Kutkaaskoppen

Column door perikles

Iedereen heeft het over ze maar ik heb er nog nooit een gezien. Kutmarokkanen (afkorting voor Kutnederlanders met Marokkaanse roots). Elke keer dat ik een Marokkaan (afkorting voor Nederlander met Marokkaanse roots) zie denk ik, zou dit er een zijn? Haalt hij zometeen een mes tevoorschijn, gaat hij me op zijn minst treiteren, spuugt hij naar me of zet hij het op een schelden? Maar niks hoor. Het lijkt wel alsof ze niet weten wat er van ze verwacht wordt. Doodsaai. Het is alsof je op safari bent maar geen leeuw, geen olifant en geen neushoorn te zien krijgt. Ben ik de enige die steeds achter het net vist, of heb ik lotgenoten? Behoor ik misschien zelfs tot een zwijgende meerderheid?

Op een keer dacht ik mijn slag te slaan. Ik fietste door de stad en opeens komt er vanaf de stoep een andere fietser de weg opzeilen die me finaal afsnijdt. Ik moest vol in de remmen. Ja hoor, lichtgetint uiterlijk, kutgedrag, kon niet missen. Dol van blijdschap over dit buitenkansje stond ik op het punt om voor het eerst van mijn leven de tekst te roepen die ik al zo lang voorbereid had: 'Hé Kutmarokkaan, heb je dat thuis zo geleerd?' om er later aan toe te kunnen voegen 'ga dan lekker terug naar waar je vandaan komt, daar weten ze wel raad met je!' Ik was er helemaal klaar voor op het moment dat hij zich omdraaide. Schrik op het Marokkaanse koppie toen hij de gevolgen van zijn onbesuisde actie zag. 'Sorry' zei hij en ging meteen opzij. Het was per ongeluk, Godbetert! Moet ik weer hebben! Vals alarm, de zoveelste kans verkeken. De Kutmarokkanenteller bleef op de hatelijke nul staan.

Je loopt heel wat minder kans om Kutnederlanders met Nederlandse roots (verlenging van Kutkaaskoppen) over het hoofd te zien. Kutkaaskoppen zijn overal. Op oudjaarsdag terroriseren lelieblanke etterbakjes en hufters mijn buurt met vuurwerk. Als het vuurwerk op is, de rest van het jaar dus, trappen ze alle fietsklemmen krom in het winkelcentrum, laten ze bierflessen kapot vallen op fietspaden, vernielen ze bushokjes of koelen ze hun woede over een verkeerde uitslag van een voetbalwedstrijd op willekeurige slachtoffers. Origineel Nederlandse kutstreken zijn er in alle soorten en maten: Onder het kleinere werk vallen je hond laten poepen waar hij zin heeft, luidkeels in treinen of bij de kassa van supermarkten telefoneren en breeduit op de roltrap gaan staan zodat iemand die niet alle tijd heeft, moet wachten.

Sire heeft een hele reclamecampagne gewijd aan kleinere kutstreken. 'Zonder het te weten zijn we aardig asociaal.' Verschil moet er zijn. De boodschap is kennelijk dat als wij, Nederlanders met Nederlandse roots (oftewel blanken) asociaal zijn, dat we dan asociaal zijn zonder dat we het in de gaten hebben, dat we het per ongeluk doen. Dat we dus meteen ons leven beteren zodra we een spiegel voorgehouden krijgen. Zit daar het essentiële verschil tussen Kutnederlanders met Marokkaanse roots en Kutnederlanders met Nederlandse roots? Weleens geprobeerd iemand op een loepzuivere niet te ontkennen fout aan te spreken? Ook als het een kaaskop is, is het altijd de schuld van een ander. Kutmarokkanen kan je tenminste nog op de kast krijgen door te zeggen dat ze terug moeten gaan naar waar ze vandaan komen. Nooit doen met een kutkaaskop! Als je pech hebt komt hij naast je wonen.