Noorwegen of Frankrijk?

“Extra NOS Journaal op Nederland 2 in verband met aanslag op regeringsgebouw in Oslo”, was de mededeling die gistermiddag onderin beeld verscheen. Ik zat de Tour de France te kijken en was absoluut niet van plan over te schakelen naar het andere net. Het ging gisteren om een eventuele beslissing van de Tour en dat was op dat moment het belangrijkste op de wereld. Teletekst liet mij weten dat er op dat moment geen doden te betreuren waren, wat zappen voor mij helemaal zinloos maakte.

Later op de avond heb ik gek genoeg helemaal niets meegekregen van wat er verder in Noorwegen gebeurde. Normaal volg ik het nieuws op de voet, maar deze dagen staan voor mij in het teken van wielrenners in Frankrijk. “Parijs is nog ver” wordt vaak gezegd, maar voor mij was Noorwegen een stuk verder weg. Pas vanochtend las ik hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt door een gek met een paar vuurwapens. Toen realiseerde ik me dat ik wel heel vreemde prioriteiten heb, wat betreft interesse voor de actualiteit. Vind ik de Tour echt belangrijker dan wat er in Noorwegen was gebeurd?

Vanmiddag waren er opnieuw extra uitzendingen van het NOS Journaal. Ditmaal niet op Nederland 2, maar de Tour-uitzending op Nederland 1 werd er voor onderbroken. Ik ergerde me eraan. Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk wat er plaats heeft gevonden op dat eilandje bij Oslo. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Er zijn 85 doden en er is een verdachte opgepakt. Dat hoef ik niet elk uur weer te horen. Ik wil de echte actualiteit zien, en dat is de tijdrit in de Tour de France. “De Tour wacht op niemand” heet dat dan heel mooi.

Is het erg dat ik er zo over denk? Vanochtend toen ik vernam dat er minstens 84 doden waren gevallen op het eilandje bij Oslo vond ik van wel. Zo op het eerste gevoel klopte het voor mij namelijk niet dat ik me drukker maak om de 57 seconden tussen Cadel Evans en Andy Schleck in Frankrijk, dan om het aantal doden in Noorwegen. Maar zoals de Tour op niemand wacht en gewoon doorgaat, gaat al het andere op de wereld ook gewoon door. Ook in Noorwegen. En dus geniet ik vandaag en morgen gewoon van de Tour. Want dat is voor mij de echte actualiteit.