Kiezen of delen?

Henk!Zal ik het maar vast verklappen? In 2014 mogen we weer naar de stembus. Ik hoor het je denken, van een bon-vivant / idiot-savant zoals schrijver dezes  had je meer verwacht dan een stuk over de verkiezingen en zelf hoop ik ook spoedig iets te tikken met meer culturele waarde. Maar goed, als opiniemaker, want ook dat ben ik, kan ik natuurlijk niet voorbij gaan aan dit steeds nuttelozer wordende spektakel der volksmenners. Want jongens jongens, wat krijgen we weer een hoop broodjes poep met mayo door onze strot geduwd. Het erge is, hiervan kunnen we de partijen geen schuld geven; wij zijn het ten slotte die het slikken voor zoete koek. Loze belofte met pinda iemand? Ja lekker, nomnom.

Elke partij doet dan ook hetzelfde: de crisis oplossen door de eigen doelgroep te ontzien. Want dat is wel zo eenvoudig, lekker iemand anders de schuld geven. Hitler deed het met de Joden, socialisten doen het met grootverdieners en de rechterkant wijst naar de moslims. Wat zeg je, ik mag de linkerkant niet vergelijken met de Duitsers in de veertiger jaren van de vorige eeuw? Dan moeten ze zich ook maar niet zo gedragen. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd, maar lekker populistisch geneuzeld. Armen over elkaar en boos kijken naar de buren, dat is het devies.

Ook in mijn stadje worden witte verkiezingsborden opgezet waarop dan weer gezichten komen met kleuren ernaast. Soms staat er bij “Blauw hoort op straat!” Dat klopt, denk ik dan. Want blauw is een mooie kleur en in de lucht hebben we er vaak te weinig van. Wat mij dan opvalt is dat de posters van de VVD en PVV vaak zijn voorzien van met graffiti aangebrachte kruizen of iets dergelijks. Wilders heeft soms hoorntjes en een staart. “VVD NEE!!!!” staat eronder. Waarschijnlijk gedaan met dezelfde bus verf. Links fascisme, denk ik dan. Lekker doelloos blijven agiteren, stelletje hippies. Vooral niet aan zelfreflectie doen. Hoe kun je op zo'n moment een partij een gebrek aan tolerantie verwijten terwijl je zelf niks liever doet dan Rutte direct en zonder debat al dan niet figuurlijk lynchen?

PartijPalenEen steeds grotere hekel krijg ik aan het linkse gepeupel. Onbeschaafd, beïnvloedbaar tuig vind ik het. Roemer is de Wilders van de linkerkant. Beide niks meer dan twee uitersten, zonder brede visie. Onderbuikvertolkers zonder echte oplossingen. We lossen criminaliteit op door hoofddoekjes te verbieden! De crisis bestaat niet als we alle rijken zo rond de 100% gaan belasten! Het volk roept JA en klapt zich suf. Pot en ketel. Mocht hij nog geleefd hebben, had Hitler één van de twee als zijn oogappeltje gebombardeerd. Waarschijnlijk met een lichte voorkeur naar die gezelligerd van de SP. Voordat u zegt dat ik nu al voor de tweede keer een niet heul erg populair persoon aanhaal, mag ik u eraan herinneren dat de Führer een kunstenaar was die leiding gaf aan een socialistische partij? Het probleem van socialisten is, dat het altijd de schuld van een ander is. 

Mocht de SP aan de macht komen, dan is dat het einde van Nederland als progressieve natie. Het is een onderkenning dat de meerderheid van onze samenleving bestaat uit zwakkeren, bedelaars en hulpbehoevenden. Mocht de PVV weer wat in de melk te brokkelen krijgen, dan is dat het voorbij met onze reputatie als tolerante en multiculturele samenleving. Angst, in plaats van open armen. Terwijl het politieke landschap uitkristalliseert, versnippert haar bevolking. Rechts, links, rechts, links, rechts.

Dat moeten we toch met z'n allen niet willen. Waar blijft het gesprek, het overleg, het begrip en de uiteindelijke gulden middenweg? Heus niet iedereen met een huidskleur van beneden de Middellandse Zee is een potentiële juwelenrover en rijke mensen hebben vaak erg hard gewerkt voor hun geld. Mijn duit in het zakje gaat naar het individu. Ik geloof in een Nederland waar de nadruk ligt op wat een persoon kan en dan vooral, dat je dat zelf ook gelooft. Ondernemen, bedenken, elkaar inspireren en motiveren, helpen waar het moet en vol vertrouwen, met z'n allen, de toekomst tegemoet. Ik geloof in een Nederland waar winnen wordt beloond en waar we niet verliezen van angst. Maar op deze manier, allemaal met oogkleppen op, zijn we het over twee jaar wéér niet met elkaar eens.