Met Balkenende naar de afgrond

Wát een gemiste kans! Ze zouden de verkiezingen op 9 juni glansrijk kunnen winnen. Met als lijsttrekker een Eurlings. Of een Jager. Of een Leers. Of desnoods een Van Geel. Maar nee, de leiders van het CDA hebben gisteravond het lijsttrekkerschap van Jan Peter Balkenende herbevestigd. Met vlag en wimpel de grootste politieke blunder tot nu toe in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni.

En bij het CDA weten ze eigenlijk best dat die Balkenende een enorme sukkel is. Een druiloor. Per ongeluk ooit lijsttrekker geworden, na het op een schandalige wijze uitrangeren van de Hoop Scheffer. Balkenende: volgens mensen die er verstand van hebben de slechtste premier sinds de oorlog. Het is toch tekenend dat bij veruit de meeste verkiezingsdebatten niet partijleider Balkenende maar fractievoorzitter Van Geel in de strijd werd geworpen?

Blunderend en met een totaal gebrek aan gezag wist hij geen enkel kabinet onder zijn leiding tot een goed einde te brengen. Allemaal voortijdig gesneuveld. Eerst met een stel idioten van de LPF in zee. En dan die club de schuld geven van de zeer voortijdige implosie. Als je met een stel gekken een kabinet vormt, ben je zelf medeverantwoordelijk als het misgaat. Het tweede kabinet werd vakkundig om zeep gebracht door een zogenaamde verspreking in een kamerdebat, waarna de VVD zeer terecht de stekker eruit trok. En nu een totaal gebrek aan regie, waardoor Balkenende’s partijgenoot Verhagen op een schandelijke manier buiten zijn boekje kon gaan, en vervolgens niet Verhagen de Zwarte Piet kreeg, maar de PvdA omdat er geen eenheid van regering meer was. Kletspraat: dat gebrek aan eenheid werd veroorzaakt door Pipo Verhagen, niet door Wouter Bos. Volkomen terecht werd het CDA fors afgestraft voor deze wandaden, terwijl de PvdA behoorlijk opkrabbelde in de kiezersgunst.

En zelfs na de zoveelste val van zijn zoveelste kabinet rotzooit Balkenende maar wat door. Eerst wil hij iets in achterkamertjes met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Over het toch nog zoveel mogelijk doordrukken van zijn regeringswensen. Daar wordt hij stevig over terechtgewezen. Een kleine twee weken later wil hij opnieuw iets met achterkamertjes. Wéér over dat doordrukken. Nu met de voorzitters van de vaste-kamercommissies. Opnieuw krijgt Jan Peter een publiekelijke tik op de vingers. Maar met dat gehannes toont Balkenende zich een schoolvoorbeeld van de manier waarop het CDA vindt dat zaken moeten worden gedaan. Niet in het openbaar, maar stiekem in kamertjes achteraf. Geen politieke verantwoording, maar een stevig potje handjeklap.

Diep respect voor Agnes Kant. Ik vond haar verzuurd. Verbitterd. Chagrijnig en behept met een charisma van nul komma nul. Maar ze deed het enig juiste na de smadelijke nederlaag van haar partij bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ze trad terug. Zoals collega's Driek Oplopers en Days-Of-Wild vrijdag al zeiden: daar is veel moed voor nodig. Na het bekend worden van haar opvolger steeg de SP twee zetels in de peilingen. Ik bedoel maar… Jan Peter mist die moed, dat inzicht en dat altruïsme. Of hij is werkelijk zo stom dat hij echt niet doorheeft dat hij met zijn bespottelijke opvattingen, zijn bespottelijke manier van communiceren, zijn bespottelijke gedrag en zijn bespottelijke uiterlijk-anno-1950 zijn partij een heel slechte dienst bewijst? Maar Balkenende is niet de enige idioot in het CDA: het partijbestuur staat als één man achter hem. Balkenende wordt weer lijsttrekker. Zelfs het feit dat niet duidelijk is of hij bij een nederlaag gewoon kamerlid wil worden, doet daar niets aan af. Droevig voor het CDA.

Politieke analisten stellen, dat het bij de komende verkiezingen vooral gaat om Bos en Wilders. Ik deel die mening niet. De PVV zal zulke onmogelijke eisen op tafel leggen, dat geen enkele partij een coalitie met ze zal kunnen aangaan, zodat de PVV vanuit de oppositiebankjes vrolijk door kan gaan met het beledigen van bevolkingsgroepen en collega-parlementariërs. Lekker makkelijk. De kans is trouwens groot dat de PVV “te vroeg heeft gepiekt” zoals dat zo mooi heet, en dat in juni duidelijk is dat een stem op de PVV een weggegooide stem is. De strijd in de komende verkiezingen gaat dus tussen Bos en Balkenende. Wint de PvdA, dan is er een kans op een regering over links, die een fatsoenlijk sociaal beleid voorstaat. Wint het CDA, dan staat de deur wagenwijd open voor een rechts bewind dat de verzorgingstaat dan definitief tot de grond zal afbreken. Met de idiote Balkenende als lijsttrekker is de kans groter geworden dat het CDA niet als grootste partij zal eindigen en dat ons land de komende jaren toch nog fatsoenlijk zal worden geregeerd. En dan trek ik een lange neus naar het CDA. Want als ik die Balkenende hoor of zie…

Teiltje, iemand?