Twitter :')

Etienne Wettingfeld zit op Twitter, hij is follower van Wim van de Camp, de lijsttrekker van CDA Europa. ‘Zou op zich wel grappig zijn als u met uw motor tegen zo'n vrachtwagen aan zou knallen, of is dat hele zwarte humor? ;-)’ vraagt Etienne aan Wim. Wim twittert twee uur later terug: ‘In Uw geval zou ik hulp zoeken. Psychiatrie?’ Etienne grapt terug: ‘Ben bang dat ze me dan nooit meer laten gaan!’ Wim, replied: ‘Nu begrijpen we elkaar weer. Sterkte en groet.’

Wim heeft 1700 followers, mensen zoals Etienne. Dat is best weinig als je het vergelijkt met zijn collega CDA’er, minister van Buitenlandse Zaken, @MaximeVerhagen. De man met ruim 7000 followers aan elke hand, de man die bekend staat om zijn legendarische tweets. Veertienduizend mensen die het leven van Maxime bijhouden, die genieten van klassieke Maximiaanse uitspraken als: ‘Regering regeert kamer controleert, zo is het leven.’ Veertienduizend mensen die willen eten wat het 52 jarige Kamerlid vandaag heeft gezegd, heeft gegeten, heeft gedacht. Maxime houdt het alleen liever zakelijk, hij gebruikt twitter voornamelijk voor politieke discussies. Dus zullen we nooit weten of Maxime liever twittert in bad of onder het poepen en of Balkenende van dichtbij ook praat met dichtgeknepen keel. Ondanks de eentonigheid blijven veertienduizend mensen de tweets van Maxime boeiend vinden en daarmee is hij de man met de meeste followers van Nederland. We mogen onze minister van Buitenlandse Zaken dan ook gerust Holland-twitterkoning noemen.

Twitter is populair, maar dan eigenlijk alleen bij bekende mensen. Dat is zo omdat vooral de BN’ers en consorten het idee hebben dat er mensen zijn die willen weten wat ze meemaken. Een misvatting zo blijkt. Want waar bijvoorbeeld Marco Borsato met gemak tien keer het Gelredome uitverkoopt, heeft hij op twitter amper 4000 followers. Niet zo gek, want het is zelfs voor de meest verstokte fan weinig interessant als Marco uit pure wanhoop maar over het weer begint te twitteren: ‘Volgens mij is de meeste regen nu wel gevallen! Het was nat vandaag, maar morgen is het vast droog!’ Youp van het Hek gebruikt twitter vooral om moppen te vertellen. Moppen van het niveau: ‘"Kappen", mompelde de boom tegen de wellustige houthakker, die er extra hard tegenaan ging.’ Hugo Borst twittert over voetbal, Jean-Marc van Tol twittert over Fokke en Sukke, Doutzen Kroes twittert in het Engels en Floortje Dessing is al weer gestopt met twitteren. Katja Schuurman stelt de vraag: ‘kaas of toch maar hagelslag?

Het grootste probleem van twitter is dat het bedolven wordt onder dit soort oninteressante tweets. De onbekende Nederlanders maken niks bijzonders mee en de bekende Nederlanders willen vooral laten zien dat ze zo gewoon zijn gebleven. De echt interessante dingen gooien ze niet op de twitter, die vertellen ze wel op de tv of radio waar ze er betaald voor krijgen. Of ze houden het privé zodat niet iedereen alles te weten komt. Ja, natuurlijk, je kan ook met alle buitenlandse sterren twitteren. Twitteren met mensen die veel bekender zijn, mensen die veel meer volgers hebben en veel meer meemaken. Bijvoorbeeld met Britney Spears of met de Dalai Lama. Britney en Dalai zijn echter nogal eenzijdige twitteraars, het zijn meer mededelers. Britney deelt mee dat ze Atlantis in de Bahamas tof vindt, Lama meldt dat mensen vreugde vinden in vreugde. Op vragen antwoorden ze niet.

Twitter een nieuw medium noemen is belachelijk, misschien ooit, in potentie, kan het een rol van betekenis gaan vervullen. Tot nu toe is Twitter vooral een treurig hobbyproject voor bekende mensen, de rest haakt af. De helft van de twitteraars twittert minder vaak dan eens in de 74 dagen en 60 procent van de Amerikaanse twitteraars komt na een maand al niet meer terug. Bekende mensen blijven twitteren om te laten zien hoe dicht ze bij het volk staan, hoe ze met de tijd meegaan, dat ze helemaal nog niet oud en achterhaald zijn. Onze premier, een 53 jarige CDA’er, sms’t met Jan Smit. Onze minister van Buitenlandse Zaken, een 52 jarige CDA’er, is twitterkoning van Nederland. Op sommige momenten houd ik ontzettend veel van Nederland.