De wereld van De Mol

Wie is toch die mol? Wie verraadt hier steeds de hele boel? Vanaf aanstaande donderdag kan heel Nederland weer meedenken op televisie als het nieuwe seizoen begint. En online natuurlijk, waar het nieuwe seizoen al helemaal is begonnen. Is het de So He Thinks He Can Dance Jan? De hilarische Horace? De sexy Soundos? Ik heb het ieder seizoen weer volkomen mis en daarom is Wie is... De Mol? juist de meest fascinerende serie van de Nederlandse tv.

Zien is geloven. Een geweldig motto, maar het gaat niet op voor de Molfans. Iedere aflevering wordt zo gemonteerd, dat ieder klein foutje, ieder misstapje of een ogenschijnlijke verspreking, groots wordt uitgemeten in het programma. Op internet speuren de fanatiekelingen in vertraging naar iedere onbewuste beweging van de kandidaten. Een wenkbrauwtje omhoog in een bekentenis, een zweetdruppeltje te veel of te weinig op de bovenlip tijdens een opdracht, een bilnaad te ontspannen bij de eliminatie. Alles en tegelijkertijd niets is een aanwijzing. De camera legt haarscherp vast wat er met de kandidaten gebeurt en de montage laat alle suggestieve mollenstreken zien. Suggestief. Want de echte vuile streken worden bewaard voor de allerlaatste aflevering, waarin de Mol wordt onthuld.

De Mol heeft als doel om zo veel mogelijk opdrachten te saboteren, zonder dat hij ontdekt wordt. Dat blijkt lastig, maar zeker niet onmogelijk, gezien de afgelopen tien seizoenen. Aardige Inge misleidde haar tegenstanders sluw door heel lief te zijn voor alle kandidaten, waardoor ze hun vertrouwen won. Milouska werd juist het onderschatte en gepeste buitenbeentje. Yvon was de naïeve fanatieke Mol, terwijl supermol George uit seizoen drie de enorme domoor en kluns was tussen allerlei geleerden. En sinds George is iedere Mol goed voorbereid op de opdrachten. De Mol presteert goed als er snel geld te verliezen valt, en verliest hevig op de momenten dat er veel geld op het spel staat.

Welke tactiek de Mol ook volgt, hij is nooit te vertrouwen. En daarin zit de kracht van de serie. Kan je iemand volledig vertrouwen? In De Mol is het antwoord stellig nee. Want hoe sympathiek iemand ook is, ook de kandidaten halen mollenstreken uit bij hun medekandidaten, in de hoop dat zij worden verdacht. Want als anderen hen verdenken, is de kans een pietsje groter voor de verdachte dat hij meer antwoorden juist kan beantwoorden over de Mol, zodat hij in het spel blijft om de pot te kunnen winnen. De aardigste en liefste mensen vormen zich om tot de grootste misleiders. Niemand spreekt de volledige waarheid. Iedere kandidaat heeft zijn eigen agenda. Niemand is te vertrouwen.

Wie is... de Mol? is meer dan een spel. Geloof jij wat je ziet? Of geloof je wat je wil geloven? Vertrouw jij iemand omdat diegene betrouwbaar is, of omdat je wil dat hij betrouwbaar is?

Je ziet wat je wilt zien. Het is een patroon, diep ingebakken in het dagelijks leven. Het speelt een grote rol in alle relaties en vriendschappen, maar ook met het 'objectieve' nieuws. Je gelooft wat je wilt geloven, omdat je het moet doen met de informatie die je hebt verkregen. Deze patronen zijn moeilijk te doorbreken, want het geeft rust en zekerheid als je iemand de stempel van betrouwbaarheid hebt gegeven. Je hoeft niet meer alles in twijfel te trekken, maar alleen als er iets een beetje botst met je gevoel. Zijn de patronen te doorbreken? Kan je meer geloven dan je ziet en meer zien dan je gelooft, of kan je dat alleen met keiharde feiten en onthullingen? In de realiteit zijn er nog vele vraagtekens. Maar gelukkig hebben we altijd nog de laatste aflevering van het nieuwe seizoen van Wie is... De Mol?