[Tour] Punaises!

In Foix was het dan toch zover
We wisten wel dat hij het kon
Al reed de groene trui bij hem
De winnaar was Louis Léon

Oranje boven!. Nou, niet helemaal, maar Sanchez is toch wel een beetje Nederlands. En hij heeft een oranje pakje aan en een oranje helm op. Bovendien had Kruijswijk nog wat voor hem gewerkt op de laatste berg.

Johnny Hoogerland had vijf kruisjes bij de etappe van vandaag gezet. Maar al snel kon hij een kruis over de etappe zetten. Er was toen al wel een andere Nederlander weg en toevallig heette die Kruijswijk. Het duurde lang voordat de kopgroep echt weg kwam, maar toen kregen ze al snel een enorme voorsprong. Ik kon dus gerust met mijn koptelefoon op in de tuin gaan zitten en een beetje bijbruinen. Toen ik even naar het toilet moest, zag ik nog wel een stel gele meisjes langs de kant van de weg, maar dat was lange tijd het enige opwindende dat te zien was. Ook de eerste berg bracht niet veel spannends en daar zaten alleen malloten in poezenpakken op een sofa. Dan zie ik toch liever gele meisjes.
De renners hadden trouwens geluk. Onderaan de eerste klim stond een bordje met ‘ouvert’ erop. Stel je voor dat er ‘fermé’ had gestaan. Dan hadden ze toch een probleem gehad. Gautier kreeg in de afdaling wel een probleem, want hij reed lek en kon pas vlak voor de tweede klim weer aansluiten. En op die klim, bij het steilste gedeelte, begon de etappe pas echt. Kruijswijk gaf gas, maar niemand ging er echt af. Daarna nam ploegmaatje Sanchez het over totdat Casar versnelde. Met heel veel zweetdruppeltjes kon Sanchez tot vlak voor de top bijblijven en Gilbert was bij hem. Sagan moest lossen, maar het groene monster kwam langzaam terug. In de afdaling kwamen Gilbert, Sagan, Izagirre, Casar en Sanchez samen voorop, maar niet voor lang. Ineens was de Spanjaard weg. Net toen Sagan een hapje van zijn eten wilde nemen. Hij verslikte zich en het was gebeurd. De anderen gingen natuurlijk niet voor Sagan werken.
Op zich niets opmerkelijks dus. Sanchez is wel vaker slim geweest en zo’n kopgroep een kwartier vooruit is ook niet bijzonder. Het leverde wel een leuke finale op.

Maar er was toch nog wel iets opmerkelijks. Op, of even over de top, reden ineens heel veel renners lek. Evans bijvoorbeeld. Die moest wel drie keer van zijn fiets voor hij in de achtervolging kon. Maar niet alleen hij. Talloze renners kregen daar een lekke band. Waren het de geesten van de katharen die punaises op de weg hadden gestrooid? Waren het Fransen die Pierre Rolland had ingehuurd? Want Rolland ging meteen na de lekke band van Evans als een speer naar beneden. Gelukkig waren de andere klassementsrenners wel bereid om te wachten op Evans. Maar niet voordat ze Rolland hadden ingerekend. Ik zou hem van zijn fiets hebben geslagen. Ik denk dat er tussen BMC en Europcar nog wel een hartig woordje gaat worden gesproken. En ik ben benieuwd of ze de zaak nog gaan onderzoeken, want zelfs bij nat weer rijden er niet zo veel renners lek. Hoewel ik er vorig jaar september tijdens de Dam tot Dam Fiets Classic ook heel wat mensen lek langs de kant van de weg heb zien staan tot ik zelf drie keer lek reed en onderkoeld raakte door de constante zeikregen.


De Nederlanders in de Tour.

Kruijswijk verdient wel een complimentje. Hij durft aan te vallen. Hij was er al vroeg bij vandaag en heeft de hele dag dus in de aanval gereden. Ook hij was eerder deze Tour gevallen en geblesseerd. Verder is het wel leuk te vermelden dat ondanks de zeer steile klim Kenny van Hummel nog voor Rein Taaramäe eindigde en ook voor Tankink, Kroon en Langeveld. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij de sprint van de bus won, maar dat maakt niet uit.

Om over na te denken: Sanchez sloeg een Kruijswijkje aan de eindstreep.

De etappe van morgen eindigt in Pau. Pau is al ontzettend vaak aankomstplaats geweest in de Tour. Het is niet een erg lastige bergetappe naar Pau dit keer, maar ik denk toch niet dat het tot een massaprint komt. De dag erna is een rustdag en de finale is best lastig. Ik gok dus op een groep vluchters die kan wegblijven. En ik hoop ook dat in die kopgroep dan een Nederlander is die in staat is om het af te maken. Iemand als Koen de Kort, want die heeft een goede sprint in de benen en kan die bergjes op het einde wel over.

Ik ga het niet over Pau hebben. Die stad is al bekend genoeg. Langs het parcours van vandaag ligt echter ook Auch. Auch is de oude hoofdstad van de voormalige provincie Gascogne. Nee, dat heeft niets met die oud-voetballer te maken.
De stad wordt gevormd door twee wijken. De ‘Haute’ en de ‘Basse’ ville. De prachtige Sinte Mariakathedraal bevindt zich natuurlijk op het hoge gedeelte van de stad. Aan die kathedraal is gebouwd van 1489 tot het midden van de 19e eeuw. Dat is dus een aardig tijdje. Daar kan zelfs de Haagse tramtunnel nog een puntje aan zuigen.
Dan heb je in datzelfde gedeelte van de stad ook het huis Fedel. Dat dateert uit de 15e eeuw en is een prachtig vakwerkhuis van drie verdiepingen. En dan heb je ook nog de toren van Armagnac. Die kijkt uit over het dal van de Gers. Via 370 treden kun je naar de benedenstad. Dat is makkelijker dan terug naar de bovenstad natuurlijk. Halverwege die trap vind je het standbeeld van de beroemdste van alle Gasconse musketiers: Charles de Betz. Beter bekend onder de naam ‘d Artagnan.
Ik ben benieuwd welke Tour de France musketier het eerste door het stadje fietst. Die moet dan nog een aardig eindje doorfietsen naar Pau, want de renners komen na 37km al bij Auch.