Ik ben Hermans Zilverrug

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag doet Petertjeprik een gooi naar de macht.

Beste Herman,

Leuke column gisteren. Lekker veel analogieën met het dierenrijk. Ik ben het met je eens: mensen zijn beesten. Maar mensen zijn ook mensen en analogieën zijn maar tot een bepaald niveau toepasbaar. Hoe meer je let op de details, hoe gebrekkiger de analogie wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het vermogen om vragen te stellen. Is dat niet een zeer menselijk iets?

Een tijdje terug kwamen GroenLinks en D66 samen met het briljante voorstel homoseksuele Irakese asielzoekers uit te zonderen van eventuele uitzetting naar het thuisland. Het klinkt als een goed voostel. Een homoseksuele Irakees heeft in het eigen land blijkbaar een grotere kans om gedood te worden vanwege zijn geaardheid dan in Nederland. Specifieke cijfers heb ik daar niet voor, maar geloven doe ik het wel.
Ik heb  echter een aantal vragen, want hoe gaat men controleren of iemand die beweert homoseksueel te zijn ook daadwerkelijk homoseksueel is? Wat zijn de meetcriteria? Voldoen vragen als: heeft u ooit de Gay Pride bezocht, heeft u een partner van dezelfde sekse, heeft u ooit een darkroom bezocht? Wat nu als iemand homoseksueel is, maar niet praktiserend? Heteroseksueel getrouwd, misschien zelfs. Niemand weet het, behalve die persoon zelf. Moeten we als het op een beoordeling aankomt, hiervoor dan een ambtenaar aanstellen? Moet die ambtenaar toezien hoe deze vermeende homoseksueel tenminste eenmaal seksuele handelingen bij een partner van gelijk geslacht uitvoert? Mag deze ambtenaar dan weigeren? Of behoort dit gewoon tot het takenpakket van de ambtenaar en volgt bij weigering ontslag?

De PVV van Amsterdam had laatst ook een prima voorstel. Het was de nationalisten opgevallen dat voor de gevel van het Amsterdamse stadshuis respectievelijk een Amsterdamse vlag en een Europese vlag prijkte, maar geen Nederlandse vlag. Schande natuurlijk, dus dat werd debatteren en moties indienen. Sindsdien hangt er ook een Nederlandse vlag, naast die Europese en Amsterdamse. Is Nederland toch wederom gered door die weldoeners van de PVV. Ik voel me sindsdien in ieder geval een stuk veiliger. Voor hetzelfde geld had er aan die lege vlaggenmast nu een ‘islamitische vlag’ gehangen. Nee, die tsunami is nu handig gepareerd.

Er is echter nog een lege vlaggenmast voor het stadshuis en daarvoor heeft D66 dan weer een mooi voorstel. Tijdens de Gay Pride moet daar de regenboogvlag komen te hangen. Jawel, want homo’s zijn trots en Nederland is trots op zijn homo’s. Ik vermoed dat, wanneer deze vlag tijdens de Gay Pride zal worden gehesen, de islamieten in Nederland massaal in een daverend en respectvol applaus zullen losbarsten en misschien zelfs op hun knieën zullen vallen en voorover bukken. Is er een beter gebaar bij het hijsen van deze vlag? Een idee, een symbool, een uiting en een oproep. Afgedwongen respect. Prachtig.

Herman, jij zegt: het doel dat de mens nekt is macht. Dat er nu zoveel mensen zijn die macht nastreven en het daardoor een zooitje wordt. Met je analogieën impliceer je eigenlijk dat de macht wellicht beter kan zijn voorbehouden aan een persoon, die onbaatzuchtig namens de samenleving optreedt. Daarmee sta je in een rijke filosofische traditie, naast onder andere Plato en Hobbes.

Maar wie heeft nu de macht? De samenleving? De koning? Het parlement? De ministerraad? Of toch de Europese Unie? De JSF, ESM en Europese Grondwet blijken beslissingen die niet aan het volk zijn voorgelegd, laat staan dat zij die beslissingen hebben kunnen nemen. Ondertussen wordt het collectief beziggehouden met de vraag welke asielzoeker mag blijven en welke vlag aan de gevel van het stadhuis moet hangen. Ik vraag je: welk ander dier houdt zich met dergelijke dingen bezig?

Ook ik sluit mij aan bij jou, Herman, en je filosofische geestverwanten. Maar bij mij zal het niet slechts blijven bij denken; ik zal handelen naar het gedachtegoed! Ik wil mij geheel belangeloos opwerpen als de zilverrug van de Nederlandse samenleving. Herman, hierbij wil ik je dan ook vriendelijk doch dringend verzoeken je aan mijn gezag te onderwerpen. Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor jou en voor ieder ander. Mijn eerste zet zal zijn om Polen te annexeren. Wellicht zet u hier uw vraagtekens bij, maar geloof uw zilverrug, dit is in het belang van de samenleving. De precieze beweegredenen en de ideologische achtergrond voor dit besluit werk ik wel uit in een boek dat ik tijdens mijn gevangenschap zal schrijven.

Groet,

Peter.