[Tour] Valwind

Het was heel lang een saaie rit
Met veel kastelen op de buis
Toen kwam ineens een valpartij
En over Wiggins kon een kruis

Het was al voorspeld in de tweets vanmorgen. Weer regen en verraderlijke wind in de finale.
De regen viel mee, maar de wind in de finale was er wel degelijk.
Maar ach, ach, ach, wat duurde het lang tot het zover was. Tot dan toe moesten we het doen met een natte vinger op de lens van Rojas, veel kastelen en een stoere Johnny Hoogerland die in zijn bollentrui en op zijn bollenfiets (speciaal overgevlogen uit Zwitserland of het niets kost) stoer voorop ging rijden tijdens de beklimming van een ontzettend klein heuveltje.

En dat heuveltje was nou juist voor mij een van de redenen waarom ik niet in slaap viel tijdens de rit. Ik heb namelijk vorig jaar een paar keer over hetzelfde heuveltje gereden.
Ik had gisteren al verteld dat ik vorig jaar tijdens mijn vakantie in het gebied tussen de Loire en de Cher heb gefietst. Ik wist gisteren nog niet dat de renners ook door datzelfde gebied zouden komen. Dat zag ik toen ze Onzain binnenreden. Daar was onze Intermarché toen we op de camping stonden in Chaumont. Aan de oever van de Loire bij de brug waar de renners overheen reden was de camping. Het Château de Chaumont lieten ze zien. En verder nog het Château de l’Amboise met het graf van Leonardo da Vinci, het mooie Château de Chenonceau en Château de Montrichard. En de route vanaf Chaumont heb ik samen met mijn vrouw gereden toen we naar Bléré fietsten. Alleen sloegen wij al eerder rechtsaf om de leuke bospaden te nemen.
Het was maar goed dat die route in het parcours zat anders zou ik echt in slaap zijn gesukkeld.

Ik was ook benieuwd hoe het met Gilbert en Greipel zou gaan. Gilbert had gisteren op de Belg verteld dat hij niet mocht meesprinten en dat ze voor Greipel zouden gaan. Ik vind dat een domme zet van de ploegleiding. Nu mocht Gilbert wel bij de tussensprint sprinten maar verloor zijn groene trui aan Rojas. Greipel greipelde ook naast de etappewinst. Dus nu hadden ze niets bij Lotto. Maar ja, het is natuurlijk ook een gokje, zo’n beslissing. Ik zou ze allebei hebben laten sprinten, maar wie ben ik.

Verder reden de renners echt langzaam. Tot tevredenheid van Gesink waarschijnlijk. Ik zou het tempo makkelijk hebben kunnen volgen. Het is best een groot verschil of je alleen rijdt of in een peloton. Veertig haal ik niet vaak als ik alleen rijd, maar makkelijk in een groep. Toch rijd ik liever alleen, want achterin een groep moet je heel goed zijn in het ontwijken van de inhoud uit diverse neuzen. Als je het niet erg vindt dat die inhoud in je mond terecht komt ben je wel in het voordeel want dan krijg je niet zo snel een hongerklop.

Dus het was tot aan de grote valpartij heel rustig. Kopgroepje, een langzaam rijdend peloton en verder gebeurde er geen bips. Ja, Boonen stapte af. Maar daar zit je ook niet echt op te wachten.
En dan plotseling: chute. Wiggins uit de Tour, Leipheimer nog meer op achterstand, Thomas weg, Horner op twaalf minuten. Kreuziger, Van Garderen, Hesjedal, Casar, Uran, Porte en Gadret kwamen ook allemaal op achterstand binnen. De voordeur is nog niet eens geopend en er zijn al diverse kanshebbers door de achterdeur vertrokken. Gelukkig dit keer niet onze Robert. Die heeft meteen de witte trui. Dat zal hem net de kick geven die hij nodig had.

