De Tour is naar de klote

De Tour is naar de klote, voor mij althans. Een Tour heeft pas iets magisch wanneer wij, Hollanders van het vlakke, spraakmakende resultaten weten te boeken. Maar ondertussen is Robert Gesink naar huis vertrokken op een pijnlijke manier vanwege een polsbreuk, ging Piet Rooyakkers ook al gehavend huiswaarts, werd Albert Timmer 15 meter voor de streep achterhaald en kon Stef Clement een uitlooppoging niet belonen met een etappeoverwinning. Het enige vleugje oranje wat eventueel nog iets kon klaarmaken heette Denis Menchov, maar die pannenkoek verloor al anderhalve minuut op een proloog van een paar kilometer terwijl hij te boek staat als een specialist op dat gebied, zat vervolgens in een verkeerde waaier om bij de ploegentijdrit plat op zijn bek te gaan en in Barcelona nog eens ruim een minuut te verliezen. Weg Tour, weg drie weken wielergenot, maar vooral: weg Tour de France. Bah! O ja, Freire werd nog tweede. Omdat ie te vroeg op kop kwam. En in de Raboploeg betekent dat: de rest had de boot weer eens gemist, dus Freire zat alleen in de finale.

Dus richten we ons maar op de transfermarkt in het voetbal, ook altijd interessant. Demy de Zeeuw schreeuwt in elk interview dat AZ verder is dan Ajax. Maar nu Martin Jol naar de diensten van de Zeeuw begint te hengelen is het interessant om te zien wat er gaat gebeuren. Jeroen Verhoeven, ook wel genoemd Dikkertje Dap, wordt derde doelman bij de club uit de hoofdstad en de geluiden gaan al dat hij de nieuwe ‘Beer van de Meer’ wil worden. Hyena van de Arena rijmt beter, maar die beesten zijn slank en snel. En ook al kan Verhoeven dan keepen, slank is 'ie niet! Hij noemde Ajax Europese top, en qua salaris heeft ie daar ongetwijfeld gelijk in voor een keeper van zijn statuur. Ach, namen en bijnamen. Dat is ook elk jaar weer oefenen voor onze commentatoren. En het is te hopen voor onze vrienden achter de microfoon dat ene Reza Ghoochannejhad bij SC Heerenveen niet binnen de lijnen komt, want ik voorspel stotterende, slissende en hakkelende commentaren. En wat dacht u van die materiaalman die de letters op het shirt moet plakken. Als hij toevallig een hattrick maakt in een wedstrijd krijgen ze dat ook nooit meer gemonteerd in een filmpje van 90 seconden dat binnenkort uitgezonden mag worden door alles en iedereen.

Eerst vechten ze elkaar van de onderhandelingstafel af om dé voetbalrechten, de NOS zendt maanden lang een filmpje uit met een onnozele boodschap dat ‘Total is coming home’, terwijl wij als kijker gewoon elk weekend het voetbal hebben kunnen zien, at home nog wel, en ineens zijn dé voetbalrechten er niet meer. Nou ja, het exclusieve recht dan. En dat alles onder het mom van het recht op vrije nieuwsgaring.

Maar wat echt niet kon was natuurlijk dat hét gezicht van de Formule 1, Bernie Ecclestone zei dat Hitler tenminste wel zaken voor elkaar kreeg. Hoezo? Was der Adolf bij Bernie op de koffie geweest dan, om hem te vertellen hoe je een volk moest hersenspoelen en dat vervolgens uit te leggen als ‘iets voor elkaar krijgen’? Er zat nog wel een kern van waarheid in het verhaal van Ecclestone. In een wereld waarin alles draait om techniek, snelheid, geld, maar vooral macht zou een dictator niet misstaan. En of tie nu Adolf heet of Max Mosley. Natuurlijk had Ecclestone een ander voorbeeld moeten noemen. Maar dat het hem frustreerde, snap ik goed. Formule 1: bah! Ook al zo’n sport die verziekt is door de commercie. Ik ga bowlen…