Serious Request, #SR10, Doe mee!

Elk moment van het jaar zijn er zo van die tradities. Als de chocolade-eieren in de winkel liggen, kun je er vergif op innemen dat het Pasen wordt. Als de Friese rayonhoofden bij elkaar komen, dan moet iemand bij het KNMI het woord vorst in de mond genomen hebben. Als politici vriendelijk worden en de meest ongeloofwaardige zaken beloven dan weet je dat het verkiezingstijd is geworden. En als de kerstbomen massaal in huis gehaald worden dan is het tijd voor Het Glazen Huis. Ergens op een plein in Nederland worden drie 3FM dj's een week lang opgesloten voor het goede doel in het kader van de 3FM Serious Request-actie. Ditmaal staat het Glazen Huis in Eindhoven, de gekste, zoals ze lokaal daaraan toevoegen.

Kerst is geen kerst zonder het Glazen Huis. Het levert altijd weer mooie radio op en vreemd genoeg ook mooie tv. Als het maar even kan zit ik aan de buis gekluisterd te kijken hoe een aantal mensen radio maken. Op zich is dat wel vreemd. Net zo vreemd als dat honderden, wat zeg ik, vele duizenden mensen buiten in de kou gaan staan kijken hoe drie DJ's opgesloten zitten en radio maken om geld op te halen voor een goed doel. Ze zijn inmiddels alweer over de helft. Zaterdagavond ging de deur dicht en vrijdagavond 24 december mogen ze er weer uit en krijgen ze hun traditionele appeltje.

Dit is alweer de zevende editie en ditmaal zitten oudgedienden Giel Beelen (6e keer), Gerard Ekdom (5e keer) en Coen Swijnenberg (2e maal) zes dagen lang hun best te doen voor het goede doel. Ik heb altijd veel respect voor de dj's. Niet zozeer omdat ze een week niet eten, dat is nog wel te doen, maar vanwege die vreselijke sapjes die ze te drinken krijgen. Als je alleen al hoort wat erin zit ga je al over je nek. Knoflook met banaan bijvoorbeeld. Gruwelijk. In navolging van 3FM worden er ook in andere landen soortgelijke acties gehouden. In 2006 was Studio Brussel de eerste buitenlandse zender die een Glazen Huis neerzette. Dit jaar zijn er acties in (uiteraard) België, Zweden, Zwitserland en Kenia, dat voor de derde keer meedoet, al viel de actie daar vorig jaar letterlijk in het water door een tropische regenbui.

Vantevoren heeft de regering al gezegd dat er dit jaar geen bijdrage van hun kant verwacht hoeft te worden. Het standpunt van deze regering is dat er minder uitgegeven moet worden aan ontwikkelingshulp en waarom zou je bij de eerste de beste actie in die richting al tegen je principes ingaan. Ik ben benieuwd wat deze regering gaat doen als er ergens in een ontwikkelingsland een ramp gebeurt, zoals bijvoorbeeld een aardbeving. Blijven ze dan bij hun principes of geven ze vanwege buitenlandse peer-pressure wel met gulle hand?

In tegenstelling tot andere inzamelingsacties, zoals bij natuurrampen, ben ik bij Serious Request sneller geneigd om iets te geven. Al denkt de rest van Nederland daar kennelijk anders over, want deze actie van een week levert altijd beduidend minder op dan een tv-actie van een paar uur. Terwijl de mensen die aan de Serious Request-actie meedoen er altijd veel meer voor doen. Dat komt waarschijnlijk ook vanwege de zichtbaarheid van het doel. De verwoesting die direct zichtbaar is na een aardbeving of overstroming stimuleert het geef-gen nu eenmaal aanmerkelijk sterker dan de 'stille ramp' waar Serious Request aandacht voor vraagt.

Maar dat neemt niet weg dat geven wel degelijk nodig is. Dus vraag een plaat aan, bied op de veiling of stort gewoon geld. Het eerste miljoen is binnen, maar er kan altijd meer bij. Alle columns die wij met z'n allen schrijven, worden (in principe) voor publicatie gecontroleerd op spelling en juistheid. Zelf maak ik vaak dezelfde domme d/t fouten en plaats ik geen komma's waar ze wel horen. Om mezelf te dwingen beter op te letten heb ik afgesproken per stomme fout een euro te geven voor het goede doel. Het helpt niet, ik blijf domme fouten maken. Maar, dat is dan wel weer goed voor Serious Request, want het geld is inmiddels overgemaakt.