Huisarts on demand

Alles gebeurt wanneer wij dat willen. Onze heerlijke 24-uursmaatschappij zegt niet dat ieder individu 24 uur per dag werkt, maar dat anderen de hele dag voor ons klaarstaan. Het is al zo lang vanzelfsprekend dat we de boodschappen pas doen na ons werk, dat we niets anders meer kennen. Als we iets zijn vergeten in het weekend, is niemand meer afhankelijk van de goede wil van de buren, maar van de iets hogere prijzen van het tankstation in de buurt. Films kijken doen we on demand wanneer het ons uitkomt, online producten worden binnen 24 uur bij ons thuisbezorgd. Alles gebeurt wanneer wij dat willen. Behalve het bezoek aan de huisarts.

Wie een normale afspraak met de huisarts wil maken, moet vroeg opstaan. Bij de meeste praktijken is het alleen mogelijk om tussen acht en tien uur 's morgens te bellen met de assistente, die je ergens in de dag zal inplannen om langs te komen. Om acht uur 's morgens hoef je dus niet te proberen te bellen, want op dat moment hangt iedereen tegelijk aan de telefoon. Huisartsenpraktijken zijn vaak nog slechter bereikbaar dan de helpdesk van een willekeurige internetprovider. Het verschil is helaas dat de internetprovider er wat meer moeite voor wil doen om zichzelf te verbeteren, omdat de ontevreden klanten wel eens over kunnen stappen. De huisarts merkt niet zo veel van concurrentie en hoeft daarom zijn bereikbaarheid niet te verbeteren. De patiënten moeten maar geduld hebben, want iedere huisarts werkt op dezelfde manier.

Wie van plan is de huisarts te bezoeken, kan het beste een gehele vrije dag vragen bij de baas. Soms is dat geen probleem, omdat je toch al crepeert van de pijn, of omdat je toch al bejaard bent en geen enkele dagbesteding hebt dan een gezellig bezoekje aan de huisarts. Maar wie wel door kan werken, heeft nauwelijks inspraak op het moment van het huisartsenbezoek. Met een beetje geluk word je in de ochtend ingepland, maar dat kan net zo goed op het midden van de dag zijn, zodat je baas ook niets meer aan je heeft. Want ja, de huisartsenpraktijk is alleen op maandag tot en met vrijdag geopend van acht tot vijf uur. Het is een beetje jammer dat werkend Nederland exact dezelfde tijden kent.

Je zou kunnen zeggen dat je gezondheid altijd voorrang heeft, dus de patiënt moet niet klagen over de bereikbaarheid van zijn huisarts. Maar de huisartsen mogen ook luisteren naar hun patiënten. Klanttevredenheid is tegenwoordig geen marketingterm meer, maar een manier om beter aan te sluiten op de wensen van de patiënten. En die willen graag dat hun huisarts ook consulten houdt in de avonduren. Een enkele huisartsenpraktijk gaat hierin mee, maar de meerderheid zit te miepen als Brigitte Kaandorp in haar mooiste typetje: “Avonduren? Ik heb echt een heel zwaar leven, dat is voor mij een beetje moeilijk.” Afspraken maken via de e-mail? “Moeilijk, moeilijk, moeilijk.” Een beetje weten waar je als patiënt aan toe bent als je een afspraak maakt? “Je moet maar een beetje rekening met mij houden. Tussen twaalf en een uur heb ik lunchpauze.”

Het is jammer dat huisartsen nog zo achterlopen op de iets jongere generaties dan de bejaarden die ze het meest zien op een gemiddelde dag. Een huisarts van deze tijd bespaart namelijk tijd en vergroot de service door e-mail in te zetten om de jongere doelgroep te informeren over weekenddiensten, en de telefoondruk wat te verlichten door meer e-mailafspraken in te zetten. De echt hippe huisarts kan het natuurlijk nog een stap verder brengen door webcamconsulten door te voeren voor een snellere afwisseling tussen de patiënten in een verder persoonlijk contact, waarbij geen fysiek onderzoek nodig is. Maar ja, modernisering in de huisartsenpraktijk is eng. En moeilijk, moeilijk, moeilijk.

De enige hoop voor de patiënten is dat er een huisartsenoverschot zal ontstaan. Marktwerking hoeft de kwaliteit van de zorg niet te verhogen, maar het zou de service van de huisartsen aan de patiënten goed doen. Wie nu ziek is zal zich erbij moeten neerleggen en de wachttijden doden door thuis films on demand kijken, boodschappen te doen wanneer het uitkomt en alvast dat boek bestellen dat binnen 24 uur thuis wordt bezorgd. Het blijft gek dat alles on demand kan, behalve als het om het meest essentiële deel van het leven gaat: je gezondheid.