Zwichten voor terreur 2: South Park

Het is een knappe prestatie. Waar geen enkele organisatie of persoon tot nog toe in geslaagd is, zijn de mensen achter website RevolutionMuslim wel in geslaagd: het censureren van een aflevering van South Park. En waarom? Wel, dat laat zich niet zo moeilijk raden natuurlijk. Zij voelden zich danig in hun religieuze kruis getast (nee, nee, het zijn geen katholieken, die tasten zelf) omdat men in South Park de spot heeft durven drijven met hun geliefde profeet.

South Park, het programma dat op de Amerikaanse televisie een aflevering heeft laten zien, waar maar liefst 162 keer 'shit' in is gezegd, heeft zelf-censuur toegepast. De naam van de profeet wordt weggepiept en voor zijn ogen is een zwart balkje gemonteerd. De makers zouden dit niet gedaan hebben, het zou Comedy Central, het netwerk dat het programma uitzendt, zijn die dit gedaan heeft. Hoe dan ook, dreigen met geweld heeft weer eens geholpen. South Park, een programma dat met alles en iedereen de spot drijft, is gezwicht voor de dreiging met geweld uit extremistische moslimhoek. Triest. Diep triest.

Het is nota bene iemand uit New York die eigenaar van de website is, Younes Abdullah Mohammed (what's in a name). Op de website worden South Park makers Trey Parker en Matt Stone met de dood bedreigd. Niet rechtstreeks, indirect natuurlijk. Laf, zoals altijd bij dit soort bedreigingen. Er wordt verwezen naar Theo van Gogh en of de heren nog weten hoe hij aan zijn eind is gekomen. Theo moest eens weten waar hij nog allemaal voor misbruikt wordt. En er staat niet rechtstreeks dat ze dood moeten, maar als de heren in het openbaar verschijnen kan het wel eens gebeuren dat er iemand langskomt met een mes, omdat hij gekwetst is door de harde humor van beide heren. Zijn religie is beledigd, dat moet uiteraard gewroken worden. Want dat recht heeft de religieuze, althans volgens zijn eigen zieke geïndoctrineerde geest.

Volgens Younes mag een moslim, nee moet een moslim de niet-gelovigen terroriseren, bang maken. Hij vond de 9/11 aanslagen ook te rechtvaardigen. Tegen de mensen achter de website kan weinig gedaan worden. Hooguit aanklagen wegens aanzetten tot haat. Een haat die zo langzamerhand niet voorbehouden meer is voor de gelovigen, maar ook de ongelovigen bereikt. Wat mij betreft is het geen enkel probleem als dit soort mensen op een onbewaakt moment ook in een mes lopen. Maakt niet uit wie dat mes in zijn handen heeft. De maat is vol. Dit soort godsdienstwaanzinnigen (pleonasme) moet voor eens en altijd duidelijk gemaakt worden dat het hebben van waanbeelden geen rechtvaardiging is voor het bedreigen van onschuldigen. Mijn moeder zei altijd: "Je moet geen kwaad met kwaad vergelden". Ze zei ook vaak: "Je moet niet over je heen laten lopen". Ik denk dat het raakpunt tussen deze twee nu wel zo'n beetje bereikt is. Daarom is het jammer dat juist South Park, of eigenlijk Comedy Central ook gezwicht is.

Nu hebben ze dat al eerder gedaan. De South Park aflevering "Cartoon Wars II" uit 2006 was ook gecensureerd. Dit was een parodie op de beroemde Deense spotprentrellen, waarvan de tekenaar binnenkort gaat stoppen omdat hij en vooral de mensen in zijn omgeving constant bedreigd worden. In die South Park aflevering wordt Mohammed ook niet getoond. Er verschijnt een tekst in beeld waarop staat dat daar Mohammed zou staan en dat Comedy Central niet wil dat hij in beeld verschijnt (terwijl dit in 2001 nog wel mocht). Dit is censuur vooraf, zonder dat daar een directe bedreiging tegenover stond. Kennelijk was men bij voorbaat al bang gemaakt.

Maar nu, naar aanleiding van aflevering "200", kwam er dus wel een directe bedreiging. Oh nee, het was een waarschuwing. Een mogelijk gevolg van het uitzenden van deze aflevering. Als gevolg van deze "waarschuwing" werd de volgende aflevering "201" gecensureerd. Meerdere bliepjes en balkjes werden gebruikt om maar vooral de afbeelding van Mohammed niet te laten zien. Het lijkt een beetje op de manier waarop wij hier in de media criminelen behandelen; Mohammed A, inclusief balkje. De aflevering mocht ook niet op de South Park website verschijnen. Er stond een bericht dat de studio het materiaal niet vrijgegeven heeft. Sterker nog, de aflevering waar Mohammed A. wel in te zien was geweest "Super Best Friends", is ook meteen van de site gehaald. Misschien moeten de hoge heren van Comedy Central nog maar eens goed kijken naar de "Cartoon Wars" episodes en dan vooral de boodschap die erin zit.

Soms, heel soms, wil ik wel eens wensen dat Allah (Zijn Naam Staat Voor Terreur), God (Ook Niet Zuiver Op De Graat), Jaweh (Nog Zo'n Almachtige Rat) en al die andere ellende brengende sprookjesfiguren bestaan. En dat ze dan, net als in hun door alles en iedereen misbruikte geschriften, streng maar rechtvaardig zijn. Vooral streng. En dat ze dan allemaal op een rijtje staan bij de hemelpoort met een gigantisch zwaard in hun handen. Elke gelovige die daar aankomt, wordt streng bekeken. En als die gelovige, in naam van één van hen misdaden heeft begaan, dan wens ik dat ze met dat zwaard in de lengte doormidden worden gekliefd, om tot in de eeuwigheid in twee stukken op een grote hoop van pijn liggen te kreperen. Het zal een onvoorstelbaar grote hoop worden. Maar dat zal niet zo zijn. Wij, de gewone mensen, zullen in de realiteit om moeten gaan met dit soort randdebielen. Randdebielen die denken dat ze hun overtuiging met geweld aan de rest van de wereld mogen opdringen.

Gevoel voor humor en religie gaan zelden samen, in de moslimhoek nog het minst. Als je niet om jezelf kunt lachen, dan kun je nergens om lachen. Maar religie is een serieuze zaak, zullen ze zeggen, daar moet je niet lichtzinnig mee omgaan. Dat is wereldvrede ook, nog serieuzer zelfs. Met de manier waarop zij te werk gaan bedreigen ze die wereldvrede, veel meer dan hun religie, in hun ogen, bedreigd wordt. En daar hebben heel veel meer mensen last van. Echt last. Niet het soort kleuterklas-last van: 'Jantje vindt mijn tekening niet mooi' of 'Pietje zegt dat ik stom ben'. Zoals de Engelsen zeggen: Let your hair down and party. Of in dit geval: Shave your beard off and party.