Retourtje gaskamer voor Wilders

Sinds het vertrek van Boer Koekoek (“Voorzitter, wanneer krijg ík nu eens een beurt?”) uit de Tweede Kamer heb ik niet meer zo om de politiek gelachen. Geert en de PVV. Werkelijk. Alsof ik een paar types uit Koefnoen zie rondlopen. Owen Schuhmacher als de stiekeme Indonees Geert Wilders, Jeremy Baker als de timmerende oplichter Dion Graus en Plien van Bennekom als de immer verongelijkte Fleur Agema.

In tegenstelling tot die wat armoedige Centrumpartijdemocraten80/86 van Hans Janmaat, hebben onze vrienden van de Partij Voor Vreemdelingenhaat iets fris. Iets fruitigs. Iets vernieuwends. Door te roepen dat de drukte in de wachtkamer van de huisarts wordt veroorzaakt door die buitenlanders. Door een minister voor achterlijk uit te maken. Door een paar aan elkaar geplakte internetbeelden en een doorgescheurd telefoonboek een “film” te noemen. Door te stellen dat de drukte op de snelweg  wordt veroorzaakt door migranten met slechte kennis van de Wegenverkeerswet. Door te beweren dat er 6 miljard militante moslims in West-Europa wonen. Door te suggereren dat de kosten van het inhuren van buitenlandse verplegers niet worden gemaakt om iets te doen aan het personeelsgebrek in verpleegtehuizen, maar rechtstreeks bij de kosten van vreemdelingen moeten worden geteld. En door alles wat de PVV niet zint, te bestempelen als “linkse hobby’s”. Echt. Kramp in mijn kaken van het lachen. Soms heb ik het idee, dat de PVV gewoon één grote grap is, gefinancierd uit de ‘Lief- en leedpot’ van de personeelsvereniging van het ministerie van Algemene Zaken.

En eigenlijk vind ik het best geinig dat de PVV een aantal sociaal-maatschappelijke problemen gewoon bij naam durft te noemen. Waar andere partijen toch een beetje om de hete brij heen draaien noemt Geert de dingen vaak wel bij de naam. Veel allochtone jongeren die nog te besodemieterd zijn om een opleiding af te maken. De enorme oververtegenwoordiging van met name Marokkanen in de misdaadcijfers. Vrouwen die in hun huis opgesloten zitten.  Moslimgeestelijken die verschrikkelijke dingen roepen over het vermoorden van homo’s. Tuurlijk. Allemaal waar.

Maar ik ben sinds gistermiddag klaar met lachen. Want nu maakt Geert het echt te bont. Hoofddoekjesbelasting. Het straffen van mensen die leven volgens de voorschriften van hun geloof. En laten we wel zijn: los van het ontsierend effect op het straatbeeld doet zo’n moslimmevrouw er niemand kwaad mee. En waarom heeft niemand het ooit over een Paarse-leggingtaks, of een heffing op witte herensokken? Omdat dat niet mag? Discriminatie? Nee, dat mag blijkbaar alleen bij Moslima’s. Waarom mag iemand wel haar opvattingen over mode laten zien, en niet haar geloof?

Je moet maar durven. Met droge ogen vanaf het spreekgestoelte tijdens de Algemene Beschouwingen pleiten voor een hoofddoekjestaks. Duizend euro per man per jaar. Eh, ik bedoel per vrouw per jaar. Ik vind het sowieso een beledigende suggestie dat er dus meer belasting op een belijdend Moslima wordt geheven, dan op een hond! Vindt de bedenker van dit fraais een Moslima dus waardelozer dan een hond?

In de jaren-30 heeft de NSB zelfs niet gepleit voor een speciale heffing op keppeltjes en op lange zwarte bakkebaarden. De NSB kwam niet verder dan tijdens de Duitse bezetting roepen dat de Joden misschien beter uitsluitend in hun eigen winkels boodschappen zouden moeten doen. Het vuile werk lieten die aan een ander over. Maar ook de Jodenvervolging, hier en in Duitsland, begon met wat geniepige potjes haatzaaierij. Precies zoals Geert Wilders nu doet met de Moslims in ons land. En waar de heer Mussert groot voorstander was van het verplicht opnaaien van gele Davidssterren, vrees ik de dag dat de heer Wilders zal voorstellen dat alle Moslims over straat moeten met een opgenaaide gele geit. Het begint met een paar stomme opmerkingen over de wachtkamer bij de dokter, en het eindigt met…

Ja. Met wat precies? Ik durf er niet goed aan te denken. Wellicht is het een idee, als Geert eens een reisje naar een gaskamer in Auschwitz maakt. En begrijp me goed: ik ben tegen geweld, en al helemaal tegen moord. Dus de gaskraan hoeft niet open. Nee. Geert kan daar wat mij betreft eens heel erg lang, heel erg diep en heel erg bezorgd gaan nadenken over waar het soort haatdragende flauwekul waar hij in is gespecialiseerd toe kan leiden.