Fock volkoren!

Er zijn levensmiddelen die nogal wijze praatjes hebben. Neem nu volkorenbrood. Dat loopt verschrikkelijk naast zijn schoenen. Het voelt zich verheven boven andere broodsoorten, omdat er een hele graankorrel wordt gebruikt. Daardoor bevat het meer vezels, vitaminen en mineralen. Ja, volkorenbrood is zo gezond dat het zich de ongekroonde koning van de schijf van vijf waant. Volkorenbrood loopt niet alleen te koop met zijn gezonde karakter, maar schreeuwt ook nog eens dat het lekker en onstekingsremmend is. Nou en, denk ik dan.

Volkorenbrood is niets anders dan een bruin jeugdtrauma. Telkens die bittere teleurstelling wanneer je moeder weer vier gezonde jongens met zweterige plakjes kaas en dampende salami in een luchtdicht slap plastic zakje had gevouwen. Je besloot de witte boterham met Duo Penotti er tussenuit te vissen en nam een Sultana toe. De bruine boterhammen gooide je in de prullenbak bovenop het verplichte volkoren dat je vriendjes hadden meegekregen. Broodlobbyistenclub ReclameVoorlichtingscentrum Brood is zich bewust van dit probleem en is een reclamecampagne gestart op de Nederlandse radio. Het motto: “Wat je ook doet, volkoren is altijd goed”. Een merkwaardige slogan. Het klinkt alsof je volkorenbrood kunt gebruiken als aflaat voor je zonden. Willem Holleeder ontvoerde mensen en perste af. Maar omdat zo'n beroepscrimineel wel gezond brood eet mag hij columnist en talkshowgast worden. Een oorlogsmisdadiger die zich voor een oorlogstribunaal niet verontschuldigt voor de massamoorden, maar doodleuk erop wijst dat hij elke ochtend trouw volkorenbrood eet. Want: “Wat je ook doet, volkoren is altijd goed”.

Volkorenbrood lijkt mij geen vrijgeleide om te doen wat je wil. Is het dan wel voor ieders lichamelijke gezondheid goed? Nee. Er zijn weinig voedselsoorten die moeilijker verteerbaar zijn dan de samengeperste gezondsheidskorrels. Volkorenbrood is een slopende bergbeklimming voor je spijsvertering. De Alpe d'Huez voor het darmkanaal. Daarom is volkorenbrood ook helemaal niet gezond voor mensen met een zwakke spijsvertering, zoals personen die behept zijn met de ziekte van Crohn.

Vooruit, volkorenbrood is niet altijd goed, maar toch wel ongelovelijk lekker. Toch? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Op z'n Noordhollands gezegd is volkorenbrood “best binnen te houden”. Maar het is niet zo lekker knapperiger als witbrood. Bovendien zijn 'ongezonde' dingen stiekem altijd lekkerder. En zeg nou zelf, je kunt toch niet met goed fatsoen een tosti, een tosti noemen als ie met volkorenbrood is gemaakt? Een tosti met volkorenbrood is geen tosti, maar een josti. Wat zegt u: Beledig ik zojuist alle geestelijk gehandicapte muzikanten? Dat kan. Maar mag ik er dan op wijzen dat ik vanochtend volkoren heb gegeten?

Broodliefhebber Tim twittert ook.