Zijn wij niet allen moordenaars?

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Beste Driek,

Mocht Rutte een moordenaar zijn dan heeft hij nog altijd minder bloed aan zijn handen dan zijn voorgangers. Eerlijk is eerlijk, daar heeft hij de tijd ook nog niet voor gehad. Echter, er vanuit gaande dat Rutte een moordenaar is, ben jij dan niet medeverantwoordelijk, Driek? Zijn wij trouwens niet allen medeverantwoordelijk?

Onder de paarse kabinetten zijn de verschillen tussen arm en rijk toegenomen en is er een strikt neoliberale agenda gevoerd. Daarnaast zorgden de wachtrijen in de zorg - gevolg van het paarse beleid - eind jaren negentig letterlijk voor doden. Dit terwijl men in deze kabinetsperioden het zorgbudget flink had opgeschroefd. Toch was een groot deel van Nederland in de campagneperiode van 2002, tot de komst van Fortuyn, opnieuw van plan de toen heersende regeringspartijen gewoon weer tot grootsten te maken.

Wat ik niet begrijp, is dat men het toch steeds met dezelfde partijen probeert. Ik hoor Nederlanders altijd zo zeuren over de politiek. Niks deugt. Alles is kut. Toch hebben het CDA, VVD, PvdA of D66 tot nu toe altijd het initiatiefrecht bij het vormen van coalitie. Waarom? Omdat één van hen na de verkiezingen altijd uit de bus komt als grootste partij. Daarnaast zijn het sinds de Tweede Wereldoorlog altijd deze partijen geweest, die dankzij ons stemmers de mogelijkheid hadden samen een coalitie te vormen.

De aanhangers van één van deze vier partijen wijzen altijd naar de andere drie partijen als hen wordt gevraagd wie de veroorzaker is van alle problemen in Nederland. Echter, deze vier partijen zijn samen verantwoordelijk voor de huidige staat van het land. Ze delen samen in zowel de negatieve, als de positieve aspecten van het Nederlandse beleid. Als bevolking hebben we de mogelijkheid deze partijen minder zetels toe te kennen, zoals nu bij het CDA en de PvdA is gebeurd.

Hebben wij allen bloed aan onze handen? Zover wil ik niet gaan. Maar dat de uitslag van 12 september – en elke andere verkiezingsuitslag – op de één of andere manier mensen dupeert, staat buiten kijf. Of de beweegreden nu de arbitraire zienswijze over wat nu precies sociaal is, de mooie verhalen uit een sprookjesboek of gewoonweg geld is, uw stem dupeert anderen en uzelf.

De kans is echter aanwezig dat de bewezen ‘moordpraktijken’ uit het verleden van het CDA, PvdA, VVD en D66 gewoon door kunnen gaan. En waarom? Stem jij eigenlijk nog PvdA, Driek? Ooit gehoord van voortschrijdend inzicht?