Wilders gaat niet regeren

Pberends stuurde via de submit de volgende column in:

Geert Wilders heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een rechts kabinet met de VVD, het CDA en zijn PVV. Ook de VVD en het CDA hebben aangegeven de PVV niet uit te sluiten en volgens VVD-leider Mark Rutte is zo'n kabinet goed mogelijk. De kansen op een dergelijke coalitie zijn echter nihil en doet meer denken aan een vorm van politieke bluf dan realiteitszin.

Ten eerste moet men zich afvragen hoe de VVD en het CDA, partijen die toch behoorlijk internationaal georiënteerd zijn, een kabinet met Wilders in het buitenland, en dan met name de grote islamitische wereld, gaan uitleggen. Hoe vaak zal CDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen door Turkije of Jordanië op het matje worden geroepen als de PVV weer een bonte uitspraak over moslims doet? Hoe wil Rutte handelsmissies in het olierijke Midden-Oosten succesvol gaan volbrengen met Wilders op zijn schouder?

Een kabinet met de PVV lijkt dan ook niet goed voor de economie van handelsland Nederland. Dit is ook opgemerkt door werkgeversorganisatie VNO-NCW (nota bene een VVD-bolwerk). Voorzitter Bernard Wientjes vindt Wilders en zijn uitspraken 'schadelijk' voor de Nederlandse economie. Daarnaast zijn de VVD en het CDA voorstander van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ook hier zal de PVV nooit mee akkoord gaan.

Ook lijkt het sociaal-economisch programma van de PVV verdacht veel op dat van de SP. Alleen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek zijn de drie rechtse partijen het eens: simpelweg handhaven.

Volgens CPB-doorrekeningen verbeteren de overheidsfinanciën met het PVV-programma met 17 miljard euro; één miljard euro meer dan de SP. Hierin staan deze twee partijen alleen. Alle andere partijen bezuinigen structureel 31 tot 39 miljard euro.

Bovendien heeft Wilders van de verhoging van de AOW-leeftijd tot een breekpunt gemaakt. Dit doorbreken zou een flinke draai zijn, iets waar Wilders altijd enorm hekelde bij andere politieke tegenstanders.

Volgens Rutte is "De afstand tussen de VVD en de PvdA is nog nooit zo groot geweest sinds de jaren zeventig". Dit lijkt echter wel mee te vallen. Zo wil de PvdA 31 miljard euro bezuinigen en de AOW-leeftijd verhogen. Ook is de PvdA altijd voorstander geweest van de euro, iets waar Wilders liever de gulden weer ziet terug komen. Zo stemde de PVV tegen de noodsteun aan Griekenland, terwijl de PvdA, de VVD en het CDA hier voorstander van waren.

De uitspraken van Rutte dat een rechts kabinet met de PVV goed mogelijk is getuigt daarom vooral van politieke bluf: de partij bij voorbaat uitsluiten had ervoor gezorgd dat veel boze kiezers expres op de PVV gingen stemmen uit protest tegen uitsluiting van Wilders. Daardoor zouden de kansen van de VVD om grootste te worden een stuk minder zijn geworden.

Aan de andere kant zijn partijen als GroenLinks, D66 en de PvdA natuurlijk als de dood dat de PVV gaat regeren. Dat Rutte serieus zou nadenken over regeren met de PVV maakt de linkse partijen makkelijkere prooien voor het vormen van een regeringscoalitie. Zij zouden zich bij onderhandelingen over een nieuw Paars-kabinet soepeler kunnen gaan opstellen tegenover de VVD.

De kans is dan ook groot dat de VVD toch met de PvdA in zee gaat, eventueel aangevuld met GroenLinks en/of D66. Ook een centrum-rechts kabinet met VVD-CDA, aangevuld met de ChristenUnie, D66 en/of GroenLinks is een meer reële optie dan een kabinet met de PVV.