Prem lult zich klem

Weet iemand waar chocolade-eieren vandaan komen? Van Prem Radhakishun, want die doet het met kippen. Ik heb er geen bewijs van, maar zo schrijft hij ook.

Deze uitspraak van mij slaat natuurlijk nergens op, maar is ongeveer hetzelfde als de uitspraak van Prem over columnist Jean-Pierre Geelen. Geelen schrijft alsof hij het met kleine kinderen doet, volgens Prem.
Hoe schrijft iemand die het met kleine kinderen doet? Schrijft die kinderboeken? Ik heb nog nooit een kinderboek gezien van Geelen. Zijn er literaire werken van Benno de badman bekend? Schrijft een pedofiel met hanenpoten? Of bedoelt Prem soms dat hij kinderachtig schrijft? Ik ken veel mensen die kinderachtig schrijven, maar die doen het echt niet met kinderen.

Het was weer een van de vele onzinnige uitspraken van Prem op televisie. Maar deze keer hebben de VARA en Matthijs van Nieuwkerk wel een beetje boter op hun hoofd. Als je Prem uitnodigt als tafelheer op een dag dat je de hoofdredacteur van de Volkskrant hebt uitgenodigd, weet je van tevoren dat het oorlog wordt.
Al heel lang leeft Prem in staat van oorlog met de Volkskrant en met Geelen. In 2009 noemde Prem in het programma ‘Zomergasten’ de Volkskrant: ‘een waardeloze krant van zure blanke mannen die morgen failliet mag gaan’. 
Prem had vervelende ervaringen gehad met interviews door de Volkskrant. En als Prem negatieve ervaringen heeft gehad, dan zal degene die ze veroorzaakt heeft het ook in niet mis te verstane woorden te horen krijgen; iedere keer dat ze elkaar ontmoeten.
Dat had van Nieuwkerk moeten weten en dat zal hij ook wel hebben geweten. Het valt me wel meer op dat de tafeldame of tafelheer niet willekeurig wordt uitgekozen. Het programma moet actueel zijn, er moet vaart in zitten, maar ook wel eens confrontatie. Als je de confrontatie zoekt in een live-uitzending, dan moet je niet zeuren als er wel eens een echte harde confrontatie komt.
Wie van de vaste kijkers herinnert zich niet de confrontatie tussen Hugo Borst en Francis Kenter die alleen maar rauw voedsel at en haar zoontje dat ook voorschotelde?
Of de confrontatie tussen Theo Maassen en Patricia Paay?
Dat was allemaal echt niet toevallig.

Ik durf wel te stellen dat hier sprake was van een vooropgezette confrontatie, maar dat men die confrontatie duidelijk heeft onderschat bij de VARA.
Dom, want men had kunnen weten dat Prem als tafelheer of gast bij DWDD niet nadenkt bij wat hij zegt. Normaal gesproken valt niemand daarover, omdat het meestal zaken zijn waarover Prem wel een uitgesproken mening heeft, maar er niet mee wordt geconfronteerd.
Hij lult over het algemeen maar een beetje stom mee over allerlei onderwerpen waarover hij een mening heeft en dat zijn eigenlijk alle onderwerpen, omdat hij denkt dat hij overal verstand van heeft.
Maar nog nooit werd hij geconfronteerd met iemand aan wie hij een hekel heeft als persoon en dat was nu wel het geval. Phillippe Remarque was de belichaming van de Volkskrant voor Prem.
Daar kwam nog bij, dat de discussie tussen Peter Vandermeersch van NRC en Remarque de verkeerde kant opging voor Prem. Vandermeersch had in een eerdere uitzending namelijk de Volkskrant een onbetrouwbare krant genoemd en dat was zeer naar de zin van Prem. Maar in deze uitzending leek het erop dat Vandermeersch die uitspraak herriep. Als Prem een goede observeerder of luisteraar was geweest dan had hij wel gemerkt dat Vandermeersch dat eigenlijk niet deed, maar dat Matthijs hem dat min of meer in de mond legde.

Maar Prem schoot meteen uit zijn slof. Alle rancune van de afgelopen jaren kwam naar buiten. Precies zoals de VARA en van Nieuwkerk het volgens mij hadden gepland. Maar nu kwam er niet alleen maar onzin uit de mond van de ex-advocaat, maar ook nog beledigende onzin over iemand die niet eens aan tafel zat. Dat was natuurlijk ook weer niet de bedoeling en dus moest Prem aan het eind van de uitzending nog even zeggen dat het hem speet. Waar hij eerder in de uitzending nog Lucassen had veroordeeld voor dat soort ongenuanceerde uitspraken, moest hij nu zelf door het stof.

De VARA heeft Prem nu voor een jaar geschorst voor DWDD. Hij mag geen tafelheer meer zijn en ook geen gast.
Hoe zat het ook weer met de vrijheid van meningsuiting?
Geelen zelf maakt zich niet eens druk over de uitlatingen van Prem. Die weet wel dat heel Nederland Prem niet serieus neemt. Maar de VARA, die hem zelf dus als joker had ingezet in het programma om vuurwerk af te steken, zodat het nog meer kijkers zou gaan trekken in de toekomst, nam dus wel aanstoot aan de uitspraken van Prem. Eigenlijk wel een beetje hypocriet, vind ik.
Maar voor deze keer vergeef ik de VARA.
We worden op tv overspoeld met bekende Nederlanders, die in allerlei programma’s opduiken. Jort Kelder, Jan Mulder en zijn zoon, Hugo Borst, Maarten van Rossum, Erben Wennemars en ga zo maar door.
Maar de allerallerallerallerergste vind ik wel Prem Radhakishun. Die moet je niet alleen een jaar uit DWDD verbannen. Die moet je verbieden om nog ooit bij wat voor zender dan ook op tv te komen.

Later in het programma DWDD ging het in een discussie met de cabaretiers Verveer, Asporaat, Mossel en Komproe onder andere over de grootte van de lul. Volgens Prem had hij de grootste. Dat zullen we nooit weten, maar we weten wel dat hij de grootste is.