Essence

‘Goh, ik ga me vandaag weer eens lekker druk maken,’ heb ik nog nooit gedacht. Toch kan ik me op het gekmakende af druk maken over enorm diverse onderwerpen. Dicht bij de deur; ver van mijn bed; groot; klein; mensen; dieren; gedachten – Als we het over druk maken hebben, heb ik geen voorkeur.

Best irritant soms. Heel gelukkig word je er niet van. Maar uiteindelijk is zo’n eigenschap niet veel anders dan een hazenlip, een scheel oog, spasmen of Softenon-armpjes: lastig maar je leert er mee leven.

Niet heel lang geleden kocht ik deel één (‘essence’) van het nieuwe Marillion-tweeluik: Happiness is the Road. Een prachtig plaatje, dat had ik bij de eerste paar draaibeurten al wel gehoord.

Maar van de week was ik een avond vrij en ik had geen afspraken of dingen te doen. Flesje wijn, kaarsjes aan, veel cd’s en nog niet iets meer sigaretten: ik was klaar voor een erg aangenaam avondje. Normaal resulteren deze avonden in lange denksessies waarbij het gevaar om mij eindeloos druk te maken over van alles en nog wat altijd op de loer ligt.

Ik had liggend op de grond twee plaatjes gedraaid en zacht meegezongen.
Nippend aan de goedkope maar prettige wijn schoof ik ‘Essence’ in de speler. En vanaf de eerste noten greep het me ineens. Een gevoel wat alles verdreef. Niets was nog belangrijk. Ik zweefde.

Personeel vastgebonden bij overval supermarkt. Easy Life directeur hangt gijzeling boven het hoofd. Meer nieuwjaarsschade in bible belt. Dronken man rijdt fietser (17) dood. Drie militairen gedood in Uruzgan. Eta-kopstuk niet opgepakt. Overname PCM niet overhaasten. Eurojust onderzoekt aftappen Skype - Misdadigers gebruiken internet om poilitieonderzoek te frustreren. Mobieltje vraagt steeds meer van batterij. Doorbraak in technologische dataopslag. Kredietcrisis raakt nu ok Apple. Hyves leidt naar straatrover. Bill Gates helpt armsten aan mobiele bankdienst. Japanse minister misdraagt zich in Vaticaan. Lindsay Lohans nieuwe ambities. Jackson geeft mogelijk dertig liveshows in London. Rihanna maakt het goed. Wilders trekt meer hoger opgeleiden. Doden door luchtaanval van Tamil Tijgers  Verrassingsaanval op Colombo met ultralight-vliegtuigen. Mexicaanse politiechef treedt af na bedreigingen. Jordy van Loon hoopt op carnavalsknaller. Onderduikkastje gevonden in kelder Hilversum. Vrouw sterft in defecte lift. etc. etc. etc.

De hele plaat lang bleef ik zo ademloos mogelijk op de grond liggen. Bijna huilde ik.
Tien liedjes lang was ik zo intens gelukkig dat helemaal niets me kon raken. Niets anders dan dat moment was nog van belang. Niets anders dan dat gevoel was nog van belang.

Het is twee dagen later en alles is weer normaal. Ik maak me weer druk over allerlei onzin. En ik kan het niet remmen.
Het meest van alles maak ik me druk over dat intense geluksgevoel. Waarom kan ik dat niet oproepen? Waarom, al zou ik het tot in de details imiteren, kan ik dit niet herbeleven wanneer ik dit wil? Kan ik het überhaupt herbeleven?

Is het mogelijk om altijd, of bijna altijd, gelukkig te zijn?
Zou ik het willen, altijd gelukkig zijn?
Kan je als je altijd gelukkig bent ooit intens geluk ervaren?