2--8: Het jaar van de Rat

Column door Mr-Mackey

2008. Volgens de chinese astrologie het jaar van de Rat. In Nederland wordt, geheel in stijl, een rat als [i]Man v/h Jaar[/i] gekozen: Wouter B.
Elke Nederlander zit voor 3000 Euro in Fortis/ABN-amro. 16.000.000.000 euro voor de aandelen en 31.000.000.000 aan schulden. Tikt lekker aan. Wouter B. hoopt deze slangenkuil met winst te verkopen. Onwaarschijnlijk, maar als het hem al lukt, moet U niet denken dat U er iets van terug ziet.
Fortis keerde dividend uit, Wouter B. zal dat niet doen. De rente over de extra staatsschuld moet U echter gewoon ophoesten. Iemand die zo'n streek uithaalt is inderdaad een Rat.

2008: het jaar van de Rat: UW jaar! Als ratten zijn wij, als ratten zullen wij behandeld worden! Okay: een gang naar het vivisectielaboratorium zit er niet in, want de Bijbel regeert. Een mensenleven is immers heilig, dus voor uw dood hoeft U niet te vrezen. Voor uw leven wel, want de invloed van de regering houdt niet meer op bij de voordeur. Sterker nog: zelfs de slaapkamerdeur is niet meer veilig. Onze minister van Jeugd & Gezin, die zowel qua uiterlijk alsook qua ideeën verdacht veel overeenkomsten vertoont met een Kamparts uit de jaren '40-'45, introduceert [i]Centra voor Jeugd & Gezin[/i] die alles vastleggen over uw kroost, tot en met de beharing van de schaamstreek van de koters en de levensovertuiging van de ouders aan toe! In de oorlogsjaren ging men minder ver, maar Nederland laat het gedwee over zich heenkomen, gelijk vee. Ach, het is immers het jaar van de Rat! André Rouvoet: De Rattenvanger van Hamelen & omstreken. En eerlijk is eerlijk: de Rattenkolonie volgt hem gedwee.

Dan was er nog het verdrag van Lissabon: Nederland en Frankrijk hadden deze grondwet verworpen, dus een tweede referendum was uit den boze: JP wil immers, in tegenstelling tot zijn Meester (R. Lubbers) wél verder in Europa. Ruud-met-de-losse-handjes had de Nederlandse ratten met de grootste netto-afdracht opgezadeld, maar dat bleek niet genoeg om Eurodictator to worden. JP stippelt een en ander beter uit, dus hebben onze herders het "aangepaste" verdrag geratificeerd. De Nederlandse ratten deden waar Witte Ratten voor worden gekweekt: gedwee liet men het experiment over zich heen komen, onder het deskundig oog van de promovendus in spe.

De Rat is een klein zoogdier, maar niettemin uitgerust met zes borsten! De borsten van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking waren beter gevuld dan ooit tevoren: 5.200.000.000 euri voor 2008. Drie-duizend-euri per hoofd van de bevolking, ofwel 250,- per maand per persoon. Ondertussen zitten onze "Grijze Ratten" die veel voor ons hebben gelaten, zonder koekje bij de koffie in verzogingstehuizen waar zij als ratten worden behandeld. Wederom: 2008 het jaar van de Rat.

Maar ook de boven-ons-gestelden waren als ratten, dit jaar. Wie herinnert zich niet de excuses van JP en consorten vóórdat Fitna on-line was gezet. Geen geslepen ratten, onze regering, maar laboratoriumdieren: gedwee en tandenloos.
Ik vraag mij, in de nadagen van 2008, nog altijd af: wat was waardelozer, de film of de regering. Ik nijg naar de laatste.

Was 2008 dan een rampjaar?
Voor mij persoonlijk niet! Mijn vrouw heeft het wederom overleefd, hetgeen het jaar per definitie geslaagd maakt. Zij is terminaal kankerpatiënte en is gelukkig nog bij ons dankzij twee fenomenen: wilskracht en onderzoek op laboratoriumratten.
Ook heb ik zelf de nodige successen bij kunnen schrijven, maar een column is niet iets persoonlijks. Als mens kijk ik terug op een beroerd jaar, als Mr-Mackey op één van de betere jaren. Maar ja: het gaat niet om Mr-Mackey.
Als we de analogie met de Chinese dierenriem voortzetten, wat zal er dan van 2009 worden?

Wel: 2009 is het jaar van de Os.
Mijn voorspelling is dat de regering ons als vee zal behandelen (oké: daar hoef je geen visionair voor te zijn) en de oppositie, zowel in de tweede kamer als op straat, zal zich beperken tot een genegeerd "Boe".
2010 is het jaar van de Tijger, maar of dat op tijd komt....