Ziek? Blijf toch thuis!

Ineens heb je het; je bent ziek. Het heeft even geduurd, want tegenwoordig is het lastig om iets op te lopen. Asbest mag niet meer als bouwmateriaal worden gebruikt, kernreactoren zijn sinds Tjsernobyl te goed beveiligd, nieuwe scholen mogen in verband met fijnstof niet meer binnen 300 meter van een snelweg worden gebouwd, en je hoeft je huisarts maar lief aan te kijken om de griepprik te krijgen. Op wat welvaartsziekten als astma, vetzucht en MRSA na, zijn er maar weinig dingen waar je nog echt ziek van kan worden. Er rest slechts één groot gevaar voor je gezondheid: de zieke collega.

Op maandagochtend sloft hij vermoeid binnen. Hij neemt plaats aan zijn bureau, precies tegenover jou. Zijn “goedemorgen!” is doorspekt van speeksel dat door het kantoor vliegt, en nog voor je iets terug kan zeggen, niest hij vol overgave recht in zijn toetsenbord. De klodders raken zelfs jouw hoofd en hand. Je gruwelt. Hij staat op om een papiertje te pakken uit het kleine keukentje. Je hoopt dat hij je geen koffie aanbiedt, want je bent vreselijk bang dat er iets vanuit zijn neus rechtstreeks in jouw kopje lekt. Hij kijkt je met waterige oogjes aan en vraagt: “Koffie?” Uit beleefdheid zeg je: “Ja,” en je bedenkt nu al manieren om het weg te werken. Zou je onopvallend genoeg bij de plantenbak kunnen komen? Je bent doodsbang. Het laatste wat je nu kan gebruiken, is ziek worden.

De collega in dit verhaal is geen uitzondering. Er zijn genoeg Nederlanders die als een zieke zombie naar hun werk waggelen. Alleen tijdens het begin van de Mexicaanse griep nam niemand enig risico, maar nu die niet meer zo dodelijk blijkt te zijn, moeten we ineens weer ziek aan het werk. Waarom? Moet je zo nodig de held uithangen onder je collega's? Moet je zo nodig indruk maken op je baas, door te laten zien dat je een doorzetter bent? Uit Canadees onderzoek blijkt dat het niet nodig is. Ruim driekwart van je collega's vinden je eng, omdat ze bang zijn zelf ziek te worden. De meeste bazen zien liever dat je thuis aan het werk gaat, zodat je de gezonde werknemers niet besmet. Thuisblijven dus, 'held'!

Mocht je een financieel motief hebben om tijdens je ziekte aan het werk te willen, dan biedt thuiswerken de oplossing. Het Nieuwe Werken wordt zelfs gestimuleerd bij werkgevers, want het gaat de files oplossen, het kost de baas minder koffie, je kan met minder mensen tegelijk vergaderen via de webcam en je bent gelukkig de hele dag afgeleid door mailtjes met kleine vraagjes van je collega's. Het Nieuwe Werken is dus de ideale manier om als zieke thuis een beetje te werken, nog even de afwas tussendoor te doen, in de pauze de kinderen van school te halen, en op MSN bij te kletsen met vrienden die ook thuiswerken. Intussen krijg je wel de volledige werkdag betaald door je baas. En het mooiste is dat je je collega's niet besmet, zodat zij lekker wel op het kantoor die gore koffie zitten te drinken.

Misschien is het een verstandig idee om voortaan thuis te blijven bij ziekte. Je maakt daarmee je baas blij en je collega's vinden het prettig dat jij ook eens rekening met hen houdt. Thuis kan je lekker doorverdienen, terwijl je genoeg huishoudelijke klusjes tussendoor kan doen. Voor zover dat lukt met dat bezopen hoofd van je, natuurlijk. Ziek zijn heeft zo zijn voordelen. Het is dan ook verstandig om thuis te blijven tot het over is. Misschien krijg je zelfs nog een lekkere fruitmand opgestuurd van de mensen die je missen. Ziek zijn mag weer, zolang je je collega's daar maar niet mee besmet. Daar kan je mee thuiskomen, 'held'!