Nu betuttelen, straks dood pesten

Eigenlijk had ik een ander stukje in mijn hoofd, over een wel heel bijzondere leerling, maar dit kan toch echt niet wachten. Dat heb je zo met kranten lezen en mensen spreken. Zo af en toe komen een paar dingen tegelijk en dan moet je voor het toetsenbord plaatsnemen. Heel veel mensen zitten naar verluidt achter hun computer e/o toetsenbord, maar na hardnekkig proberen heb ik toch maar besloten om VOOR mijn keyboard te gaan zitten. Ergonomisch klopt dat beter, althans in mijn geval. Zeg Gramps, heeeeeeel toevallig moest je ook een stukje voor FOK! maken, toch wel een speciale samenstand van omlopigheden, nietwaar? Jouw ergernis om een of andere gruwel in onze samenleving valt wel vaker heel toevallig net samen met de verplichting tot het schrijven van een stukkie. Weten we meteen hoe diep het zit bij opa. Dat is uw opinie, niet de mijne, en waarschijnlijk juist de reden om dit te schrijven. Hup, aan de gang, lezen die hap.

Het begon met het lezen van een interview met een tweetal ambtenaren die anoniem hun bezorgdheid ventileerden over de woeste pannen van Eurlings m.b.t. de kilometerheffing. Met name de onmogelijkheid van het voorkomen van fouten en het vrijwel totaal dicht timmeren van iedere beroepsmogelijkheid vielen me op. Eurlings beweert met droge ogen dat het hooguit eenmaal per tien MILJOEN transacties fout gaat. Het zou van heel wat meer realiteitszin getuigen als dat aantal werd gesteld op 1% van het aantal handelingen, dat is dan ongeveer 80.000 fouten per dag, en dan zie je ook meteen waarom protesteren geen zin gaat hebben. En dan ben je mijns inziens nog optimistisch ook, maar als je als minister die 1% vermeldt krijg je dat wetsvoorstel er natuurlijk nooit doorheen gejast. We weten allemaal wat de megalomane projecten van onze overheden ons tot dusverre veel en veel meer hebben gekost dan was begroot, want wij betalen het per slot van rekening. Het ging vaak om verkeersprojecten als de noordzuidlijn, de Betuwelijn, de HSL, noem maar op, het werd allemaal 3 tot 5 maal zo duur als begroot. Hier hebben we het over een schatting van 9 miljard, als dat veel meer wordt gaan we aan de administratie van een eerlijker belastingssysteem failliet. Want eerlijker is het, vergeleken met de huidige situatie, dat staat voor mij wel vast.

Alleen, het voorgestelde plan kan gewoon niet, en het om politieke redenen doordrukken zal een regelrechte, onomkeerbare ramp zijn. Protest? Ik denk het niet. We lijden in stilte, hebben meestal niet al te veel nadeel en als er iemand schuimbekkend en volkomen terecht door het lint gaat is dat nieuws voor een dag, de volgende dag is er weer nieuwe armoei. Iedere volgende regering doet er een heel klein beetje belasting per kilometer bij, want tekorten zijn er altijd en gelijke belastingverhoging voor iedereen die gebruik maakt van de nationale melkkoe bij uitstek is het meest eerlijk nietwaar? Wedden dat het doorgaat? En wedden dat er wel slachtoffers vallen, maar dat ook dat geen invloed zal hebben? En dat de bedenker van deze rotzooi uiteindelijk een heel goed betaald, redelijk zinloos baantje gaat krijgen als beloning voor bewezen diensten? En dat ook een parlementaire enquete geen wenselijke resultaten zal opleveren?

