Pheno naar de E3

Gamebeurzen. Tot een jaar geleden had ik alleen TGS gezien, omdat ik er toevallig in de buurt was en gratis naar binnen kon. Gratis, want de Japanner aan de deur dacht dat mijn vrouw en ik internationale pers waren. Niet dat je er wat aan had, want op zo'n publieksdag is het hartstikke druk, of je nu als pers wordt gezien of niet. Dat deerde niet, want de booths en de enorme wachtrijen bekijken was al topvermaak. Anders is het als je als pers op een beurs bent en je afspraken hebt.

Vorig jaar was ik al op de Gamescom in Keulen en wederom op de Tokyo Game Show in Tokio, maar dit keer met afspraken om de wachtrijen te omzeilen. Dit jaar dan eindelijk eens naar dé beurs als het om aankondigingen gaat: de E3 in Los Angeles. Alle grote uitgevers tonen er hun games die hopelijk aan het eind van dit jaar uit gaan komen.

Maanden ben ik al bezig met voorbereidingen en nu het zo nadert ga ik toch alles drie keer nakijken: heb ik inderdaad bevestigingen voor de afspraken, is mijn paspoort wel geldig en is dat laatste bezoekje in het Midden-Oosten geen reden tot urenlange ondervraging bij de douane? Kortom, het komt allemaal helemaal goed. Er zijn veel afspraken gemaakt met uitgevers en ontwikkelaars en ik heb al een aardig beeld wat we gaan zien van de al aangekondigde titels. Er zijn natuurlijk ook al titels genoemd die ik door een embargo nog niet mag melden, er zijn nog wat verrassingen op de E3, zoals het ook hoort. Door het internet wordt dat wel steeds lastiger, zeker als je als uitgever afspraken gaat maken met derden is het maar hopen dat iedereen stil blijft.

Gaat Microsoft mij zo ver krijgen om een Xbox met Kinect te laten kopen? Ik mag het hoogstpersoonlijk meemaken, want ik mag het spits afbijten door me te melden bij de eerste persconferentie van de beurs, gegeven door Microsoft. Forza 4 zal een van de eyecatchers zijn, sterker nog, dat krijgt nog zijn eigen event ernaast. Daar gaat wc-eend eens kijken of Kinect een toegevoegde waarde gaat zijn voor het racespel.

Zelf ben ik vooral benieuwd wat Nintendo gaat laten zien: natuurlijk naar de nieuwe console, maar ook naar wat het bedrijf denkt te gaan doen om de Nintendo 3DS aantrekkelijker te maken om deze in de belangrijke laatste maanden van het jaar nog beter te laten verkopen. Mario Kart, Kid Icarus, Mario 3DS, het is allemaal al aangekondigd, maar niet speelbaar geweest. En Nintendo kennende hebben ze nog genoeg achtergehouden. Ook andere uitgevers zullen de 3DS gaan gebruiken. Ik hoop nog steeds op de RollerCoaster Tycoon 3DS, dan zou de handheld hier thuis niet meer uitgezet worden.

En tja, Sony. Op dit moment het meest geplaagde gamingbedrijf op aarde met al hun beveiligingsproblemen. Daar zullen ze het hopelijk niet al te lang over hebben, want ik ben al PSN-gate moe. Liever de NGP en een zooi nieuwe spellen laten zien en ons laten spelen, dan dat gepraat over hoe ze het allemaal gaan verbeteren. Dat geloof ik namelijk allemaal wel. De persconferentie belooft in ieder geval veel goeds. Nieuwe titels, en na anderhalf uur mag koei los op de vele spellen terwijl er voor eten en drank wordt gezorgd. Een lastig leven!

Mijn eigen favoriet is helaas niet aanwezig. Diablo III zal hopelijk in augustus weer aanwezig zijn in Keulen, tijdens de Gamescom. Geduld is een schone zaak zeggen ze, maar ik kan niet wachten om dat spel op mijn computer te installeren! Gelukkig is er nog genoeg voor handen om me te vermaken: Final Fantasy XIII-2 en Dark Souls zijn toch wel twee titels die ik graag wil zien en vooral spelen. Als ik naar de planning kijk is er voor ons is er genoeg te doen. Het is een aardig vol programma geworden. Opvallend is wel dat je minder interviews krijgt, want ja, het is een Amerikaans feestje, dus een landje als Nederland krijgt erg weinig mogelijkheden. Jammer, maar niet getreurd, de spellen zijn ook voor ons beschikbaar!

Voor mij is op dit moment de helft van de beurs al voorbij. Het kost vooral veel tijd om te mailen en te bellen, maar sinds vandaag hebben alle grote uitgevers ons ingeroosterd voor van alles en nog wat, en heb ik dit laatste weekend nog even mogen puzzelen wie waar heen gaat. Nu komt de nog leukere helft, het allemaal mee gaan maken, foto's maken, verhaaltjes schrijven en vooral genieten van al het moois wat er op ons af gaat komen. FOK!games houdt jullie natuurlijk op de hoogte van alles wat we zien, doen en te eten krijgen!