Het uur U

Biologische eieren smaken beter dan hun soortgenoten uit de legbatterij, biologische rooibosthee is gemaakt van echte rooibos, biologische bananen vrij van bestrijdingsmiddelen, biologische koffie is eerlijk, biologisch vlees heeft een humaner bestaan gehad toen het nog levend rondhuppelde en biologische pindakaas is gemaakt van scharrelpinda's. Kortom, biologisch is het toverwoord van de 21e eeuw. Toegegeven, het is schreeuwend duur, smaakt meestal echt niet beter dan de kunstmatige zooi en ziet er vaak een stuk smoezeliger uit, maar dat maakt niet uit. Biologisch is goed. Zegt men.

Niets is echter minder waar, dat bleek dit weekeinde maar weer eens. Nadat ik in een handomdraai alle uurwerken in huis een uurtje vooruit had gezet, bleek mijn eigen klokje het te vertikken om zijn mechanische soortgenoten te volgen. En biologischer dan mijn eigen klok vind je ze niet. Puur natuur. Is er een keertje iets biologisch dat niet onbetaalbaar is, blijkt het hopeloos achterhaald. Met als gevolg dat ik met mijn winterlijf de zomertijd het hoofd moest bieden. En dat is geen sinecure. Sterker nog, het is levensgevaarlijk volgens de Groningse chronobioloog Domien Beersma.

Het was rond 4 uur 's middags, ik was net uit bed, toen ik het vreselijke nieuws vernam. Plotseling werd ik me gewaar van m'n afgematte lichaam. Dodelijk vermoeid verkeerde ik in levensgevaar. Prof. dr. Beersma vervolgde met de opwekkende woorden dat vooral avondmensen last hebben van de mensonterende zomertijd. Onmetelijke slaap maakte zich van mij meester. Door de klok een uur vooruit te zetten voel ik me volgens de hoogleraar namelijk nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ik normaal gesproken naar bed ga. Mijn horloge spreekt niet dezelfde boekdelen als die vermaledijde biologische klok. Vlak voordat ik in mijn acute REM-slaap val, bazelt de slaapwetenschapper iets over meer ongelukken en hartaanvallen.

In de negentiende eeuw was er nog geen biologische rooibosthee of zomertijd. Toch deden de Amerikaanse wetenschappers Patrick en Gilbert reeds onderzoek naar slaapdeprivatie. Ze lieten hun proefpersonen maar liefst 96 uur wakker blijven. Vier etmalen Domien! Als de twee slaapbeulen vanuit het hiernamaals tijdens hun twee sneetjes biologische pindakaas en zachtgekookt biologisch eitje de ochtendkrant doornemen, en tussen de slapend rijk wordende ING-bonzen en slaapverwekkende Scribbly de waarschuwende vinger van de Groningse slaapbioloog ontwaren, zullen ze schuddenbuiken. 60 Luttele minuutjes. Die gaan ons de das omdoen? Laat me niet lachen.

Gaat de klok in Groningen een week vooruit tijdens de zomertijd, zodat er sprake is van de eerste 1 aprilgrap van 2009, zijn de komkommers vroeg dit jaar, of heb ik alles gedroomd?

Hoe het ook zij, ik ben in ieder geval blij dat jij je door deze helse tijd hebt weten te slaan en er ondanks het enorme slaaptekort nog bent. Zeker Potjebier, die het hele jaar lijdt aan een immens slaaptekort, hoop ik een gunst te doen door deze slaapverwekkende column. Als laatste wil ik mijn excuses aanbieden aan de grote baas. Per ongeluk heb ik mijn column een uur te vroeg online geplaatst. Na het aanschouwen van de politieke debatten deze week, heb ik zoveel slaap ingehaald dat ik de klokken twee uur vooruit heb gezet in plaats van één. Hopelijk tot over iets minder dan een week. En mocht Domien toch gelijk krijgen, dan hierbij alvast het verzoek om André Hazes op mijn begrafenis te draaien. Want het is tijd, de hoogste tijd.....