gaat draaien en er op dit moment maar enkele tientallen games beschikbaar via Steam for Linux zijn. Het grootste punt is echter dat ik me afvraag of de pc-gamer wel zit te wachten op een gesloten systeem. 

Dreamhack
Binnenkort allemaal achter de Steam Box?

De helft van de fun van een pc-gamer bestaat uit het uitzoeken van de hardware en het up-to-date houden van die hardware. De nieuwste drivers, tweaks en trucs om maar net die ene frame per seconde meer uit de game te halen. Met een Steam Box heeft elke unit hetzelfde onder de motorkap en draait elke gamer met exact dezelfde settings.

Aan de andere kant verwacht ik niet dat console-gamers op de Steam Box zitten te wachten. Er zijn op dit moment al drie spelers op de markt die vechten om een plekje onder de tv: Nintendo, Sony en Microsoft. Bovendien zijn er nog de handhelds 3DS en Vita én alle tablets, smartphones en Ouya. Je kunt bijna door de bomen het bos niet meer zien. Qua games zijn in mijn ogen pc-games en console-games ook totaal anders. Er is een reden dat een game als World of Warcraft niet op consoles te spelen is en dat je geen Mario of Tekken op een pc kunt spelen. 

Op dit moment komt het op mij in ieder geval over als een gek idee van Valve en wordt dit geen succes. Maar wie weet, ik ben erg benieuwd wat ze ervan gaan maken. Het wordt in ieder geval een leuke E3!