Lang leve Claudia de Breij

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de begrippen exodus en vagevuur.

Ha, TheGrandWazoo! Kom jij er nog een beetje uit, al die geruchten over hoe het nieuwe regeerakkoord eruit zal zien? Raar soort van radiostilte, de informatie druipt aan alle kanten uit het Binnenhof richting de media. Op het moment dat ik dit schrijf is er nét onvoldoende bekend over hoe onze toekomst eruit zal zien. Ik moet je trouwens bekennen dat ik nu lelijk zit te bluffen. "Op het moment dat ik dit schrijf." Dat is te veel eer. Want het lukt me eerlijk gezegd niet zo heel erg goed om deze column te schrijven. Nee, nu niet roepen “Dat lukt je nooit,  je bakt er nooit wat van. Je bent een zwetser, een roeper”, nee, ik bedoel dat het me vandáág niet zo best lukt. Ik schiet de hele tijd in de lach. Onbedaarlijk. Door mijn bulderende schaterlach staan de glazen in de kast te rammelen. Stukken kalk vallen van de muur en de buren staan op de deur te bonken. Of het wat zachter kan. Lukt niet. De politieke exodus van graaiers en ritselaars van deze week trekt aan mijn geest voorbij.

Roermond. Die meneer van Reij en zijn vriendjes. Van Reij, die zichzelf beschouwde als een soort Berlusconi van Limburg. Die zijn droom in duigen zag vallen. Hij had zo enorm gehoopt dat hij ook een keer een spelletje mocht doen met een uit een ander land afkomstige minderjarige prostituee. Net als Silvio. Die geneugten van het leiderschap gaan dus aan zijn neus voorbij. Ik weet precies wat hij bedoelde, toen hij in een korte verklaring afscheid nam van de Roermondse Raad. “Met pijn in het hart.” Jaja… Sowieso schattig: de landelijke VVD-leiding had er bij de Roermondse graailiberalen op aangedrongen om niet uit het college te stappen. Nee, gewoon blijven zitten, was de opdracht.

Wat dat betreft spreekt de aanpak van de PvdA mij meer aan. De Groningse lokale partijtoppers hebben daar het sociaal-democratische gedachtengoed jarenlang te schande gemaakt. Met machtsspelletjes. Intimidatie. Vriendjespolitiek en het schofferen van mensen met een eigen mening. Dus bemoeide de landelijke partijleiding zich met de zaak. Resultaat: inpakken en wegwezen. Dat heeft staatsrechtelijk nog wel wat voeten in de aarde, maar de aanpak is duidelijk: indien jij je als een idioot gedraagt, dan kun je dus vertrekken. Ophoepelen. Een betere aanpak dan dat rare VVD-gedoe met al die sigarenrokende maatpakken die vinden dat ze boven de wet staan.

Of het CDA. Ook een stel stumperds bij elkaar. De burgemeester van een of ander boerendorp kon zijn ambtsketen aan de wilgen hangen. Gerotzooi met bonnetjes. Meneer de burgemeester maakte weleens dienstreisjes. Naar de naburige grote stad, waar ze wél kunnen lezen en schrijven. Meneer de burgemeester ging dan met de trein. Maar hij declareerde de afstand per auto. Dat bracht een paar centen meer op, per kilometer. Was ‘ie een paar jaar geleden al voor op de vingers getikt. Tóch weer doen. Nu kan ‘ie vertrekken. Je bent toch een onvoorstelbare lul, als je voor een paar stomme rotcenten je lekker rustige burgemeestersbaantje op het spel zet? Maar goed, het is en blijft een raar, wereldvreemd zooitje, dat CDA. Neem nou die minister Spies. Haar partij mag de komende kabinetsperiode niet meedoen. Dus zit ze bij TROS-Kamerbreed te ouwehoeren over de verdeling van de ministersposten en de poppetjes. Zo raar. Dat sta je buitenspel en dan ga je gewichtig zitten doen in het buitengewoon slechte politieke ouwehoerprogramma van onze Publieke Polonaise Omroep. Schei uit.

Of wethouder Den Uijl van Lansingerland. Die houdt er ook een architectenbureau op na, terwijl hij als wethouder betrokken is bij de gronduitgifte ten behoeve van nieuwbouwprojecten. De landelijke politieke integriteitswaakhond heeft nu geoordeeld dat hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Dus moet meneer vertrekken. Valt mij toch wat op. Den Uijl was wethouder namens de ChristenUnie. Die club hangt toch sowieso van de belangenverstrengeling aan elkaar? Waar de VVD de zaakjes regelt aan de bar van de hockeyclub of op de borrel van de Rotary, regelt de ChristenUnie de zaakjes in de hal van De Bron. Het Gereformeerd Vrijgemaakte clubhuis in Berkel en Rodenrijs. U weet wel. Die kerkgemeente waar ouderlingen kleine meisjes uithoren of er weleens iemand bij mama blijft slapen. En waar de gereformeerde basisschool jarenlang onder verscherpt toezicht heeft gestaan omdat het onderwijs daar zo mogelijk nog slechter was dan op de meeste Islamitische scholen. Maar van wethouder Den Uijl zijn ze af. Goed zo. Rare jongens, die orthodoxe christenen.

Neem nou het Reformatorisch dagblad. Witheet over een verwensing van Claudia de Breij aan het adres van SGP’er Kees van der Staaij. Claudia had de hoop uitgesproken dat Van der Staaij zou branden in de hel. Omdat Van der Staaij schofterige flauwekul had uitgekraamd over het ouderschap van lesbo’s en homo’s. Ik heb alle begrip voor de uitbarsting van Claudia de Breij. Het Reformatorisch Dagblad  dus niet. Dat fulmineerde dat Claudia een doodsverwensing had geuit en dat de zaak voor de rechter moet komen. Dat heet een dubbele fout. Allereerst: in ons land zijn doodsverwensingen niet strafbaar, maar doodsbedreigingen wel. Ten tweede is er helemaal geen sprake van een doodsverwensing of -bedreiging. Caudia zegt toch niet, wannéér Van der Staaij zou moeten branden in de hel? En Van der Staaij zal vroeg of laat komen te overlijden; daar speelt Claudia de Breij geen enkele rol in. Maar áls we dan eindelijk van Van der Staaij zijn verlost, hoopt De Breij dat hij zal branden in die hel waarin hij zo’n vurig geloof heeft. Kortom: niks doodsverwensing. Maar goed, je runt een Godsdienstwaanzinnige krant, dus kies je partij. Voor het boegbeeld van je Godsdienstige achterban. Die Christenen zijn nog gekker dan die Moslims.

Overigens is het binnenkort wel afgelopen met die hinder die we van die Moslims schijnen te hebben. Hun broodjes Döner blijken zwaar giftig te zijn. Nooit geweten, dat er ook een halal-variant van de E. Coli bestaat…