Meisjes en mannen van achttien

Wanneer wordt een meisje een vrouw? Afgelopen weekend werd een supermarktmedewerkster doodgeschoten in een saai winkelcentrumpje in Almelo. Het is ronduit treurig voor haar en haar familie. In de media werd hier op diverse manieren aandacht aan besteed. Het blijft opvallend dat de ene nieuwszender het had over een 18-jarig meisje, en de ander haar als 18-jarige vrouw bestempelde. De communicatie rondom haar ex-vriend was steevast duidelijk: hij was een 25-jarige man. Waar zit nu die grens om van een meisje een vrouw te worden, en om als man van de titel 'jongen' af te komen?

In persberichten zou er duidelijkheid moeten zijn. Wettelijk gezien is iedereen vanaf zijn achttiende volwassen, dus zouden persberichten het vanaf die leeftijd steevast over mannen en vrouwen moeten hebben. De aanhef in brieven is ook steeds 'de heer' of 'mevrouw'. Gelukkig maar, want als banken je gaan aanspreken met 'Hey failliete gozer', of 'Dag geile geldverslindster', dan wordt het eng. Protocollen zijn fijn. Het maakt iedereen gelijk. En daar zijn we dol op in feministisch Nederland, zodat er consequent over 18-jarige mannen én vrouwen moet worden geschreven.

Maar in het dagelijks leven is het heel raar om te 'meneren' en 'mevrouwen' als het om mensen van achttien gaat. Achttien! Op die leeftijd ben je niks en kan je niks! Kijk, jongens en meisjes van achttien denken wel dat ze heel wat zijn en de hele wereld aankunnen. Maar over een paar jaar zullen zij op zichzelf terugkijken en het er grondig mee eens zijn, dat zij inderdaad nog maar kinderen waren. Gelukkig snappen ze dat zelf ook. Dat blijkt wel uit hun spreektaal. Ze hebben geen relatie met een man, maar verkering met die jongen. Ze hebben geen ruzie met een vrouw, maar met die griet. Er is geen tussenweg tussen meisjes en vrouwen, jongens of mannen. 'Jongeman!' wordt slechts gebruikt door oude vrijsters die met hun hond tongzoenen terwijl ze een 19-jarige jongen tot de orde roepen, en 'mejuffrouw' is voor het laatst gesignaleerd op een papieren bankafschrift toen internet nog piepte en kraakte bij het inloggen.

Het moment waarop een meisje een vrouw wordt, is heel persoonlijk. Het heeft niets te maken met ongesteldheid of ontmaagding, want dan zou iedere VMBO'er van veertien al de kauwgum uit de bek geslagen moeten worden om zich als een vrouw te gedragen. Gelukkig zijn er enkele duidelijke herkenningspunten. Wie door tieners met 'u' wordt aangesproken, is oud genoeg om een vrouw te zijn. Verdere aanwijzingen voor vrouwen zijn het altijd meedragen van een muntje voor de boodschappenkar, het in eigendom hebben van een eigen vaas, pannenset en taartschep, een dieetdrang omdat de verplichte schoolsporten voorbij zijn, en als zij baby's niet langer meer zien als een monsterlijke bedreiging voor de stapweekenden, maar als een hartenwens waarvoor de geschikte man maar blijft ontbreken.

Bij jongens is het echter moeilijker om te bepalen wanneer zij een man worden. Mannen blijven immers hun hele leven geïnteresseerd in die ene hobby die zij al vanaf hun twaalfde hebben. Verder denken ze allemaal dat ze Ronaldo zijn als ze in de buurt van een bal komen, zullen ze nooit vrienden worden met een vrouw die ze niet zouden willen doen, en weten ze alles beter, waarbij ze in ieder geval in 75% van de gevallen gelijk hebben. Verder vergeten mannen altijd hun verantwoordelijkheden, zoals de vuilnis buitenzetten, op tijd te komen voor het eten en praten ze nooit over hun gevoelens waar hun vriendin bij is.

Eigenlijk zijn vrouwen in alle opzichten volwassener dan mannen. Zelfs meisjes van zes jaar denken al aan anderen en hun eigen verantwoordelijkheden, terwijl jongetjes alleen maar willen spelen. En in essentie verandert dat niet als ze de leeftijd van vijftien, achttien, dertig of vijftig bereiken. Vrouwen blijven serieus, mannen willen spelen. De benaming van 'man' of 'vrouw' gaat voornamelijk om de intentie van het woord. De politiek correcte benamingen, zoals het spreken over een man of vrouw bij de leeftijd vanaf achttien jaar, zouden volledig overboord gegooid moeten worden door alle media. Het is tijd om het gewoon te noemen zoals het is: 18-jarige vrouwen en 30-jarige jongens. Mannen worden nooit volwassen, dus dan hoeven we niet langer meer te doen alsof dat wel zo is.