Column: Idols - De X-Factor

De X-factor wordt de grote troef in de komende rondes. Deelnemers vallen erover of komen erachter dat deze factor niet uit een tube van de drogist wordt gehaald. Deze workshopronde ontdekte Marlies haar X-factor. In deze ronde kwam Krystle erachter dat zij haar X-factor nog lang niet had gevonden. Maar wat is nou die X-factor? Is het jezelf afzetten tegen de grijze massa door je haar blauw en paars te verven? Is het het ontstijgen van het niveau van anderen? Of is het simpel een etiketje dat aangeeft dat jij dát hebt wat andere mensen fantastisch vinden?

Als mensen de term X-factor bekijken, komen ze altijd met de geijkte voorbeelden. Madonna zou Het hebben en ook Britney Spears zou de geneugten van de onbekende X genieten. Toch heb ik hier bijvoorbeeld mijn twijfels over. Want wat is nou bij hen die factor? Tegenwoordig is het namelijk heel gemakkelijk om door middel van een goede marketing je X-factor te kopen. Madonna deed het met pittige clips en nummers en Britney lijkt deze trend voort te zetten. Ze hebben als het ware hun gebrek aan zang gecompenseerd met een grote dosis lichamelijke en trendgevoelige voordeeltjes. Toch zijn Madonna en Britney niet voor niets de meest voor de hand liggende voorbeelden. Marketing is sluw en handig, maar er is iets wat de dames toch helemaal zelf doen.

Zo loopt Robbie Williams ook met een grote sticker op zijn voorhoofd rond waarop staat dat hij de X-factor heeft. Robbie heeft zijn status te danken aan een mengeling van recalcitrant gedrag en rauwe popliedjes. Zou dat dan de X-factor zijn? Robbie verschilt in veel opzichten van Britney en Madonna maar toch deelt hij die ene factor. En in die ene factor ontdekken we al drie ingrediënten: marketing, seks en schoppen tegen de schenen van de gevestigde orde.

Nu kijk ik even terug naar Marlies. Met "Ironic" zette ze een denderende performance neer. De jury gaf haar oordeel en wierp het mystieke woord naar haar toe: X-factor. De enigszins teleurgestelde deelnemers op de bank in de kandidatenhoek zullen zich vast hebben afgevraagd wat Marlies had dat zij niet hadden. Marlies kon alleen maar lachen. Marlies is geen Britney of Madonna en zo recalcitrant als Robbie hoeft ze ook niet te zijn. Ze mist de seksuele touch en ze heeft niet de neiging om zich in de toekomst te vertonen in hoerige pakjes of lederen catsuits. Maar wat zijn dan de ingrediënten die Marlies vormen tot het meisje met de X-factor?

Het is dus onmogelijk om een algemeen beeld te krijgen van de X-factor, maar als je het per persoon kijkt zie je het meteen. Marlies hoeft niet met haar tieten te pronken om een liedje twee plaatsen hoger te brengen in de hitlijsten. Marlies stal mijn hart met een combinatie van haar kwaliteiten. Allereerst heeft ze een aparte, lekkere stem. Daar waar Krystle achteraf gewoontjes bleek te zijn, speelde Marlies met verschillende toonhoogtes en kreeg ze het voor elkaar om zowel rauw als lief over te komen. Ten tweede toonde Marlies haar inlevingsvermogen in het nummer dat ze zong. Maickel bleef ondanks de titel van zijn nummer op dat gebied veilig aan de grond. Marlies steeg op van het podium en vaagde Alanis weg uit het nummer. Ten derde kreeg Marlies het voor elkaar haar persoonlijkheid op het podium te zetten. Zenuwen kregen de kans niet om haar performance te verknallen en dankzij haar uitgesproken stijl straalde Marlies op het podium. Anne had hier meer moeite mee en zelfs Ron kon zijn zenuwen niet altijd kwijt. Deze drie dingen vormen de X-factor van Marlies. Ze vond de juiste balans tussen haar kwaliteiten en presenteerde die op een optimale manier! Britney mag daarom gerust eens kijken naar Marlies, want bij de volgende marketingstap kan het zomaar over zijn. Marlies zal in de toekomst ook de marketing moeten ondergaan, maar tot die tijd is zij voor mij het meisje met de pure X-factor.
marlies

Meepraten over Idols? Bezoek dan ook het Idols Forum