[Tour] Le chouchou gagne

De Rabobank zat mee op kop
En had de snelste van de vier
Maar aan het einde van de rit
Was hij helaas dood als een pier

Louis Léon Sanchez had de hele rit zitten oefenen op het rechttrekken van zijn truitje voor het geval hij als winnaar over de streep zou komen. Tevergeefs. De grootste bekkentrekker van het peloton won. Voeckler heeft zijn jaarlijkse stuntje weer binnen. De etappe en de bollentrui. Morgen is hij die bollentrui vermoedelijk weer kwijt. Dan is er een helse bergrit.

Het was een aardige rit vandaag. Een grote kopgroep waarin zelfs een paar sprinters meereden. Die volgden de Hushovdtactiek. Mee tot de tussensprint en dan maar zien wat er van komt. Toch knap van ze, want er was in het begin een berg van de tweede categorie en het peloton liet de vluchters niet zomaar gaan. Als je bedenkt dat het gemiddelde in het eerste uur 49.8km was, dan weet je het wel. Een gekkenhuis dus. Maar de kopgroep kreeg uiteindelijk zeven minuten en dat was voldoende. Wiggins en zijn mannen maakten zich niet druk, want de best geklasseerde in de kopgroep was Scarponi en die stond al op meer dan tien minuten.

‘We gaan Wiggins isoleren. We gaan hem aanvallen. We vallen aan in de afdaling’ Dat hadden Evans en Van den Broeck gezegd. Van Evans heb ik helemaal niets gezien. Van den Broeck heeft drie keer aangevallen op de Col du Grand Colombier en werd dan gewoon teruggepakt door Porte, de knecht van Wiggins en eigenlijk heeft alleen Nibali echt de gele trui aangevallen. Wat kan die man toch goed dalen en wat konden die knechten van Wiggins weer hard op kop rijden op de laatste klim. Nibali werd dus weer teruggepakt.
Ik mag toch hopen dat Evans morgen wel gaat aanvallen. Dan is de koninginnenrit van de Alpenetappes. Nu moesten we het doen met een verrassing tijdens de tussensprint, waar Goss en Hutarovich de man met de groene trui klopten. En verder was er een leuke aanval van Louis Léon op de Col du Grand Colombier, de grote aanval van Nibali in de afdaling en een paar speldenprikjes door Jurgen Van den Broeck die hem iets hoger in het algemeen klassement brachten. Maar daarvoor moest hij de longen uit zijn lijf fietsen. Cancellara zei het eigenlijk al in het Belgische avondprogramma Vive le vélo: als je niet eerste wordt, dan zijn ze je uitslag al snel vergeten. Tiende of zesde, wat maakt het uit. Een etappe winnen is leuker. En dat deed die kleine geile bekkentrekker met zijn Hulktruitje. Jammer. Ik mag hem niet zo en ik ben vast niet de enige die iets tegen hem heeft. Maar je moet toegeven dat hij heel erg diep kan gaan. Nog dieper dan een neger met een lul van 35cm. Het is alleen dat showtje dat hij altijd opvoert.

De Nederlanders in de Tour.

Ik zag enige verbetering bij de Rabootjes. Gesink en Kruijswijk gingen lang mee met de groep van Wiggins. Er werd weliswaar alleen tempo gereden, maar die groep werd toch steeds kleiner. Ten Dam kon zelfs mee tot de beklimming naar de eindstreep. Alleen Mollema moest er vrij snel af. Toch heb ik goede hoop dat ze nog iets kunnen presteren in het restant van de Tour. Zeker als Kruijswijk zo blijft verbeteren.

Om over na te denken: Nibaali

Morgen wacht de renners een helse rit. Een gedeelte ervan gaat over hetzelfde parcours als de Marmotte. De Marmotte is bij renners en wielerliefhebbers een bekende koers. Je kunt er als wielertoerist aan meedoen, maar dan raad ik je aan om vooraf flink te trainen. En niet een weekje of zo. De Marmotte gaat meestal over de Glandon, de Croix de Fer, de Galibier en hij eindigt op Alpe d’Huez. Maar de Madeleine staat ook vaak op het programma. Laurens ten Dam won de Marmotte in 2003. De laatste drie winnaars waren ook Nederlanders. We kunnen het dus wel. Ik wil hem al jaren rijden, maar heb geen auto om er heen te gaan en met een georganiseerde reis ben je meestal een week weg en dat vind ik te lang.

De rit eindigt bergop. In la Toussuirre. Een aardig skidorpje in de Rhône-Alpes. In het centrum van het dorp zijn ook de skiliften. Het is meer een gebiedje voor families en beginners. Maar het is ook aangesloten op een veel groter gebied van wel 300 kilometer piste. Ik ben er nooit geweest om te skiën. Ik organiseer altijd een wintersportvakantie voor een groep en dan gaan we naar Oostenrijk vanwege de après-ski. Ik heb voor 2013 nog zes plekken over, dus als je zin hebt, kijk maar op www.janenjosreizen.nl voor informatie.

Wat voor rit gaat het worden? Natuurlijk gaan er meteen renners in de aanval. Maar houden die stand? En wat gaan de klassementsrenners doen? Gaat Evans aanvallen? In 2006 was het een gekkenhuis tijdens de rit naar la Toussuire. Bij Rabobank kunnen ze erover meepraten. Rasmussen begon als eerste met die berg. Daarna ging Menchov in de aanval, maar de groep met de andere klassementsrenners haalde hem weer bij. Daarna ging Sastre. Hij pakte dertien seconden op de nummer twee van het klassement en dat was de Spanjaard Pereiro. Pereiro had twee seconden op Evans en Klöden. Maar de winnaar was: Rasmussen. Landis raakte daar zijn gele trui kwijt aan Pereiro. Gaat Wiggins ook zijn gele trui verspelen?