En toen kwam vanmiddag de familie. Altijd heel leuk, we gingen eerst wandelen in het bos, de twee teckeltjes mee. Die werden onderweg al helemaal gek, want ze weten precies wat er gaat gebeuren. Zoon ging ook met zijn gezin en nam hun jonge Newfoundlander mee, een gigantisch soort van vrolijke tank in hondvorm. Dolle pret, ze mogen daar los en dat weten ze. Thuis bij de koffie kwam het gesprek op de noodzaak ons huis volkomen rookvrij te maken, want mam past op kinderen. En wij roken. Dus roken we buiten, zelfs niet onder de afzuigkap, nee, buiten. Als bij controle blijkt dat binnen is gerookt moeten de ouders van de kinderen alle fiscale tegemoetkoming voor kinderoppas terug betalen. Dat kan in de duizenden euro’s lopen en dat wil dus niemand. We zijn verantwoordelijke mensen en zadelen kinderen niet op met onze slechte gewoontes, maar de gal loopt me over. Ik zie zo’n snuifmuts (Van Dale, let effe op) al in ons huis op zoek gaan naar verdachte luchtjes. Als ze ook maar IETS ruikt ben je de sjaak. Ik denk dat bewoners maar beter helemaal niet kunnen roken, de ademlucht alleen zal wel voldoende zijn voor allemaal rottigheid en fiscaal voordeel voor onze bestuurderen. Beroep? Wat denkt u? Technische hulpmiddelen zijn zeer wel denkbaar, en dan is het hek helemaal van de dam. Voorbeeldje? Een jaartje of dertig, veertig geleden begon het gedoe over doping in de sport. In die tijd kon je suiker detecteren als er een klontje van dat spul was opgelost in een regenton vol water. Nu kun je een opgelost klontje suiker vinden in de watermassa van het IJsselmeer. Het komt er dus op neer dat de zus van je vriendin niet in een apotheek moet werken, want dan kun jij niet op hoog niveau sporten.

Als dus zo’n tabaksrookcontroletante met een electronisch apparaat bij jou komt kijken, moet een monteur niet met een sjekkie aan zijn lip geplakt jouw cv hebben gecontroleerd, althans niet in de laatste vijf jaar. U denkt dat ik chargeer? Een beeeetje, maar niet meer dan dat. Electronica te kust en te keur, zonder de kundigheid om gevonden meetwaarden te nuanceren of te interpreteren, ik moet er niet aan denken. Het wordt oorlog, op alle gebied. Als de gezondheidsmaffia echt greep op ons krijgt wordt het aantal suicides en geweldsmisdrijven door getergde burgers onoverzienbaar. Opa, u koopt nu al voor de derde keer deze maand een fles whisky, wat zijn we aan het doen? Het is een cadeautje, dat ziet u toch wel aan het papiertje? Voor wie??? Klikklikklik, zo, opa, die persoon drinkt helemaal geen whisky, komt u maar eens even mee. Mevrouw, u hebt ouderdomsdiabetes, we willen even in uw winkelwagentje kijken, anders wordt het een probleem met uw ziektekostenverzekering. Meneer!!!! Weet u niet dat uw rollator uiterlijk gisteren had moet worden ge-apkaaat? Waar was u!!!!???? U kunt niet mailen??? U kon geen telefoonnummer vinden, en uw vrouw was ziek??? Meneer, u bent pas 95 en nu al zulke flauwe uitvluchten? We zullen wat maatregelen moeten nemen. Foei!

Deze hele meuk dan ook nog combineren met toegang in de materie door de pharmaffia en de verzekeringsbranche, wat zeker staat te gebeuren, doe ik maar niet, ik durf er niet eens aan te denken. De oplossing is weer heel eenvoudig, maar zal zeker niet worden gebruikt. Maak van het hacken van systemen de best betaalde rijksfunctie en de meeste onzin die door ministers en hun ambtenaren wordt bedacht sterft een vroegtijdige dood. Als je verder het pensioen halveert van lieden die flagrant stomme dingen hebben bedacht en ingevoerd is de rest ook een stuk beter beheersbaar. Maar ach, dat zijn dagdromen. Het wordt een steeds grotere bende, met steeds meer slimmigheidjes van listige figuren, gevolgd door meer ondoorzichtig gemaatregel, waarna weer nieuwe uitweggetjes worden gevonden. En we kankeren in de kroeg. En op verjaardagen. En worden nergens een steek wijzer van. En die barricaden?