Wiet

Thako van den Heuvel

Eigenlijk moet het allemaal vooral gewoon kunnen. Haast iedereen heeft het wel een keertje geprobeerd en in feite doe je er niemand kwaad mee. Kunst met een grote K is er op gemaakt en geweldige muziek is er op geschreven. En deze geweldige bijdrage aan de kunst en cultuur is gewoon een product van Moeder Natuur, die natuurlijk nooit rotzooi produceert. Het is simpelweg het beste rustgevende middel dat zij ons kan bieden, zonder tussenkomst van de farmaceutische industrie.

Wie doet er eigenlijk wat kwaad met een joint? Is alcohol in feite niet veel gevaarlijker, en tegelijkertijd veel verder geïntegreerd in het dagelijks leven?

En waar bemoeit die overheid zich eigenlijk mee? Die demoniseert bijna alles en iedereen die er iets mee te maken heeft. Een eerlijke teler is meteen een crimineel, terwijl er shops zijn, waar het gewoon legaal kan worden verkocht. Als je alles legaliseert, komt er vanzelf een prachtige, zelfregulerende industrie op gang, die iedere vorm van criminaliteit de das om zal doen. De Nederlandse regering drijft de handel juist de criminaliteit in!

Mensen die mij wat vaker lezen, begrijpen dat ik bovenstaande met enig cynisme schrijf. Ik ben namelijk niet zo overtuigd van de onschuld van cannabis. Niet bij het gebruik en niet in de handel. Ik geloof stellig dat veel van de duidelijke voorstanders van legalisering vooral zichzelf voor de gek houden. Bewust of onbewust. Zowel de gebruikers, de telers, als die zogenaamde respectabele ondernemers, in de wereld van de coffeeshops.

Nu kan ik beginnen met de nadelen van het gebruik, maar dan krijg ik gegarandeerd dezelfde argumenten terug, die iedere gebruiker van ieder middel naar voren zal brengen. Volgens mij ga je daar nooit uit komen. Er zijn genoeg mensen die zonder problemen af en toe een joint kunnen roken, maar die kennen enkel hun eigen ervaring. Anderen hebben er grote problemen mee, maar die zullen dat als laatste toegeven. Het eerste kenmerk van verslaving is tenslotte ontkenning.

Laat ik daarom beginnen met de kleine teler. Is de kleine teelt wel zo onschuldig? Officieel mag iedere Nederlander vijf planten, zonder lampen in huis kweken, voor eigen gebruik. Als je echter deze mensen spreekt en de verschillende websites leest, wordt er maar zelden gesproken over enkele plantjes. De lampen komen al snel in beeld en dan heeft men het al snel over zes- en dertig planten per vierkante meter. Een beetje zolder of slaapkamer is iets groter dan een vierkante meter, dus hebben we het ook over net iets meer dan de wettelijk toegestane vijf plantjes.
Rot dan maar op met dat onschuldige karakter. Dat is geen hobby voor eigen gebruik, maar een manier om illegaal, veel zwart geld te verdienen. Zouden deze lui een leuke kas achter in de tuin plaatsen als het nu ineens legaal zou worden? Als het legaal zou worden, brengt het weinig meer op dan champignons. En op een beetje woonwagenkamp vind je maar zelden een champignonkwekerij.

Het is logisch dat de shops beweren dat al hun leveranties vanuit de huis- tuin en keuken kwekerij komen. Zij mogen graag de wereldverbeteraars uithangen, die met hun legale wiet de criminaliteit bestrijden. Maar waarom worden er dan toch nog oorlogen uitgevochten binnen die handel? Diverse criminele organisaties schieten de concurrentie gewoon uit de markt. Burgemeesters en andere gezagsdragers worden met de dood bedreigd. En dan hebben we het niet alleen over de leveranciers. Als er ergens een nieuwe shop wordt geopend, wordt die ook bestookt met handgranaten. De leveranciers zouden alleen maar blij zijn met meer afzetmogelijkheden, dus dat moet om concurrerende coffeeshops gaan.
Tja. Dat hebben we nog niet meegemaakt tijdens een bietencampagne of zo. Boeren die elkaar met een jachtgeweer achterna zaten om aan de Suiker Unie te mogen leveren en een Suiker Unie, die daar nog een schepje bovenop doet.

Dus nee. Ik vertrouw die lui niet bepaald en geloof niet zo in de onschuld van hun motivaties. Een strengere aanpak zal dit wereldje alleen maar duisterder maken. Legalisering zou eventueel een stukje weg kunnen nemen, maar zou de criminaliteit gewoon weer naar een nieuwe handel duwen.

De thuiskwekers? Al verdienen ze er nu maar een paar honderd Euro per maand mee. Die gaan ze dan hoe dan ook toch missen. Zouden die lui nu echt ineens hun rechtenstudie weer oppakken of voor Artsen Zonder Grenzen gaan werken?

O ja. Het gebruik. Het klopt dat lang niet iedereen problematisch gebruikt. De vraag die velen zich echter ook moeten blijven stellen is, of ze ook eens een paar weken zonder kunnen. Als een bevestigend antwoord nooit met daadwerkelijk bewijs wordt bevestigd, blijft dat antwoord discutabel en lopen mensen een risico.
Daarnaast. Ook de beschaafde gebruiker wordt voorzien door dezelfde criminele organisaties.