Top Vijf

Het AD had in haar weekendbijlage afgelopen zaterdag, een groots aangekondigde selectie van 'vijf kerstplaten uit 2012'. Omdat ik het gekke idee had dat ze wellicht moeite hadden gestoken in het artikel was ik benieuwd naar de uiteindelijke keuze, want ja, er zijn zoveel artiesten en bands met een kerstalbum, wellicht was er dit jaar reden tot ophef. Toen ik de pagina's echter opensloeg werd ik tegelijkertijd met stomheid en teleurstelling geslagen. Op één na waren alle genoemde cd's schaamteloos commerciële, onbelangrijke en over twee jaar weer vergeten bijdrages aan het enige muziekgenre dat maar één van de twaalf maanden gedraaid mag worden. We hebben het over albums als die van John & Olivia, Trijntje Oosterhuis, Rod Stewart en de fucking smurfen.

Mijn vader zat aan de keukentafel en kreeg direct klachten over zich heen. “De beste vijf van 2012, jeetje. Béste? Okee, er staat Surfjan Stevens in, zou er bij mij verder ook niet in staan maar een legitieme keuze, maar de rest? Kom nou. Wat een bagger. Als je die titel leest verwacht je leuke kerstplaten, niet de meest middelmatige. En zo vreselijk moeilijk is zo'n artikel toch helemaal niet? Research is vrijwel onnodig – iedereen noemt zo tien geweldige platen. Als 2012 dan een kutjaar is, schrijf dan in een handomdraai een lijstje met all time-aanraders. Ben je zo mee klaar.” “Oh?” Ja, dat is zo moeilijk niet, dus daar gaan we dan; een AD-Top-lijstje, maar dan op FOK!. En niet 5, maar 15. Van minst naar meest aangeraden:

James Brown: “Funky Christmas”, 1970.
Louis Armstrong: “What a Wonderful Christmas”, 1998.
Dean Martin: “Christmas With Dino”, 1966.
Nat King Cole: “The Magic of Christmas”, 1960.
Frank Sinatra: “A Jolly Christmas from Frank Sinatra”, 1957.

Elvis Presley: “Christmas Album”, 1957.
Phil Spector: “A Christmas Gift for You from Phil Spector”, 1963.
The Beach Boys: “Christmas Album”, 1964. Vocaal even onovertroffen als de andere Wilson-surfrock uit het tijdperk, maar dan met kerstliederen. Zeer aan te raden en bijna even leuk als de volgende plaat.
V.A.: “Electric Fantastic Christmas”, 2007, 2008, 2009, 2010; V.A.: “ Filthy Little Angels' Filthy Navidad”, 2009. Door artiesten van het label Filthy Little Angles werden vaak leuke, losse, indie- of elektropop-kerstnummers gemaakt. Om hier een gratis overzicht in aan te bieden bracht het label enkele jaren terug een gratis download uit met de muziek van dat jaar, via Megaupload te krijgen. Sinds die site uit de lucht is kan het laatsgenoemde album helaas niet meer verkregen worden. Het eerste album is een soortgelijke indie- en elektropop-verrassing, het noemen waard: onbekende bandjes als Hyperbubble en Oppenheimer zetten klassiekers van formaat neer.
The Ventures: “Christmas Album”, 1965. Elk nummer begint, zoals de meeste Ventures-nummers, als instrumentale cover van een bekende hit van toen – “What'd I Say”, “Walk, Don't Run”, “Tequila”, “I Feel Fine” en ga zo maar door. Vervolgens wordt daar overheen een kerstriedeltje gespeeld – het klinkt vreemd maar vrijwel elke combinatie werkt wonderlijk goed. Verreweg de meest vrolijke kerstplaat uit het lijstje, en een must voor eenieder die de eerder genoemde nummers herkent.

Top 5:
She & Him: “A Very She & Him Christmas”, 2011. Zooey Deschanel. Meer uitleg nodig? Nou, goed dan: Zooey Deschanel!
Bing Crosby: “Merry Christmas”, 1945. Het behoeft geen uitleg dat Crosby, als zanger van o.a. “White Christmas”, na WO2 en ook nu nog, het allerbeste stemgeluid ooit heeft. De nummers zijn stuk voor stuk zo mooi gezongen dat kippenvel er gratis bijgeleverd wordt.
The Platters: “Christmas With The Platters”, 1994. Vooral bekend door “The Great Pretender”, is het uiterst verrassend dat deze mettertijd relatief onbekend geraakte fifties-R&B-zangers zo'n vrolijk, stampend kerstalbum hebben nagelaten.
Jim Reeves: “Twelve Songs of Christmas”, 1963. Reeves' verzameling zoetgevooisde carols is perfect voor het creëren van de meest wollig warme kerstsfeer mogelijk; onschuldige liedjes bezongen met een (veel te vroeg overleden) stem van fluweel.
Ella Fitzgerald: “Ella Wishes You a Swinging Christmas”, 1960. Uiterst vrolijke versies van de bekende liederen, bezongen door Fitzgerald, je voet compulsief tappend het nieuwe jaar in.