Francis Kenter in de cel

Begin 19e eeuw leerde men in Neurenberg Kaspar Hauser kennen. Hij kon nauwelijks spreken of lopen. Bovendien leed hij aan epilepsie en catalepsie. Gelukkig waren er mensen die zich over hem ontfermden en hij leerde snel heel veel. Hij vertelde zelf dat hij jaren opgesloten was geweest in een donkere cel. Hij kon dan ook zeer goed in het donker zien. Er was in die cel alleen een bed en een houten schommelpaard. Hij kreeg water en brood en soms kwam iemand zijn kleren verwisselen en zijn haren knippen, maar dan werd hij verdoofd zodat hij niet kon zien wie dat deed.
De advocaat Anselm von Feuerbach noemde de manier waarop Kaspar Hauser was opgegroeid een misdaad tegen de ziel.

In oktober 2005 kwam een einde aan de jarenlange opsluiting van Elisabeth, Katharina en Victoria. Ze waren in 1998 na een scheiding van de ouders bij hun moeder komen wonen. De moeder hield ze vanaf dat moment thuis in een geblindeerde woning en slechts de jongste dochter, die toen zeven jaar was, mocht af en toe even de tuin in. De moeder had toestemming gekregen van de gemeente om de kinderen zelf les te geven, dus ze hoefden ook niet naar school. Ook de jeugdhulpverlening deed niets en zo konden de meisjes zeven jaar worden vastgehouden in de kelder van het huis. Ze kregen nauwelijks te eten en zagen nooit daglicht.
Pas toen een buurman met de rechter dreigde bij de gemeente werd er wat aan gedaan. De meisjes hadden intussen een eigen taaltje ontwikkeld en hadden geen sociale vaardigheden.
Ook dit is natuurlijk een misdaad tegen de ziel.

Francis Kenter eet al heel erg lang alleen rauw voedsel. Groenten, fruit en noten. Dat doet ze omdat ze ervan overtuigd is dat problemen als depressiviteit en agressie, maar ook ziektes als autisme, schizofrenie en zelfs kanker te wijten zijn aan verkeerde voeding.
Is zij de enige die er zo over denkt? Was het maar waar.
Raw-foodies zijn mensen die geloven dat al het eten dat boven de 40 tot 45 graden wordt verhit, funest is voor de gezondheid. Volgens hen gaan dan belangrijke enzymen en vitaminen kapot. Gekookt voedsel is dood en rauw voedsel geeft levenskracht. Wetenschappers hebben al lang aangetoond dat deze stelling onzin is, maar daar malen deze rauwkostgeilers niet om.

Nu zul je mij niet horen zeggen dat rauwkost slecht is. Ik eet het zelf ook wel en sushi schijnt zelfs erg gezond te zijn, maar daar zit dan wel weer gekookte rijst bij en dat willen die rauwkostaanbidders niet. Er zijn trouwens wel verschillen tussen de rauwkostgangers. Er zijn er die wel rauwe vis en vlees eten, terwijl anderen echt veganist zijn.
Francis Kenter is echter wel de kampioen raw-foodie. Ik heb haar nu twee keer op tv gezien. De eerste keer was een paar jaar geleden bij De Wereld Draait Door, waar ze door Hugo Borst terecht werd afgezeken. De tweede keer was onlangs bij Pauw en Witteman. Ze zag er beide keren zeer ongezond uit.
Dat klopt ook wel. Voedingsdeskundigen waarschuwen voor: ondergewicht, een verstoorde menstruatiecyclus, tandbederf en groeiachterstand. Er kan een gebrek aan vitamine B12 ontstaan.

Het zal me verder een zorg zijn wat die mensen met hun lichaam doen en zelfs Francis interesseert me niet, behalve dan dat ik haar niet goed wijs vind.
Ik word echter wel uitermate pissig om het feit, dat het mens haar achterlijke visie aan haar zoontje opdringt. Bij De Wereld Draait Door was de jongen elf en nu is hij veertien. Hij ziet er echter nog steeds uit als elf.
Tom blijkt een groeiachterstand te hebben ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Francis doet dat af met de mededeling dat de andere kinderen juist een groeistoornis hebben, omdat ze te veel hormonen binnenkrijgen. Dat slaat natuurlijk nergens op, want er zijn ook nog altijd kinderen die wel voedsel eten dat boven de 40 graden is verhit en toch niet erg groot worden, zonder dat er sprake is van een groeistoornis. Bovendien heeft een mens groeihormonen nodig. Niet alleen kinderen hebben het nodig om te groeien, ook volwassenen moeten het hebben om de juiste hoeveelheid vet, water en spierweefsel in het lichaam te regelen.
Als je als kind alleen groente en fruit eet, krijg je te weinig groeihormoon binnen. Bovendien constateerde het Amsterdam Medisch Centrum dat Tom ondervoed was. Francis spreekt ook dat tegen. Ze zegt dat ze niet snapt hoe een energiek kind dat nooit ziek is, ondervoed kan zijn. De muts begrijpt het begrip ondervoed niet. Ondervoed wil alleen zeggen dat je te eenzijdig voedsel binnenkrijgt en dat is uiteindelijk niet gezond. Er zijn zat mensen die alleen maar vette rotzooi eten en toch niet dik worden. Maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Bovendien komen veel voedingsproblemen pas op latere leeftijd aan het licht.

Francis Kenter stelt haar kind bloot aan diverse gezondheidsproblemen. Bovendien houdt ze hem thuis van school vanwege een panische angst dat hij, opgestookt door de andere kinderen, ongezond voedsel gaat eten.
Pauw en Witteman vroegen regelmatig wat Tom er zelf van vond. Wat dachten ze nou? Een kind dat vanaf zijn prilste jeugd wordt gehersenspoeld door de moeder. Zelfs volwassen mensen kunnen tijdens een gijzeling last krijgen van een zogenaamd stockholmsyndroom. Als de gijzelaar door de gijzelnemer zodanig gehersenspoeld wordt dat hij of zij het gaat opnemen voor de gijzelnemer. Wat moet een kind dan dat jarenlang door zijn moeder is geïndoctrineerd?

Volgens mij pleegt Francis Kenter een misdaad tegen de ziel. De ziel van haar zoon Tom. Net als degene die Kaspar Hauser heeft opgesloten. Net zoals de Oostenrijkse vrouw die haar drie dochters in de kelder had opgesloten. Er zijn maar een paar verschillen.
Francis doet alles in het openbaar. Dat is eigenlijk nog veel geraffineerder. Het kind heeft het veel minder in de gaten, maar let maar eens op als hij volwassen is. Het is eigenlijk net zoiets als kindermisbruik door de katholieke kerk. Ook die mensen kregen er pas jaren later last van.
Het tweede verschil is dat Francis nog niet door de rechter is veroordeeld zoals de Oostenrijkse vrouw. Daar moet maar snel verandering in komen, vind ik.