In het zonnetje

Vandaag zet ik Sylvain Chavanel in het zonnetje. Gisteren heeft de man na zijn valpartijen diverse malen gedacht aan opgeven. Vandaag was hij weer betrokken bij een valpartij, maar reed terug naar de voorsten en kwam met de eerste groep binnen. Wat een karakter! Het zou met niets verbazen als hij nog ergens een etappe gaat winnen.

Morgen krijgen de renners een moeilijke etappe voor de tanden en de kiezen. Eerst twee klimmetjes van de vierde categorie en dan eentje van de tweede categorie. De Col de la Croix Saint Robert. Nou, met het kruis van Robert zit het wel goed denk ik, maar met de rest van zijn lichaam zou het nog wel eens wat minder kunnen gaan. De aankomst is ook bergop. Ik verwacht weer Hoogerland in deze rit en verder natuurlijk Thomas Voeckler. Wie wonnen er allemaal in het verleden op Super-Besse?
Paul Wellens en Rolf Sörensen onder andere. En Ricardo Ricco, maar dat was natuurlijk een overwinning met een luchtje. Tweede werd toen Valverde en ook aan hem zat en zit een luchtje.
Ik verwacht dat de klassementsrenners zich nog rustig houden deze rit en Robert Gesink hoopt dat vast ook. Misschien heeft Gilbert wel zijn zinnen gezet op de overwinning, maar dan zal zijn ploeg er hard voor moeten werken, want er gaan beslist renners ontsnappen en een kopgroep die meer dan vijf minuten heeft met klimmers zoals Voeckler en Hoogerland heb je op dit parcours niet zomaar terug. Bovendien heeft Lotto daar de renners niet voor.
De enige klassementsrenner die je aanvallend zou mogen verwachten is de gek Vinokourov. Die doet dat soort dingen. En als hij gaat dan kunnen de anderen niet blijven zitten natuurlijk.
Ik denk wel dat het een veel leukere dag wordt dan vandaag.

Een kijkje in de omgeving

De Auvergne is een geliefd gebied voor de Nederlanders om de vakantie door te brengen. Je kunt er geweldig fietsen, wandelen, kajakken, kanoën en raften. In de winter kun je er zelfs skiën, maar het is een klein gebiedje van maar 45km. Het is niet ver van de Puy de Dôme en ik vind het jammer dat die pukkel al erg lang niet meer in het parcours van de Tour is opgenomen. Ik zie nog de strijd tussen Anquetil en Poulidor op de flanken van de Puy, hoewel er helemaal geen rechtstreekse televisiebeelden waren in die tijd, geloof ik. Maar je zag het ook voor je als je naar de radio luisterde. Het was een heroïsch gevecht en eigenlijk had Poulidor daar de Tour kunnen winnen. Anquetil zat er namelijk helemaal doorheen, maar Poepoe had het niet in de gaten en demarreerde te laat. Toen merkte hij pas dat Anquetil niet mee kon, maar hij kon niet voldoende tijd meer pakken om Anquetil in de tijdrit van het lijf te houden. Het is één van de historische gevechten in de Tour. Ik was nog net geen twintig, maar weet het nog steeds.

Bij Super-Besse in de buurt ligt ook het Château de Murol. Dat is eigenlijk niet een kasteel, maar een burcht. De burcht stamt uit de twaalfde eeuw, maar is tot in de zeventiende eeuw steeds versterkt en kon daarom altijd alle aanvallen afslaan. Tegenwoordig kun je als toeschouwer in het kasteel en het stadje Murol zelf ridders en boeren zien optreden.
Er wordt een feestdis bereid ter ere van degene die ten strijde trekken. Verder vinden er allerlei activiteiten plaats zoals: zwaardvechten, gevechten te paard, weven, verven, boogschieten en koken. Je krijgt er een goede indruk van het leven in de middeleeuwen.
De renners krijgen er echter geen feestdis opgediend en zelfs geen Cavendis. Het wordt afzien en opletten in deze rit.