Egoisme: de nieuwe religie (ii)

Vorige week schreef ik een column over het egoisme, door mij aangeduid als 'de nieuwe religie'. De opmaak was waardeloos. Probeer vanaf Curaçao maar eens met een iPad wat alinea's - of é's met een accent aigu - in een zogenaamd dps systeem te verwerken. Abacadabra? Ja, vond ik ook.

Het overduidelijke gebrek aan leesbaarheid leverde zeer genuanceerde reacties op. De leukste was van Vader_aardbei, die het volgende schreef: "Net alsof je midden in één of ander beroerd vertaald boek een willekeurige bladzijde leest."

Vader_aarbei (stoeipoes als thumbnail) heeft, bedoeld of niet, mijn punt wel een beetje onderstreept. Hij geeft uiting aan het egoisme dat ik via wat verbasterde beeldspraken probeerde te kenschetsen. Alles draait om mij, zo mag Vader_aardbei worden begrepen, want in plaats van dat hij doorheeft dat er iets mis is gegaan, voelt hij zich miskend dat het hem als lezer niet gerieflijk is gemaakt. Godverdomme, hoor je 'm briesen achter zijn PC, welke idioot plaatst columns die ik niet kan volgen?

Alles draait om mij, dat werd op de plek des onheils, Curaçao, ook nog eens pijnlijk duidelijk. Daar waren verkiezingen. Keuze tussen een despoot (Gerrit Schotte) en een ongekende populist die blanken het liefst in body bags van het eiland ziet verdwijnen (Helmin Wiels). Fijn kiezen! Niemand die eraan twijfelt dat deze twee figuren er slechts op uit zijn hun eigen positie veilig te stellen. Niemand die erin gelooft dat één van hen het beste met de bevolking voor heeft. Beiden zorgden er slechts voor dat de kiezers angst ingeboezemd kregen voor andere bevolkingsgroepen.

Hoewel iedere poging om de grote lijn te duiden veel te ambitieus is, durf ik wel te stellen dat de neiging om andere mensen te beteugelen er al sinds mensheugenis in zit. Men had al vroeg door dat anderen voor je laten zwoegen een enorme verbetering van kwaliteit van leven met zich meebracht. Kerkelijken konden zich megalomane projecten veroorloven door gelovigen uit te knijpen (hoeveel miljard zou de St. Pieter, gefinancierd door de aflatenhandel, thans kosten?). Slavenhandel zorgde voor inkomsten en gebruiksgoederen. Feodale leenstelsels maakten dat de top zich in luxe kon waden, terwijl de bottom of the pyramid zich de dood in werkte. De onverenigde arbeiders zwoegden zich ten tijde van de industriële revolutie - letterlijk - de tering, terwijl de bobo's avant la lettre hun schouders ophaalden en een toastje met kaviaar naar binnen drukten.

We zijn niet veel verder gekomen. Inmiddels is de toestand zo dat de ene helft van de wereld zich op krediet volvreet terwijl ze schaamteloos toekijkt hoe de andere helft voor haar de gewassen plukt om in de obesitas te kunnen voorzien. Alsof dat niet genoeg is, wordt de eigen maatstaf verheven tot de enige geldende moraal. Niemand neemt mij de maat en ik neem iedereen de maat.

Of, zoals Fir3Fly in reactie op mijn schrijven van vorige week het zo treffend uitdrukt: "Dat je dit durft te plaatsen... Legio taalfouten, geen alinea's en nog niet eens tweehonderd woorden. Inhoudelijk valt er al helemaal niets over te zeggen." (onderstreping auteur)