Gratis bier

Ik heb een hekel aan zogenaamde ‘bierkenners’. Je kent ze wel, cafégangers die Bavaria typeren als bavianenbier en Heineken naar pis vinden smaken. Daarbij zweren ze bij een bepaald biermerk waarmee ze hun pens het liefste mee vol laten lopen. Eigenlijk bedoel ik pils, maar als je in Nederland bier zegt dan bedoel je pils. Gewoon dat bier dat je in de supermarkt in kratjes kunt kopen. Het is de meest genuttigde alcoholische versnapering van Nederland en iedereen denkt dat hij/zij er verstand van heeft.

Onderwerpen waar veel mensen verstand van denken te hebben, leidt altijd tot verhitte discussies. Dus bereid ik u nu alvast voor op een schokkende conclusie die ik ga trekken. Namelijk, alle pils is hetzelfde. Zet ik vijf glazen, elk gevuld met een ander soort bier voor u, dan is het bijna onmogelijk om het verschil te proeven tussen Hertog Jan, Jupiler of zelfs het polenmerk Schültenbräu. Dit standpunt kan ik onderbouwen met een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde van een tijdje geleden. In die aflevering kwam namelijk naar voren dat het zelfs voor een erkend bierproever heel erg lastig is om puur op smaak de verschillende biermerken te kunnen onderscheiden. Laat staan dat een caféganger het kan. Toch heeft iedereen een mening over bier. Hoe kan dit?

Ten eerste worden mensen beïnvloed door hun omgeving. Vinden de meeste mensen van je vriendengroep Brand niet te pruimen, dan vind jij dat ook. Wat dat betreft zijn we kuddedieren. Ten tweede zijn bierdrinkers chauvinisten. Pils dat bij mensen in de buurt wordt gemaakt, smaakt beter dan de rest. Kijk maar naar het oosten van het land waar overwegend Grolsch wordt genuttigd. Ten derde ‘denken’ mensen vaak dat een biermerk om te kotsen is. Zien ze een etiketje van een verwerpelijk biermerk op een glas staan, dan worden hun hersenen ook meteen ‘getriggerd’ om de inhoud van het glas automatisch te verafschuwen. Kortom, het zit allemaal tussen de oren.

Fabrieksbier is over het algemeen dus gewoon hetzelfde. Hooguit wordt het ene biermerk met bronwater gemaakt en het andere met kraanwater. Dit verschil is voor een leek echter niet te merken. Desondanks blijven grote biermerken pronken met hun biermerken en hoe goed de ingrediënten in hun biertje wel niet samengesteld zijn. Ik trap daar niet meer in, ik weet wel beter. Men kan zeggen dat ik er geen verstand van heb en dat het gaat om de ‘beleving’ van het bier. Maar gelukkig kan ik tegenwoordig net zo veel genieten van een biermerk van de Aldi als een flesje Amstel van de slijterij.